Atkurtas istorinis Baltijos futbolo taurės trofėjus

Atkurtas istorinis Baltijos futbolo taurės trofėjus

Antradienį Lietuvos futbolo federacijos (LFF) būstinėje Vilniuje pristatytas pagal tarpukaryje buvusį modelį atkurtas nuo 1928 metų vykstančio tradicinio Baltijos šalių futbolo taurės turnyro istorinis trofėjus, skelbiama LFF pranešime spaudai.

Idėja atgaivinti daugiau nei prieš aštuoniasdešimt metų įsteigtą trofėjų kilo po 2005 metais Lietuvoje vykusio Baltijos taurės turnyro.

"Žiūrint į senus paveiksliukus kartu su kaimynais iš Latvijos atkreipėme dėmesį į taurės grožį, unikalumą. Ši taurė - trijų valstybių futbolo istorijos dalis, todėl kilo klausimas kur yra taurės originalas. Nusprendėme jį surasti, išpirkti ir sugrąžinti į Baltijos šalis", - sakė LFF generalinis direktorius Julius Kvedaras.

Paieškai buvo pasitelktas viešas skelbimas, taip pat buvo kreiptasi į Rusijos federaciją. Istoriniai šaltiniai teigė, kad po Lietuvos okupacijos 1940 metais turnyras buvo panaikintas, o Baltijos taurės trofėjus atiduotas SSRS organams. Kaip 1940 metais rašė laikraštis "Raudonasis sportas", Tarybų Lietuvos, Latvijos ir Estijos sporto atstovų konferencijoje "nutarta daugiau dėl įsteigtosios Pabaltijo futbolo taurės tarpusavyje nerungtyniauti, o perduoti šią taurę prie SSRS TKT Fizkultūros ir sporto komiteto žinion, kuris su šia taure pasielgs kaip tinkamas".

Ieškoti taurės originalo į Rusijos sostinę Maskvą prieš kelerius metus LFF išsiuntė futbolo istoriką ir statistiką Gediminą Kalinauską, tačiau trofėjaus paieškos buvo bevaisės.

Neradus originalo, nuspręsta taurę atkurti pagal nuotraukas. Jose matyti, kad trofėjų sudarė trys ant pečių futbolo kamuolį laikantys žmonės. Finansuoti rekonstrukcijos projektą sutiko visų trijų Baltijos šalių - Lietuvos, Latvijos ir Estijos - futbolo federacijos.

Darbą atliko žinomas skulptorius Džiugas Jurkūnas. Atkurtoji taurė buvo padidinta, ant jos išgraviruoti visi taurės laimėtojai nuo 1928 metų, pridėtos paimti skirtos rankenos. Taurė pagaminta iš natūralių medžiagų ir sveria apie 27 kg.

Kadangi Baltijos taurės turnyrą pernai laimėjo Lietuvos futbolininkai, atkurtas trofėjus pirmiausia keliaus į muziejų Nacionalinėje futbolo akademijoje Kaune.

Kitas Baltijos taurės turnyras vyks 2012-aisiais Estijoje.

Pasak LFF rinktinių direktoriaus Roberto Tautkaus, ateityje planuojama pagaminti panašią taurę ir Baltijos jaunimo (iki 21 metų) rinktinių varžyboms.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder