Teisminė mediacija. Kas tai?

Teisminė mediacija. Kas tai?

Mediacija - tai vienas iš alternatyvių ginčų sprendimo būdų. Teisminė mediacija - taikaus asmenų ginčo sprendimo būdas teisme.

Pati galimybė teisme, civilinės bylos nagrinėjimo metu, tarpusavio šalių ginčą išspręsti taikiai nėra naujovė. Įstatymo nuostatos, kurios numato galimybę bylą baigti taikos sutartimi Lietuvoje galiojo ir anksčiau. Tačiau tai, kad taikaus ginčo sprendimo paieškoje dalyvauja ir tam tikri teismo deleguoti, atitinkamą kvalifikaciją turintys asmenys - teismo mediatoriai - yra nauja.

Kas yra teisminės mediacijos pradžia?

Vien tik šalių geros valios ir noro ginčą spręsti taikai gali nepakakti. Reikia įvertinti ne tik ginčo priežastis bet ir galimas teisinio ginčo, civilinės bylos pasekmes, proceso eigą, galimas patirti šalių teismines išlaidas. Šių sąlygų įvertinimui būtinos specialios žinios ir patirtis. Todėl rasti taikų sprendimą ginčo šalims padeda teismo mediatoriai. Teisminę mediaciją Lietuvoje vykdo specialiai tam parengti teisėjai, advokatai, teisėjų padėjai ar kiti atitinkamą kvalifikaciją turintys asmenys. Taikos sutarties, dėl kurios sąlygų vyksta teisminė mediacija, pagrindinė paskirtis yra rasti kompromisinį susitarimą ginčo šalims pačiomis priimtiniausiomis sąlygomis.

Kas gali kreiptis į teismo mediatorius?

Kreiptis į teismo mediatorių gali bet kuri ginčo šalis. Šią teisę taip pat turi ir teisminį ginčą, kaip civilinę bylą, nagrinėjantis teisėjas. Teisminei mediacijai galima perduoti visą teisminį ginčą arba tik dalį byloje pareikštų reikalavimų. Tačiau svarbu paminėti, kad abi šalys turi sutikti, jog yra galimybė ginčą spręsti taikiai ir jos nori pasinaudoti joms šia įstatymo suteikta galimybe.

Kokias užduotis vykdo teismo mediatoriai?

Teismo mediatoriai turi išsiaiškinti visus ginčo motyvus, ginčo šalių interesus, su bylos baigtimi šalių sietinus lūkesčius, galimo teismo sprendimo įgyvendinimo sąlygas. Jis, kaip ir patys ginčo dalyviai, gali teiki pasiūlymus, kaip reikėtų spręsti ginčą taikiu būdu. Teismo mediatorius bendrauja su ginčo šalimis kartu, arba gali išklausyti kiekvieną iš ginčo šalių atskirai. Teismo mediatorius turi imtis visų įmanomų priemonių, kurios būtų naudingos taikos sutarties sąlygoms nustatyti ir pasiekti taikų susitarimą.

Kaip užtikrinamas teismo mediacijos metu pateiktos informacijos konfidencialumas?

Pirmiausia, teisminės mediacijos metu nėra rašomas protokolas ir nėra daromas garso įrašas. Teisės aktai draudžia šalims remtis kaip įrodymais civilinėse bylose dokumentais, kurie buvo parengti teisminei mediacijai ir tuo tikslu.

Kokie yra teismo mediacijos privalumai?

Kaip ir bet kokio ginčo taikus sprendimo būdas jau savaime turi vieną neginčytiną privalumą - taiką.

Kalbant apie teisminės mediacijos privalumus, tenka įvardinti teisminio proceso trūkumus. Teisminis procesas, kaip taisyklė, trunka ilgai, jo proceso metu šalys patiria išlaidų, kurios nebūtinai gali būti kompensuotos net ir tuo atveju, jei ginčas būtų išspręstas tos šalies naudai. Todėl neabejotinti teisminės mediacijos privalumai yra mažesnės laiko ir lėšų sąnaudos ir mažesniais resursais pasiektas tam tikra apimtimi siektinas tikslas. Taip pat svarbu tai, kad proceso dalyviai teisminės mediacijos metu patiria mažiau neigiamų emocijų, streso nei teisminio proceso metu.

Dėl šios priežasties teisminės mediacijos dažniausiai vyksta santuokos nutraukimo, šeimos teisinių santykių bylose, ginčuose dėl žalos ir nuostolių. Teisminės mediacijos metu lieka didesnė galimybė išsaugoti šalių gerus tarpusavio santykius. Pavyzdžiui, santuokos nutraukimo bylos metu svarbu išsaugoti gerus buvusių sutuoktinių tarpusavio santykius, tam, kad būtų užtikrinamos jų vaikų teisės ir teisėti interesai ateityje, arba, sakykime, komercinėje byloje verslo partneriai išsaugos ir plėtos verslo ryšius, jų nenutraukiant viena civiline byla dėl laiku neapmokėtos sąskaitos.

Taip pat vienas iš svarbių privalumų - šis teisminės mediacijos procesas asmenims nieko nekainuoja. Teisminė mediacija yra nemokama. Dar daugiau, pasiekus taikų ginčo sprendimą, ir teisminį ginčą baigus taikos sutartimi, šaliai, kuri yra sumokėjusi žyminį mokestį, jo dalis yra grąžinama. Žyminį mokestį sumokėjusiam asmeniui yra grąžinama 75 procentai šios sumos.

Nenorint, ar negalint teisminėje mediacijoje dalyvauti asmeniškai, ją vykdyti galima ir su atstovų pagalba.

Šiuo metu asmenims yra sudaryta galimybė teisminę mediaciją vykdyti ir elektroninėje erdvėje. Elektroninėje erdvėje galima atlikti visus būtinus teisminei mediacijai vykdyti ir užbaigti veiksmus. Taikos sutarties, dėl kurių nuostatų šalys sutaria teisminės mediacijos metu, sąlygas teismas patvirtina, ir šios sutarties sąlygos įgyja šalims tokią pačią teisinę galią, kaip ir taikos sutartis, kuri galėtų būti tvirtinama raštu.

Jei vis dėlto šalims teisminės mediacijos metu nepavyksta pasiekti taikaus susitarimo, kas tuomet?

Iš teisminės mediacijos proceso galima pasitraukti bet kuriuo metu, ir tai neturės jokios įtakos teisminiam ginčui ateityje. Pasitraukianti iš teisminės mediacijos šalis neprivalo nurodyti pasitraukimo priežasčių. Motyvuoti ar kokiais nors argumentais pagrįsti šio sprendimo nereikia. Teismo mediacijos metu išreikšta nuomonė ar informacija negali būti panaudota kaip įrodymai, ginčijant šios šalies poziciją teisminio proceso metu. Taigi, asmuo, priėmęs sprendimą išbandyti išspręsti ginčą teisminės mediacijos būdu, niekuo nerizikuoja, o tik sudaro galimybę ieškoti taikaus susitarimo būdo.

Tačiau pasitraukimas iš teisminės mediacijos neužkerta kelio pakartotinam teismo mediacijos procesui, jei tik tam bus sąlygos ir gera šalių valia.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder