Arenos statybos: Klaipėda mąsto apie paskolą

Arenos statybos: Klaipėda mąsto apie paskolą

Dėl Klaipėdos Švyturio arenos statybų - nauji galvosūkiai: Klaipėdos savivaldybė pasiruošusi imti 10,7 mln. litų paskolą iš Vyriausybės, kad galėtų laiku padengti apyvartines lėšas areną statančiai UAB "Vėtrūna".

Tai trečiadienį sušaukusi spaudos konferenciją pranešė Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorė Judita Simonavičiūtė ir savivaldybės Finansų ir turto departamento direktorė Aldona Špučienė.

"Problemos finansuojant Klaipėdos arenos darbus susiklostė savaime, iš galiojančių įstatymų. Arena turi būti baigta per mažiau nei 1,5 mėnesio - iki birželio 28 dienos, o patikrinimas paraiškų apmokėjimui tęsiasi maždaug du mėnesius. Kol užbaigsime darbus, finansavimą geriausiu atveju gausime po dvejų mėnesių, tad susidaro apyvartinių, o ne avansinių, lėšų trūkumas, - aiškino J. Simonavičiūtė.

- Kreipėmės į Vyriausybę spręsti šį klausimą. Norint imti paskolą, reikalingas Tarybos sutikimas. Ketvirtadienį ruošiamas Tarybos sprendimas", - aiškino J. Simonavičiūtė.
Pasak A. Špučienės, paties finansavimo, lėšų kiekio, kiek reikia atsiskaityti už areną netrūksta, finansiniai srautai yra suplanuoti, pakankami.

"Pats didžiausias finansinis srautas, atsiskaitant už arenos statybą, yra Europos sąjungos lėšos, kurios yra administruojamos Lietuvos verslo paramos agentūros (LVPA). Tai yra 36 milijonai litų, iš jų gauta tik 10 mln. 26 mln. yra šių metų finansavimo šaltinis. Kol kas šiemet esame panaudoję tik 3 mln., ir tai 2 mln. gavome tik pirmadienį. Taigi, liko 23 mln. litų. Statybininkai dirba, jiems finansiškai situacija jau tampa nepakeliama, jiems nėra sumokėtą už balandį ir gegužės mėnuo jau eina į pabaigą. Statybininkai nebegali laukti, nori gauti pinigus kuo greičiau, pateikę sąskaitą faktūrą už atliktus darbus, - teigė Klaipėdos savivaldybės Finansų ir turto departamento direktorė.

- Mes nuo pat arenos objekto pradžios apyvartines lėšas ėmėme iš savivaldybės biudžeto. Tol, kol tas dydis buvo 2-4 mln. Lt per mėnesį, mes buvome pajėgūs finansuoti. Dabar nusikėlė masė darbų į kelis paskutinius mėnesius, t.y. balandį, gegužę, birželį, ir jau darbų apimtys per mėnesį siekia maždaug 10 ir daugiau milijonų. Jau mūsų biudžetas yra nebepajėgus iš anksto apmokėti šitas sąskaitas, todėl buvo kreiptasi į Vyriausybę, kad mums reikalingas apyvartinių lėšų papildymo šaltinis", - paskolos būtinybę argumentavo A. Špučienė.

Anot savivaldybės atstovių, paskolos, kurių metinės palūkanos 1 proc., terminas galėtų trukti maždaug tris mėnesius.

"Pinigus Finansų ministerijai grąžinsime tuoj pat, kai tik bus atgautos iš LVPA. Gal tai įvyks greičiau, bet gali ir užtrukti. Ne taip paprasta patikrinti atliktus darbus, pagreitinti negalime", - pabrėžė J. Simonavičiūtė.

Manoma, kad paskola Klaipėdai galėtų kainuoti maždaug 30 tūkstančių litų.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder