Rusijoje - referendumas dėl Konstitucijos

Rusijoje - referendumas dėl Konstitucijos

Rusija balsavimą dėl prezidento Vladimiro Putino siūlomų Konstitucijos pataisų ketina rengti balandžio 22 d., vakar pranešė vienas įstatymų leidėjas.

Pavelas Krašeninikovas iš valdančiosios partijos „Vieningoji Rusija“ Rusijos žiniasklaidos agentūroms sakė, kad šią datą pasiūlė Konstitucijos pataisų rengimo grupė, o V.Putinas tam pritarė.

„V.Putinas ką tik pritarė šiam pasiūlymui, taigi jį vykdysime“, - žurnalistams sakė P.Krašeninikovas. Jis patikslino, kad ši diena Rusijoje bus paskelbta nedarbo diena.

Darbo grupės atstovai teigė pasirinkę šią datą, nes balandžio 19 d. pasibaigia stačiatikių gavėnia ir švenčiamos Velykos, o balandžio 24 d. musulmonams - antrai pagal dydį religinei grupei Rusijoje - prasideda ramadanas.

Neseniai buvo skelbta, jog susitikime su specialiai atrinktais Rusijos piliečiais V.Putinas diskutuos apie didžiausią šalies istorijoje Konstitucijos reformą.

Grupę, be kita ko, sudarys sportininkai, menininkai ir kosmonautai. Tačiau pati „diskusija“ įvyko labai tyliai ir beveik niekas apie ją neskelbė. Keli opoziciniai Rusijos apžvalgininkai juokavo, kad neskelbė dėl to, kad niekas su tikrosiomis Konstitucijos pataisomis taip ir nebuvo supažindintas.

Remiantis apklausomis, dauguma rusų mano, kad V.Putinas Konstitucijos reformą inicijavo visų pirma todėl, kad užsitikrintų buvimą valdžioje ir po 2024 metų.

Konstitucijos reforma numato dešimtis pataisų. Pavyzdžiui, planuojama Konstitucijoje įtvirtinti Valstybės Tarybos instituciją. V.Putinas ateityje galėtų tapti jos vadovu. Konstitucijoje taip pat norima įtvirtinti gyventojų teisę į minimalią algą ir minimalią pensiją.

Komentatoriai tai vadina „viliojimo priemone“ žmonėms, kad šie pritartų Konstitucijos reformai. Dabartinė Konstitucija galioja nuo 1993 metų. Ji priimta prezidentaujant Borisui Jelcinui.

„Tai aukščiausia demokratijos forma“, - apie būsimą referendumą neseniai sakė V.Putinas. Tokia retorika itin primena ir lietuvišką „referendumą“ dėl stojimo į ES - mūsiškiams suvilioti tuomet prireikė skalbimo miltelių ir butelio alaus, o rusai tikriausiai balsuos dykai...

Komentuoja Nepriklausomybės Atkūrimo Akto signataras, politikos apžvalgininkas Audrius BUTKEVIČIUS:


Rusai daro didelę klaidą: reikėjo tokį referendumą organizuoti balandžio 1-ąją, kad niekas negalėtų prisikabinti, jog jie apgaudinėja žmones... Netgi aš, t.y. žmogus, nuosekliai besidomintis Rusijos politika ir visais pakitimais, kuriuos Kremlius daro tiek savo Konstitucijoje, tiek savo karinėje doktrinoje ar koncepciniuose dokumentuose, neturiu prieš akis visų šių pakitimų, jų komentarų bei bendrojo diskusijos vaizdo.

Faktiškai, tai yra labai stipriai nuo žmonių paslėptas klausimas ir tik tokioje šalyje, kaip Rusija, kur visuomenė yra pasiruošusi balsuoti už bet ką, ką jai pakiša valdžią turinti grupuotė, toks dalykas gali praeiti...

Prancūzai, italai, ispanai šaudytų jau dabar, nelaukdami jokio „referendumo“, nes jie suprastų, kad valdžia iš jų tyčiojasi, varžydama jų teises bei perimdama tautai ir visai visuomenei priklausančias galias, atiduodant visa tai į vienos grupuotės rankas. Kas ir taip buvo gana ryšku Rusijos politikoje...

Tačiau dabar tai daroma visiškai chamišku būdu, ignoruojant sąmoningesnių piliečių valią bei nuomonę.

Žinoma, referendumo rezultatai bus masiškai falsifikuoti, o šiandien prie valdžios esančios grupuotės pasidalins valdišką pyragą. Čia klausimas tik toks: ar V.Putinui bus sudarytos kažkokios galimybės toliau būti praktiniu ir faktiniu vadovu Nr. 1, nesvarbu, kaip visa tai vadinsis - ar tai bus „superprezidentas“, ar „aukščiausiasis valdytojas“ - esmės tai nekeičia...

Man, beje, labai patinka, kai buvęs sovietinio KGB karininkas perima baltagvardiečių-kolčakininkų terminologiją... O gal V.Putinas ir jo grupuotė bus nustumti į šoną, o jauni nauji vilkai ims valdžią į savo rankas?

Todėl esu priverstas dar kartą pakartoti anksčiau išsakytą mintį: aš teigiu, kad pažįstamas velnias yra geresnis velnias, nei tas, kuris gali ateiti. Jeigu situacija priklausytų nuo mano nuomonės, tai aš būčiau linkęs išsaugoti Rusijoje V.Putino aplinką ir patį V.Putiną kaip galima ilgiau.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder