Armėniški gurmanų klubo prezidento pietūs

Armėniški gurmanų klubo prezidento pietūs

"Vakarų ekspresas" tęsia žurnalistinį tyrimą: kasdien lankomės įvairiose uostamiesčio maitinimo įstaigose - žinoma, iš anksto nepranešę ir nesusitarę - bei išbandome dienos pietų meniu, o savo įspūdžius ir vertinimus pateikiame mūsų skaitytojams. Vertiname, kaip įprasta, penkių balų, šiuo atveju - šaukštų, sistema.

Vadovų gurmanų klubo įkūrėjas ir prezidentas, klaipėdietis Tadas Šatkauskas vakar pasikvietė paskanauti armėniškų patiekalų į restoraną "Ararat". Šis restoranas iš dienos pasiūlymų turi tik sriubą, o kitus patiekalus tenka rinktis iš pagrindinio meniu.

"Dažniausiai dienos pietus valgau mieste. Turiu 4-5 mėgstamas vietas. Dienos pietums esu nusiteikęs skirti 20-25 litus, tačiau dažnai pavyksta papietauti kur kas pigiau. Pagrindinis vertinimo kriterijus - savijauta po pietų. Pietūs reikalingi tam, kad pailsėtum ir pasikrautum energijos, bet jokiu būdu neapsunktum. Skrandžio prisikimšimas nėra didelė vertybė. Jei kavinėje patiekiama didelė porcija, paprastai patiekale yra begalė skonio stipriklių, o gaminant naudoti subproduktai. Užsienyje - kuo aukštesnio lygio restoranas, tuo daugiau grožio bei meno lėkštėje ir mažiau maisto. Dar būna labai nemalonu, jei po pietų kavinėje bendradarbiai suka nuo tavęs nosį, o kostiumą tenka vėdinti savaitę", - savo patirtimi dalijosi T. Šatkauskas.

"Araratas" tą patį meniu siūlo ir tradiciniame restorane, kurio interjeras įrengtas pagal armėniškus standartus, ir prabangiame klasikinio stiliaus restorane. Vakar tradiciniame restorane buvo pietaujančiųjų, o prabangusis, kur stalai dengti baltomis staltiesėmis, buvo tuščias.

"Išties žmonės dar bijo tų baltų staltiesių. O aš vertinu tai praktiškai. Jei eini į darbą su kostiumu, tai pietūs prie staltiesėmis uždengtų stalų yra didžiulis pranašumas, nes tuomet nesusitepa marškinių rankogaliai. Be to, tai rodo aukštą maitinimo įstaigos lygį", - pakomentavo Vadovų gurmanų klubo prezidentas.

Vakar dienos sriuba "Ararate" buvo barščiai (7 Lt). Be įprastų barščiams daržovių, sriuboje buvo nemažai ir aštrokų paprikos gabalėlių, taip pat buvo įdėta po gabalą gana sūrios ir specifinio skonio ypatingai marinuotos jautienos. Prie sriubos kiekvienam patiekta po pusę sluoksniuotos tešlos bandelės su sūriu.

"Tiršta, naminė sriuba. Asmeniškai aš pasitenkinčiau ir mažesne porcija. Tačiau kadangi dabar ypač madinga valgyti tik sriubą ir salotas, tad tokiu atveju sriubos norėtųsi daugiau. Pastebėjau, kad pastaruoju metu šalyje augantis protestas prieš "E" peraugo į kovą už mažesnį maisto vartojimą, pradėjo vyrauti vadinamoji "minimalistinė virtuvė", - skanaudamas sriubą pasakojo T. Šatkauskas.

Pasak jo, barščių akcentas - ypatingai marinuotas gabalas jautienos - turėjo tik vieną trūkumą: šaukštu nebuvo labai patogu tą gabalą atgnybti.

Pagrindinis vertinimo kriterijus - savijauta po pietų. Pietūs reikalingi tam, kad pailsėtum ir pasikrautum energijos, bet jokiu būdu neapsunktum. Skrandžio prisikimšimas nėra didelė vertybė

Tadas ŠATKAUSKAS, Vadovų gurmanų klubo įkūrėjas ir prezidentas

"Manau, kad patys armėnai susiėmę už pilvų juoktųsi iš mūsų pastangų valgyti viską tvarkingai su stalo įrankiais. Kai kuriuos šios virtuvės patiekalus iš tiesų būtų kur kas patogiau valgyti rankomis", - pastebėjo T. Šatkauskas.

Antram patiekalui gurmanų vadas pasirinko liulia - kebabą (maltos vištienos kepsnį ant iešmo - 22 Lt).

Patiekalo pateikimas pateisino aukšto lygio restorano vardą - kompozicija lėkštėje džiugino akį: lavašo krepšelyje patiektos keptos paprikos ir baklažanai be odelių, suformuotas kuskuso bokštelis, pailga stačiakampė lėkštė puošta laiškinių svogūnų kaspinėliu.

"Mėsa galbūt galėtų būti labiau apskrudusi, tačiau man tinka ir toks variantas, nes perkepta mėsa gali perdžiūti, o tai - neatleistina virėjų klaida", - sakė pokalbininkas, gurkšnodamas čiobrelių arbatą. Jis prisipažino dažnai ją užsisakantis "Ararat" restorane, nes šiai arbatai naudojami čiobreliai atvežti iš Armėnijos yra sodresnio skonio nei lietuviški.

Pagiriamasis žodis vakar mus aptarnavusiam vaikinukui - linksmas nuoširdus bendravimas nuteikė itin maloniai.

Vertindamas dienos pietus, T. Šatkauskas sutiko, kad iki tobulybės dar reikėtų šiek tiek pasistengti.

"Šį sykį sąskaita pralenkė mano dienos pietų kainos lūkesčius, tačiau svarbiausia, kad pietūs buvo malonūs", - reziumavo Vadovų gurmanų klubo prezidentas.

Pagarbiai V. V. (kavinėse lankausi iš anksto nepranešęs ir už maistą visada susimoku pats)

Įvertinimas 4,5 šaukšto

T. Šatkausko dienos pietūs (33 Lt):
* Barščiai (7 Lt)
* Vištienos liulia - kebabas (22 Lt)
* Čiobrelių arbata (4 Lt)

Šiose kavinėse jau lankėmės:
01 17 d. "Rytė"
01 18 d. "TaiFun"
01 19 d. "Kurėnas"
01 21 d. "Bambola" 
01 24 d. "La Cle"
01 25 d. Vytauto Didžiojo gimnazijos valgykla
01 26 d. "Senoji vyninė"
01 27 d. "Luxor"
01 28 d. Martyno mažvydo mokykla valgykla
01 28 d. "Fei Long"
01 31 d. "Kurpiai"
02 01 d. Klaipėdos turizmo mokyklos baras
02 02 d. "Navalis"
02 03 d. "Eldorado"
02.07 d. "Ferdinandas"
02 07 d. "Flamingo"
02 08 d. "Black &White"
02 09 d. "Tea spoon"

 

 

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder