Įspūdingai Maltą nugalėję Lietuvos regbininkai keliauja aukštyn

Įspūdingai Maltą nugalėję Lietuvos regbininkai keliauja aukštyn

Lietuvos vyrų regbio rinktinė surengė vieną įspūdingiausių pasirodymų šiame dešimtmetyje ir iškovojo kelialapį į antrąjį pagal pajėgumą Europos čempionato divizioną - „Trophy“.

Atkrintamosiose varžybose dėl pakilimo į aukštesnį divizioną lietuviai šeštadienį Šiauliuose net 81:10 (45:5) sutriuškino Maltos komandą. 81 taškas yra Lietuvos rinktinės rezultatyvumo rekordas.

Lietuviai centriniame Šiaulių stadione dominavo nuo pat susitikimo pradžios. Po Martyno Lianzbergo ir Igno Jankaičio žeminimų ir Kęstučio Marcišausko realizacijos smūgio mūsiškiai pirmavo 19:0. Vėliau lietuvių atakų banga nesibaigė, du žeminimus atliko Tomas Zibolis ir jau įpusėjus rungtynėms Lietuvos rinktinė pirmavo 45:5.

Antrajame kėlinyje aistringai sirgalių palaikomi lietuviai nesustojo ir nuolat didino pranašumą. Vieną ataką po kitos rengę lietuviai džiugino žiūrovus ir, iškovoję įspūdingą pergalę, šoko pergalės šokį. Į viršų buvo mėtomas treneris iš PAR Ntando Manyosha.

„Niekas nesitikėjo tokio rezultato. Tikėjomės fiziškai kieto žaidimo ir apylygio rezultato. Kas be ko, pergalė buvo mūsų tikslas. Vyrai sužaidė nerealiai, be klaidų. O jeigu klaidų buvo, tai jos buvo ištaisytos taip greitai, kad galėjome toliau įgyvendinti mūsų sumanymus. Nors ir buvome susilpnėję, žaidėjų begalinis noras, geras trenerių štabo darbas lėmė tokį gerą rezultatą. Galbūt neturėjome optimaliausios sudėties, bet padarėme maksimaliai tiek, kiek galėjome“, - kalbėjo Lietuvos rinktinės vyr. trenerio asistentas Gediminas Marcišauskas.

Lietuvos regbininkai šiame Europos čempionato cikle tapo „Conference 1“ diviziono Šiaurės konferencijos nugalėtojais, o Malta triumfavo Pietų divizione.

Lietuvos regbininkai pagal atsinaujinusį Europos čempionato formatą, „Trophy“ divizione žais pirmąjį kartą. Lietuvos rinktinė dabar yra tarp 18 stipriausių Europos komandų. „Trophy“ divizione mūsiškių lauks tokios šalys kaip Olandija, Čekija, Šveicarija, Lenkija ir Portugalija arba Vokietija.

„Su tokiu scenarijumi kaip šiandien, su tokiu noru, užsidegimu bei atsidavimu tikrai galėsime kautis aukštesniame divizione“, - pridūrė G. Marcišauskas.

Nuo svajonės lietuvius skiria tik Malta

Šiauliai šiandien dar kartą galės įrodyti, kad yra Lietuvos regbio sostinė. Dėl patekimo į Europos čempionato antrą pagal pajėgumą „Trophy“ divizioną Lietuvos regbis-15 rinktinė Saulės mieste kovos su Maltos komanda. Varžovų rinktinės pagrindą sudaro Anglijos žaidėjai ir į mūsų šalį jie atvyksta pajėgiausios sudėties. Lietuvos komanda negali pasigirti, kad išrikiavo geriausius savo karius, bet pasiduoti neketina. „Šansų laimėti tikrai turime“, - sakė Lietuvos rinktinės trenerio asistentas Gediminas Marcišauskas.

Lietuvos vyrų regbis-15 rinktinė iškovojo keturias pergales iš tiek pat galimų ir tapo Europos čempionato „Conference 1“ diviziono Šiaurės konferencijos nugalėtoja. Mūsų šalies komandos sąskaitoje 19 taškų. Kelyje į viršūnę mūsiškiai išvykose 33:19 nugalėjo Latvijos komandą ir 29:25 pranoko Vengrijos ekipą, o savo žiūrovų akivaizdoje lietuviai 22:12 įveikė Ukrainos regbininkus ir 43:22 nepasigailėjo Švedijos ekipos. Antrą vietą Šiaurės konferencijoje užėmė Ukraina (12 tšk.), trečią - Švedija (9 tšk.), ketvirtą - Vengrija (5 tšk.), penktą - Latvija (4 tšk.).

Tuo metu Pietų konferencijoje karaliavo Maltos rinktinė. Šios šalies regbininkai taip pat laimėjo visus keturis mačus ir surinko 19 taškų. Maltos komanda rungtynėse namie 56:8 sutriuškino Kroatijos bei 89:3 - Andoros rinktines, o svečiuose 52:20 nugalėjo Bosnijos ir Hercegovinos bei 24:17 - Izraelio ekipas. Antri Pietų konferencijoje liko kroatai (11 tšk.), treti - Izraelio regbininkai (10 tšk.), ketvirti - bosniai (4 tšk.), penkti - Andoros žaidėjai (4 tšk.).

Dabar Lietuvos vyrų regbis-15 rinktinės laukia svarbiausias išbandymas. Šiandien mūsiškiai 14 val. Šiauliuose žais su Maltos komanda dėl patekimo į „Trophy“ divizioną. Antrajame pagal pajėgumą Senojo žemyno pirmenybių divizione žaidžia tokios rinktinės kaip Portugalija, Olandija, Čekija, Šveicarija, Lenkija ir Moldova.

- Kada pradėjote ruoštis dvikovai su Malta? Ką labiausiai akcentuojate treniruotėse?, - „Vakaro žinios“ paklausė Gedimino Marcišausko.

- Pirmą treniruotę turėjome tik antradienį, kadangi šis sezono laikotarpis klubams yra labai užimtas. Tiek regbis-15, tiek regbis-7 klubai dalyvauja įvairiuose turnyruose. Bandysime maksimaliai pasiruošti rungtynėms su Maltos komanda. Tikimės, kad turėsime geriausią rinktinės sudėtį, kokia tik gali būti. Čia yra sportas, tad neišvengėme ir traumų. Taip pat keli žaidėjai dėl kitų priežasčių negalės padėti rinktinei. Gaila, bet tokia tiesa.

- Kokios didžiausios rinktinės netektys?

- Donatas Vilimavičius patyrė traumą pastarosiose rungtynėse su Švedijos komanda. Dovydas Taujanskas taip pat traumuotas. Šie du žmonės buvo mūsų komandos vieni svarbiausių žaidėjų. Šiai dienai mes neturime lygiaverčių regbininkų, kurie galėtų juos pakeisti.

- Ar į rinktinę grįš legionieriai, negalėję padėti dvikovoje su Švedija?

- Sulauksime pagalbos iš Mariaus Andrijausko, kuris daug metų atidavė Lietuvos rinktinei. Tiesa, jis dar rungtynėse rudenį prieš Ukrainos komandą paskelbė apie karjeros pabaigą. Tačiau mes puikiai sutariame, palaikome ryšius. Paaiškinome jam situaciją. Klubo sezonas jam Anglijoje jau pasibaigęs, tad Marius nusprendė mums padėti. Labai tuo džiaugiamės. Karolio Navicko situacija susiklostė ne mūsų naudai. Jo klubas Prancūzijoje laimėjo atkrintamąsias varžybas ir kovos finale, taigi rinktinei padėti negalės. Tačiau ir esant tokiai situacijai bandysime padaryti viską maksimaliai.

- Lietuvos ir Maltos rinktinės savo konferencijose žygiavo pergalingai. Kokias mūsų ir jų regbininkų stipriąsias puses išskirtumėte?

- Niekam ne paslaptis, kad Maltos rinktinės pagrindą sudaro Anglijos pilietybes turintys žaidėjai. Dauguma jų regbininkų žaidžia Anglijoje. Tai, žinoma, mums ne į naudą. Anglijoje regbininkams sezonai jau baigiasi, vadinasi, geriausi žaidėjai galės atstovauti Maltos rinktinei. Laukiame atvykstant Maltos komandos su stipriausia sudėtimi. Žinoma, mūsų regbininkai taip pat turėjo nemažai rungtynių klubuose, tad bus pasiruošę. Laukiame rimtos kovos. Tikrai neišeisime nuleidę galvas, eisime kovoti. Regbininkai, kurie dvikovoje su Malta gins Lietuvos rinktinės garbę, atiduos visas jėgas. Mes jais tikime. Šansų laimėti tikrai turime. Žaisime savų žiūrovų akivaizdoje, taigi dar reikia šiek tiek sėkmės, nusiteikimo ir viskas bus gerai.

- Kokia Lietuvos ir Maltos regbio rinktinių tarpusavio rungtynių istorija?

- Su Maltos komanda esame kovoję ne kartą. Esame jiems ir pralaimėję, ir pasiekę pergalių. Jie žaidžia kietą, fizinį, anglišką regbį. Mums reikia gerai susistyguoti gynybą. Tačiau reikia ruoštis ne jų šturmui, o patiems būti nusiteikusiems kovoti. Turime jiems primesti savo žaidimą ir nuo rungtynių pradžios diktuoti sąlygas.

- Ar iš buvusių varžovų Šiaurės konferencijoje yra komanda, kurios žaidimo stilius panašus į Maltos rinktinės?

- Ne. Anglų grumtynės fiziškos, techniškos. Taip pat jų trijų ketvirčių žaidėjai yra gana techniški ir tokio kalibro, su kuriais bet kurioje situacijoje turi būti nusiteikęs gintis 100 proc.

- Regbio rinktinės rungtynės grįžta į Šiaulius. Veikiausiai Lietuvos regbio sostine tituluojamame Saulės mieste žiūrovais regbininkai niekada nesiskundžia?

- Tikimės didelio palaikymo. Viliamės, kad susirinks pilnas stadionas žiūrovų, kurie bus tarsi
16-as rinktinės žaidėjas. Galbūt skamba ir banaliai, tačiau sirgalių palaikymas tikrai prisideda prie pergalių. Jie užveda, motyvuoja.

- Šeštadienį prognozuojamas lietus. Kuriai komandai palankesnės būtų tokios oro sąlygos?

- Sąlygos abiem komandoms bus vienodos. Tačiau, mano nuomone, lietus mums nelabai palankus. Juk, galima sakyti, žaisime su anglais. Jie turi daugiau praktikos žaidžiant tokiomis oro sąlygomis.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder