Valdas Mišeikis: "Svarbu gyventi be skausmo ir judėti taisyklingai"

Valdas Mišeikis: "Svarbu gyventi be skausmo ir judėti taisyklingai"

"Nusiteikimas lavinti tik kūną, atmetant mintį ir dvasią - žemina žmogų. Susikaupimas lavinti tik protą ir mintį - kenkia ištvermei ir stiprumui. Visada ir visur reikia išlaikyti darną tarp fizinių, protinių ir dvasinių pratimų", - tokiomis filosofo Sokrato mintimis vadovaujasi klaipėdietis Valdas Mišeikis.

Anksčiau profesionaliai fitnesu (kūno rengyba) užsiiminėjęs V. Mišeikis pastaruoju metu itin gilinasi į treniravimo metodikas ir reabilitaciją. Jis Klaipėdos universitete baigė reabilitacijos krypties studijas, įgijo kineziterapeuto kvalifikaciją ir pastaruoju metu žinias gilina osteopatijos srityje.

Skausmas - kūno apsauginė reakcija

"Mano įgytos žinios leidžia padėti žmonėms, kurie skundžiasi nugaros ir sąnarių skausmais. Skausmas - kūno apsauginė reakcija ir jo nereikia ignoruoti", - pabrėžia jis.

Anot jo, daug žmonių ignoruoja sąnarių skausmą 2-5 metus ir net ilgiau.

"Metų metus žmonės niekur nesikreipia pagalbos. Pasekmė - susiformuoja netaisyklingi judėjimo stereotipai, kuriems koreguoti reikia ne vienos ir ne dviejų procedūrų, o labai uždelstais atvejais padėti gali tik chirurgo skalpelis. Žmogaus kūnas - labai sudėtinga sistema, kuo ilgiau jūs ignoruojate skausmą, tuo labiau ji išsibalansuoja. Negalima ignoruoti skausmo, o reikia nedelsiant kreiptis į specialistus", - pabrėžia V. Mišeikis.

Valdas Mišeikis pats anksčiau dalyvaudavo fitneso (kūno rengybos) varžybose, buvo tapęs Lietuvos jaunimo čempionu.

Jis savo darbo praktikoje vis dažniau susiduria su tarpslankstelinio disko išvarža.

"Šią diagnozę išgirsta vis daugiau ir daugiau žmonių. Blogiausia tai, kad ši problema vargina vis jaunesnio amžiaus žmones. Kodėl atsiranda stuburo išvarža? Tai lemia daugybė faktorių. Keletas jų: traumos, antsvoris, praeityje buvusios operacijos, stresas, darbo pobūdis, netaisyklingas sportavimas", - akcentuoja klaipėdietis.

Jo teigimu, yra tokių, kurie skuba rinktis chirurginę intervenciją ir taip šalinti skausmo pasekmes, tačiau su tarpslankstelinio disko išvarža galima aktyviai gyventi ir be operacijų.

"Operacija dažniausiai šalina pasekmę, bet ne priežastį. Žmonėms, kurie kenčia įvairius nugaros ir sąnarių skausmus, gydytojai pataria pradėti sportuoti ir stiprinti nusilpusius raumenis. Raumenų tonusą ištestuoti ir sudaryti individualų treniruočių planą gali tik specialistas, turintis tinkamą išsilavinimą. Deja, neretai tenka susidurti su sportuojančiaisiais sporto salėje, kurie pasirenka netinkamus pratimus, o dar blogiau - atlieka juos netaisyklingai. Tokių treniruočių pasekmė - traumos", - pabrėžia V. Mišeikis.

Sportuokite ir senatvėje

Valdas - buvęs profesionalus sportininkas, pats savo kailiu išbandęs įvairias treniruočių metodikas.

"Norint turėti funkcionalų bei proporcingai išvystytą kūną, reikia gerai išmanyti anatomiją, biomechaniką, fiziologiją ir t. t. Gyvosios gamtos judesiai yra grindžiami sudėtingais biologiniais ir cheminiais vyksmais ir jų sąveika. Reikia treniruoti ne tik mėgiamus raumenis, bet ir tuos raumenis, kurie slepiasi giliuosiuose kūno sluoksniuose. Šie raumenys taip ir vadinami - gilieji raumenys, kurie atsakingi už sveikatą, ilgaamžiškumą bei gerą savijautą. Labai svarbu formuoti taisyklingus judesius, gerinti funkcinį pajėgumą, judesių valdymą. Būti fiziškai aktyviems reikia nuo vaikystės iki gilios senatvės. Mokslo įrodyta, kad vaikai, kurie buvo fiziškai aktyvūs, sulaukę senatvės būna sveikesni, žvalesni ir fiziškai pajėgesni", - pabrėžia V. Mišeikis.

Keista girdėti pusamžių žmonių teiginį, kad jie jau seni ir fizinis aktyvumas ne jiems. Rinktis jums, lankytis gydymo įstaigose ir vartoti daug vaistų (kurie tik sumažina ligos simptomus) arba būti fiziškai aktyviems, sveikai maitintis ir džiaugtis gyvenimu be skausmo!

5 Valdo Mišeikio patarimai:

1. Būti fiziškai aktyviems reikia nepriklausomai nuo amžiaus: nuo vaikystės iki gilios senatvės.

2. Pratimai turi būti pritaikyti kiekvienam pradėjusiam sportuoti individualiai. Norėdami išvengti traumų ir pasiekti rezultatą, pradėkite sportuoti su asmeniniu treneriu arba kineziterapeutu.

3. Nė vienas atliekamas pratimas neturi sukelti skausmo. Jei pratimas sukelia skausmą, vadinasi, jį atliekate netaisyklingai arba jis jums netinka.

4. Rezultato siekimas - tai ilgalaikis procesas, todėl neskubėkite ir apsišarvuokite kantrybe.

5. Taisyklinga mityba - tai viena iš būtiniausių sąlygų, norint būti sveikam, gerai jaustis ir atitinkamai atrodyti.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder