Dienos pietų diktatas

Dienos pietų diktatas

Kiek daugiau nei mėnesį "Vakarų ekspresas" vykdė projektą "Skonio reikalas", kurio objektas buvo dienos pietūs uostamiesčio maitinimo įstaigose. Nors dar neaplankėme nė pusės miesto maitinimo įstaigų, tačiau kai kuriuos pastebėjimus jau galima fiksuoti.

"Dienos pietūs kavinėse, baruose ir net restoranuose karaliauja bei dažnai užgožia pagrindinį meniu. Atėjus pietauti, geriau nerizikuoti ir neužsisakinėti patiekalų iš pagrindinio meniu. Ne kartą šitaip surizikavęs ne tik sugaišau begalę laiko, bet ir valgiau pašvinkusią mėsą", - pastebėjo projekto metu kartu su manimi pietavęs vienos uostamiesčio įmonės vadovas.

"Geri pietūs yra tie, per kuriuos žmogus pailsi ir pasisemia energijos, o jei valgiu gali ir pasimėgauti, tai suteikia pietums pridėtinę vertę", - akcentavo Vadovų gurmanų klubo įkūrėjas Tadas Šatkauskas.

Antrindamas jam galiu tik pritarti, kad skubiai suvalgyti pietūs, per kuriuos nebuvo nė lašelio malonumo, o tik patenkintas skrandis, - iš savęs pavogta dar viena valanda, ir tiek. Ir tikrai neteisūs tie, kurie tikina, esą skaniai valgyti prabangiuose restoranuose gali tik pinigų pertekę snobai. Man pačiam buvo atradimas, kad Klaipėdoje yra vietų, kur išleidus, tarkime, 13 litų, galima mėgautis ne tik puikia aplinka, bet ir restoraniniais pietumis. Tačiau buvo ir tokių atvejų, kai kavinėse pietums išleisti kone dvidešimt litų atrodė tarsi išmesti į balą, tad aukštesnė patiekalų kaina dažnai negarantuoja gero valgio.

Iš viso per mėnesį aplankiau 22 maitinimo įstaigas, kurios siūlo dienos pietus. Jiems per šį laikotarpį išleidau kone 250 litų, tad išvedus vidurkį, vidutinė dienos pietų kaina Klaipėdoje - 10 litų.

Žinoma, pigiausiai pavykdavo pavalgyti valgyklose, kur vidutinė pietų kaina - 5 litai. Kai kurios jų vertesnės lankytojų dėmesio nei dalis patiekalus neadekvačiomis kainomis siūlančių barų.

Dažniausias patiekalas, kuris buvo siūlomas pietums - vištienos krūtinėlė ir iš jos pagaminti įvairūs suktinukai.

Stebėtina, kad Lietuvos maitinimo įstaigos nepaiso sezoniškumo. Nors projektas vyko viduržiemį, dažnai teko srėbti neva šviežių daržovių sriubą, nors net neabejoju, kad jos buvo šaldytos. Garnyrui taip pat dažniausiai siūlomos salotos iš neva šviežių daržovių, nors sveikiausia šiuo metu būtų užsikąsti raugintu agurkėliu ar raugintais kopūstais. Ko gero, pataikaujama klientams, nes daugelis, matyt, neliktų patenkinti, jei lėkštėje prie kepsnio būtų įdėti keli šaukštai raugintų kopūstų.

"Kokia prasmė norėti šviežių baravykų, kai jų negali būti? Restoranų sezoniškumas - visai ne teorija. Tai sąmoningas grįžimas prie tos archaiškos gyvensenos, kai žmogus valgė tik tai, ką gali patiekti jo stalui gamta tam tikru metų laiku. Grįžimas prie ekologiškų, šviežių, sveikų produktų. Arba prie etnografinių papročių ir liaudiškos išminties patikrintų džiovinimo, rauginimo, sūdymo būdų", - akcentuoja gastronomijos temomis rašantis Paulius Jurkevičius savo knygoje "Staltiesės ritmu".

Be kita ko, jis pastebi, kad besaikio valgymo, kai negalvojama, kas kišama į burną, kultūra yra apsėdusi daugelio šalių gyventojus. Pripažinkime, kad vienas pagrindinių kriterijų kavinėse - didelė porcija, tačiau tai yra klaidingas vertinimas, - perspėja žinovai.

"Kuo aukštesnio lygio restoranas, tuo lėkštėje daugiau meno, mažiau produktų", - primena T. Šatkauskas.

Projekto metu kai kuriose maitinimo įstaigose iš pirmo žvilgsnio porcijos pasirodė per mažos, tačiau po šitokių pietų jaučiausi lengvai ir, kas keisčiausia, visiškai nealkanas. Tuo metu prisikimšęs didžiulę porciją likusią dienos dalį jaučiausi apsunkęs, mieguistas ir nedarbingas, o į darbo dienos pabaigą užvaldydavo didžiulis alkis.

"Prisivalgyti sočiai ir daug per pietus reikia nebent tiems, kurie dirba sunkų fizinį darbą", - pritarė kartu pietavęs vienos įmonės vadovas.

Kitas klausimas - ne kiek, o ką mes valgome. "Geriau ir nesigilinti, iš ko tas kotletas padarytas. Svarbu - skanu", - sako vienas kolega. Gal ir skanu dėl pridėtų skonio stipriklių, tačiau ar sveika? Ką valgome, tas ir esame, - sena kaip gyvenimas tiesa. Ne ką mažiau svarbu - ir kaip valgome.

"Mes blogai valgome, nes nebemokame valgydami patirti malonumo", - tvirtina lėtojo maisto ("Slow Food") šalininkai. Žinia, šis judėjimas pasaulyje atsirado kaip priešprieša greitajam maistui, kuris užvaldęs visą pasaulį.

Išties atėjo laikas, kai sugebame papietauti per 15-20 minučių. Padavėjai pamiršta apie bendravimą su klientu, užtat kosminiu greičiu, tarsi maratono bėgikai, atneša ant stalo valgį. Kartais net persistengia ir antrą patiekalą atneša kartu su sriuba.

"Daugelio restoranų ir kavinių savininkai nori būti tiesiog verslininkai ir tikisi, kad virėjai patys ką nors sugalvos. Užsieniečiai stebisi, kai sužino, jog pas mus pakelės užeiga - tai verslas, o pas juos tai galėtų būti tik amatas, perduodamas iš kartos į kartą, ir iš jo duonai užsidirba tik vienos šeimos nariai. Tačiau džiugu, kad Klaipėdoje atsidarė restoranas, kurio savininkas pats yra ir vyriausiasis virėjas - požiūris į klientus šioje įstaigoje akivaizdžiai skiriasi", - pasakojo vienas gastronomijos žinovas.

Beje, uostamiestyje yra ir daugiau maitinimo įstaigų, kur verslininkai tam tikrais pagrindais perdavė šią veiklą barmenams ir virėjams. Tad vilties, kad ir Klaipėdoje gali pradėti formuotis valgymo viešose maitinimo įstaigose kultūra, yra. O kol kas daugelis galime save vadinti pačiais tikriausiais gurmanais, nes prancūziško daiktavardžio "gourmand" reikšmė Tarptautinių žodžių žodyne - mėgstantis smaližiauti, o patys prancūzai šį žodį paaiškina: "Tas, kuris valgo godžiai ir be saiko..."

Pagarbiai V. V.

Konkursas

"Vakarų ekspresas" siūlo savo skaitytojams išrinkti mėgstamiausią, populiariausią Klaipėdos kavinę, barą, restoraną ar valgyklą. Iki vasario 25 dienos adresu [email protected] siūlykite maitinimo įstaigas, kuriose mėgstate pietauti jūs. Tų kavinių, kurias mes aprašėme rubrikoje "Skonio reikalas", nebesiūlykite, nes jos automatiškai patenka į pretendentų sąrašą.

Balsavimą pradėsime vasario 28 d. Daugiausia balsų surinkusi maitinimo įstaiga bus apdovanota atminimo šaukštu.

Beje, maitinimo įstaigose lankysimės ir toliau bei pateiksime skaitytojams savo įspūdžius, tik vizitai nebebus kasdieniniai ir nebeapsiribosime dienos pietumis.

Šiose kavinėse jau lankėmės:
01 17 d. "Rytė"
01 18 d. "TaiFun"
01 19 d. "Kurėnas"
01 21 d. "Bambola" 
01 24 d. "La Cle"
01 25 d. Vytauto Didžiojo gimnazijos valgykla
01 26 d. "Senoji vyninė"
01 27 d. "Luxor"
01 28 d. Martyno mažvydo mokykla valgykla
01 28 d. "Fei Long"
01 31 d. "Kurpiai"
02 01 d. Klaipėdos turizmo mokyklos baras
02 02 d. "Navalis"
02 03 d. "Eldorado"
02.07 d. "Ferdinandas"
02 07 d. "Flamingo"
02 08 d. "Black &White"
02 09 d. "Tea spoon"
02 10 d. "Ararat"
02 11 d. "Šikšnosparnio lizdas"
02 14 d. "Laikraštis"
02 15 d. "La Crepe"
02 18 d. Jola"

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder