Geriausia Klaipėdos sportininkė - Lina Grinčikaitė

Geriausia Klaipėdos sportininkė - Lina Grinčikaitė

Antradienio vakarą į "Amberton Klaipėda" viešbučio konferencijų salę sportinius kostiumus pakeitę šventiniais apdarais rinkosi 2012 metais labiausiai nusipelnę Klaipėdos sportininkai - tradiciškai jie buvo pagerbti ir apdovanoti už miesto vardo garsinimą.

Šįkart liaupsės ir pripažinimas skirtas 25-erių olimpietei sprinterei Linai Grinčikaitei.

Iki tol dvejus metus (2011 ir 2010 metais) šiuose rinkimuose karaliavęs sunkiaatletis Aurimas Didžbalis šiemet dėl dopingo skandalo į geriausiųjų sąrašą nepateko.

Istoriniai metai

L. Grinčikaitė geriausia uostamiesčio sportininke buvo pripažinta ir 2008 metais, o pastaruosius trejus metus (2009, 2010 ir 2011 metais) geriausiųjų atletų rinkimuose buvo antra.

Ši Edmundo Norvilo auklėtinė prieš mėnesį buvo pripažinta ir geriausia Klaipėdos universiteto sportininke.

Lina 2012 metais Klaipėdos universitete įgijo Kūno kultūros ir sporto pedagogikos magistro studijų diplomą, o šių metų rudenį sprinterė įstojo į Lietuvos edukologijos, Kauno technologijos, Lietuvos sporto ir Šiaulių universitetų Edukologijos mokslo krypties jungtinę doktorantūrą.

Linos disertacijos tema: "Didelio meistriškumo trumpųjų nuotolių bėgikių rengimo optimizavimas". Darbo vadovas - Lietuvos sporto universiteto profesorius Antanas Skarbalius.

Geriausiai Klaipėdos sportininkei šie metai buvo išskirtiniai ne tik mokslo, bet ir sporto pasiekimais: 2012 metų vasarą Suomijoje vykusiame Europos suaugusiųjų čempionate 100 m bėgimo varžybose iškovojo bronzos medalį, Londono olimpinėse žaidynėse prasibrovė į pusfinalį ir pasiekė naują Lietuvos rekordą - 11,19 sek.

"Kai darai tai, kas patinka ir iš širdies - viskas įmanoma. 2012 metų sportinis sezonas buvo puikus. Įgyvendinau ir net pranokau savo lūkesčius. Manau, tai sėkmingiausias sezonas mano karjeroje", - pabrėžė greičiausia Lietuvos mergina.

Prisiminė dviratininkus

Antroje ir trečioje geriausiųjų sportininkų pozicijose atitinkamai rikiuojasi Londono olimpinėse žaidynėse dalyvavę dviratininkai Gediminas Bagdonas ir Ramūnas Navardauskas.

Abu šie sportininkai gimė ne Klaipėdoje: G. Bagdonas - Matviliškėse (Kėdainių rajonas), R. Navardauskas - Šilalėje, tačiau prieš kelerius metus jie kartu su tuometiniu dviračių sporto treneriu Algirdu Vaitkumi meistriškumą kėlė mūsų mieste.

G. Bagdonas 2012 m. vasaros olimpinėse žaidynėse užėmė 58 vietą grupinėse plento lenktynėse, tačiau sužibėjo Europos treko čempionate - pelnė bronzą omniumo rungtyje.


R. Navardauskas 2012 m. vasaros olimpinėse žaidynėse užėmė 46 vietą grupinėse plento lenktynėse ir 21 vietą asmeninėse lenktynėse. Taip pat jis dalyvavo pasaulio dviračių plento čempionate, kuriose liko aštuntas.

Jie šventiniame vakare nedalyvavo, nes yra išvykę į treniruočių stovyklą Ispanijoje.

Dešimtuke - 4 sunkiaatlečiai

Tradiciškai dešimtuke apstu sunkiaatlečių. Klaipėdoje yra įkurta puiki sunkiaatlečių kalvė, kurioje treniruojasi ir meistriškumą kelia geriausi visos šalies sunkiaatlečiai, tad nenuostabu, jog jie skina laurus tarptautinėse arenose.

Šįkart geriausiųjų sportininkų dešimtuke - keturi sunkiaatlečiai, tarp kurių ir pastaruoju metu rečiau girdimas 36-erių Ramūnas Vyšniauskas.

Dėl įvairių traumų kurį laiką į didžiąją sporto sceną retai kopęs sunkiaatletis 2012 metų pavasarį Antalijoje (Turkija) dalyvavo Europos sunkiosios atletikos čempionate, kuriame tarp svorio iki 105 kg dalyvių liko vienuoliktas (išrovė 155 kg, išstūmė 182 kg ir dvikovėje surinko 337 kg).

Ši pozicija jam garantavo septintąją vietą geriausiųjų sportininkų dešimtuke.

Iš sunkiaatlečių aukščiau už jį pakilo (į ketvirtąją poziciją) 19-metis Žygimantas Stanulis.

Jis pasaulio jaunimo čempionate buvo labai arti medalio - liko ketvirtas. Šių metų spalį Žygimantas tapo absoliučiu Lietuvos sunkumų kilnojimo čempionu, o prieš porą savaičių iškovojo aukso medalį Izraelyje vykusiame Europos jaunimo (iki 23 metų) sunkiosios atletikos čempionate (rovimo veiksmu iškėlė 168 kg sveriančią štangą, išstūmė 208 kg ir dvikovėje surinko 376 kg).

Dar į geriausiųjų sportininkų dešimtuką pateko šie sunkiosios atletikos atstovai: Aleksandra Stepanova (8 pozicija, Europos sunkiosios atletikos čempionate liko 11-ta) ir Marius Mickevičius (9 vieta, Europos sunkiosios atletikos čempionate buvo 12-tas).

Iš kitų sporto šakų atstovų dar į geriausiųjų sąrašą pateko: Arnas Butkevičius (5 vieta, Europos jaunimo (iki 20 metų) krepšinio čempionas), Natalija Piliušina (6 vieta, Europos lengvosios atletikos čempionate 800 m bėgimo rungtyje liko aštunta) ir Marius Knystautas (10 pozicija, Europos jaunių graikų-romėnų imtynių čempionate iškovota trečioji vieta).

Kadangi anksčiau dėl geriausių miesto sportininkų dešimtuko kildavo daug ginčų ir nepasitenkinimo, tad jau antrus metus dešimtukas renkamas pagal Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos patvirtintus nuostatus. (Atsižvelgiant į čempionatų svarbą ir rezultatus pagal tam tikrą skaičiavimo lentelę yra sumuojami taškai ir daugiausiai taškų surinkęs asmuo kylą į pirmąją poziciją, mažiau - į antrąją ir t. t.).

"Dragūnas" - komanda Nr.1

Renginio metu apdovanojimų ir padėkos raštų sulaukė ne tik į dešimtuką išrinkti sportininkai, bet ir dar kelios dešimtys atletų.

Apžvelgiant 2012-ųjų metų uostamiesčio sporto bendruomenės pasiekimus buvo įvertinti ir neolimpinių, žaidybinių bei nežaidybinių sporto šakų pasiekimai.

Renginyje padėkota ir už uostamiesčio garbę kovojantiems jauniesiems sporto talentams, ir veteranams, ir neįgaliųjų sporto atstovams.

Geriausia žaidybinių sporto šakų komanda pripažinta Klaipėdos "Dragūno" rankininkų ekipa.

Pastaroji, treniruojama rankinio specialisto Artūro Juškėno, 2012 metais tapo Lietuvos rankinio lygos čempione, iškovojo bronzos medalius Baltijos rankinio lygos pirmenybėse ir nustebino Senąjį žemyną Europos Iššūkio taurės varžybose: palaužė Anglijos, Kipro, Moldovos ir Ukrainos ekipas bei 2013 metais tęs kovas šio turnyro aštuntfinalyje.

Šis pripažinimas turėtų būti puikus motyvas Klaipėdos valdžiai padidinti šiai ekipai finansavimą. "Dragūno" treneris A. Juškėnas miesto administracijos prašė skirti papildomą 100 tūkstančių litų paramą dalyvauti Europos Iššūkio taurės varžybose, tačiau kol kas teigiamų poslinkių šiuo klausimu neregėti.

Pagerbta ir "Žuvėdra"

Tarp nežaidybinių komandinių sporto šakų atstovų lygių neturi Klaipėdos sportinių šokių ansamblis "Žuvėdra".

Pastarasis kolektyvas, treniruojamas Skaistutės ir Romaldo Idzelevičių, prieš mažiau nei dvi savaites Brėmene (Vokietija) vykusiame pasaulio Lotynų Amerikos sportinių šokių ansamblių čempionate pelnė sidabro medalius.

Per visą istoriją "Žuvėdros" šokėjai dalyvavo jau 23 pasaulio čempionatuose, iš kurių devyniolikoje (nuo 1994 metų) iškovojo medalius.

Klaipėdos universiteto sportinių šokių kolektyvo nariai pasaulio vicečempionais yra tapę septynis kartus. Europos čempionatuose jie triumfavo aštuonis kartus.

"Išsaugojome ir stipriname tradicijas"

Ignas POCIUS, Klaipėdos Sporto ir kūno kultūros skyriaus vyr. specialistas

Didžiausias besibaigiančių metų išskirtinumas - Londone vykusios olimpinės žaidynės. Olimpiadoje startavo penki uostamiesčio sportininkai.

Jų pasirodymai mūsų nenuvylė, nors ir neteko pasimėgauti olimpinių pergalių džiaugsmu. Džiaugiamės tuo, jog mūsų miesto atstovai turėjo galimybę varžytis su stipriausiais planetos sportininkais. Net ir sunkiomis ekonominės sąlygomis uostamiesčio sporto bendruomenė aktyviai dirbo, išsaugojo ir stiprino masinio sporto tradicijas.

Pažiūrėkit, į kokį masinį renginį išaugo "Vilties bėgimas", kiek daug dalyvių sutraukė tradicinis "Gintarinės jūrmylės" bėgimas, kokios kovos verda miesto "Švyturio" krepšinio lygoje. Šiaurinėje miesto dalyje atidaryti lauko teniso kortai davė stiprų impulsą šiai sporto šakai. Vyko daug varžybų jauniesiems imtynininkams, lengvaatlečiams. Sporto specialistai džiaugiasi, jog augina daug jaunų ir perspektyvių sportininkų. Klaipėdos sportininkams metai tikrai nebuvo prasti.

 

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder