Žiniasklaida: Mianmare kariškiai kontroliuoja visus svarbiausius objektus

Žiniasklaida: Mianmare kariškiai kontroliuoja visus svarbiausius objektus

Šarvuočiais sustiprinti Mianmaro ginkluotųjų pajėgų daliniai saugo vyriausybinius pastatus ir kitus svarbius objektus, blokuoja didžiausio šalies miesto Jangono tarptautinį oro uostą. Ten vedantis kelias griežtai kontroliuojamas. Tai antradienį pranešė Japonijos televizijos kanalas NHK.

Jo žiniomis, daugelis privačių televizijos kanalų Mianmare vis dar nedirba. Valstybinė televizija transliuoja tas pačias laidas, kurias rodo specializuotas armijos televizijos kanalas. Jangone padėtis rami, bet pirmadienį žmonės stovėjo eilėse prie bankų skyrių, mėgindami pasiimti kuo daugiau grynųjų pinigų. Jie taip pat pirko daug maisto produktų. NHK duomenimis, kai kurie bankomatai mieste nedirba.

Mianmaro karinė valdžia iš viso sulaikė kelis šimtus žmonių, taip pat ir valdančiosios partijos „Nacionalinė lyga už demokratiją“ (NLD) vadovus ir aktyvistus. Tarp sulaikytųjų - Mianmaro prezidentas Win Myintas ir buvusi faktinė šalies lyderė, Nobelio taikos premijos laureatė, valstybės patarėja ir užsienio reikalų ministrė Aung San Suu Kyi.

Kaip pranešė antradienį Japonijos naujienų agentūra „Kyodo“, šalies sostinėje Neipide suimti visi NLD atstovaujantys parlamento deputatai. Kanalo žiniomis, sulaikyti ir daugelis valdančiosios partijos vadovų šeimų narių. Taip pat suimti parlamento deputatai iš partijų, atstovaujančių Mianmaro tautinėms mažumoms, kai kurie visuomenės veikėjai, kritikavę kariškius.

Pasak „Kyodo“, Aung San Suu Kyi paskirtas namų areštas. Bet televizijos kanalas NHK teigia, kad buvusios šalies lyderės buvimo vieta nežinoma.

Pirmadienį armija paskelbė, kad paskirta 11 naujų ministrų, kurie pakeis nušalintus vyriausybės narius, susijusius su NLD. Pasak „Kyodo“, devyni paskirtieji susiję su ginkluotosiomis pajėgomis. URM vadovu vietoj Aung San Suu Kyi paskirtas buvęs kariškis Wunna Maung Lwinas. Jis jau ėjo šias pareigas su kariuomene susijusioje šalies vyriausybėje, kuri buvo valdžioje iki 2016 metų, kai Aung San Suu Kyi vadovaujama NLD iškovojo įtikinamą pergalę per visuotinius rinkimus.

Mianmaro kariškiai pirmadienį paskelbė, kad šalyje vieniems metams įvedama nepaprastoji padėtis, o ligšiolinė jos vadovybė nušalinama. Savo žingsnį jie aiškino plataus masto klastojimais per lapkritį vykusius rinkimus. Juose įtikinamą pergalę iškovojo NLD, kuri pirmadienį ketino pradėti formuoti savo vyriausybę.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder