Klaipėdietis - planetos ir Europos veteranų žaidynių čempionas

Klaipėdietis - planetos ir Europos veteranų žaidynių čempionas

82 metų klaipėdietis Albinas Nausėda ne žodžiais, o darbais įrodinėja, kad stereotipai, jog jo amžiaus senjorai tik kiurkso prie televizorių ekranų ar skundžiasi sveikata, toli gražu neatitinka realybės. Jis - nuolatinis Europos ir pasaulio sunkiosios atletikos čempionatų dalyvis, tad mato visai kitokius pavyzdžius: pasaulyje sportiškų ir energingų jo bendraamžių yra apstu. Ir klaipėdiečiui sportas nuo mažų dienų yra tarsi įaugęs į kraują.

Nenuostabu, kad mėgstama veikla, kuriai jis atiduoda visą savo širdį, - per ilgus dešimtmečius sporto salėje išliejo tūkstančius kibirų prakaito, paaukojo bemaž visą savo laisvalaikį ir net santaupas - duoda saldžių vaisių: A. Nausėda liepos mėnesį Italijoje tapo Europos veteranų žaidynių čempionu, o rugpjūčio mėnesį Kanadoje iškovojo ir pasaulio sunkiosios atletikos čempiono titulą.

Nuolat žiba tik auksas

Dar birželio mėnesį rašėme, kad Suomijoje jis iškovojo ir Europos meistrų sunkiosios atletikos čempionato aukso medalį.

"Amžius sportui ir skambiems titulams - ne riba. Nors jaučiu kelio sąnarių skausmus, tačiau nedejuoju, o susibintuoju kojas ir važiuoju į varžybas ginti gimtosios Lietuvos garbės", - sakė A. Nausėda.

"Mano diena prasideda nuo sporto - kasdien treniruojuosi jau daugelį metų. Kitokios savo dienotvarkės net neįsivaizduoju. Šįkart per dvi su puse savaitės teko varžytis dvejose itin svarbiose varžybose, tad jaučiasi ir nuovargis. Jaunystėje per metus dalyvaudavau 10-12 varžybų, tačiau su amžiumi jėgų mažėja. Tą taip pat pastebiu", - "Vakarų ekspresui" sakė čempionas.

A. Nausėdos iškovotų trofėjų kolekcijoje - net dvylika Europos meistrų sunkiosios atletikos čempiono titulų, dešimt planetos pirmenybių aukso medalių, dukart yra tapęs Europos veteranų žaidynių nugalėtoju ir dukart Anglijos čempionu.

Be to, A. Nausėda yra ir penkiskart pasaulio senjorų sporto žaidynių, vadinamųjų veteranų olimpiadų, nugalėtojas.

Jam prieš kelerius metus buvo įteiktas unikalus profesionalo ženklelis ir lentelė už tai, kad klaipėdietis per savo karjerą per 10 kartų yra tapęs Europos čempionu.

"Tokią profesionalo lentelę ir ženklelį gauna tik tie, kurie per karjerą surenka 50 taškų. Už kiekvieną Europos čempiono titulą yra skiriama po 6 taškus, tad mano taškų kraitis - 60", - tuomet džiaugėsi A. Nausėda.

Dabar Europos čempionatų aukso medalių kraitis jau yra padidėjęs iki 12 aukso medalių, o taškų suma - iki 72.

Išlikę penki pasaulio rekordai

Garbaus amžiaus sunkiaatletis daugybę kartų įvairiose meistrų amžiaus grupėse gerino Europos ir pasaulio rekordus. Net penki pasaulio rekordai yra išlikę iki šiol. Keli jų - nepagerinti daugiau nei 20 metų.

Pavyzdžiui, iki šiol niekas nesugebėjo pasiekti A. Nausėdos rekordo, užfiksuoto 1998 metais Portlande (Amerika). Tuomet klaipėdietis pasaulio čempionate dalyvavo 60-64 metų sunkiaatlečių grupėje ir rovimo veiksmu iškėlė 60 kg, stūmimo veiksmu - 80 kg, dvikovės suma - 140 kg.

"Bėga metai ir rezultatai šiek tiek prastėja. Nieko nepadarysi, "išlenda" įvairios traumelės. Kanadoje ir Italijoje dvikovėje surinkau 70 kg - išroviau 30 kg ir išstūmiau 40 kg sveriančias štangas", - "Vakarų ekspresui" pasakojo A. Nausėda.

Klaipėdietis dalyvavo svorio iki 55 kg per 80 metų amžiaus dalyvių grupėje.

"Noriu nuoširdžiai ištarti ačiū Lietuvos sunkiosios atletikos federacijos prezidentui Bronislavui Vyšniauskui, kuris nuolat pataria, kokius pratimus atlikti, prižiūri, ar techniškai viską darau. Tai labai svarbu. Taip pat reikia padėkoti žmonai Zitai ir dukrai Loretai Montvydienei. Dukra man nuperka bilietus į varžybas, suranda artimiausius viešbučius ir viską iki smulkmenų sudėlioja. Be jų pagalbos ir palaikymo vargu ar galėčiau dalyvauti varžybose", - sakė 82 metų sunkiaatletis.

A. Nausėda nuolat skina laurus svarbiausiuose veteranų sunkiosios atletikos čempionatuose. Praeityje garsus Lietuvos sunkiaatletis, bemaž 20 kartų šalies čempionas A. Nausėda - vienas tų, kuriems sportas, nepaisant amžiaus, - pagrindinis gyvenimo variklis.

A. Nausėda štangą pradėjo kilnoti 1960 metais, kai jam buvo 23 metai. O 1961 metais jau pasiekė du Lietuvos rekordus - išrovė 75 kg ir išstūmė 95 kg.

"Albinas Nausėda - gyva sporto legenda. Džiaugiamės, kad sporto pasaulyje jis įnešė naujų gairių", - ne kartą yra kalbėjęs Lietuvos sunkiosios atletikos rinktinės treneris Bronislavas Vyšniauskas.

 

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder