Klaipėdoje sporto aikštynai įgauna naują veidą

Klaipėdoje sporto aikštynai įgauna naują veidą

Uostamiesčio moksleiviams sudaromos galimybės komfortiškai sportuoti lauke - vien praėjusiais - Klaipėdos - Europos sporto miesto - metais mūsų mieste atnaujinti ar dar darbai vyksta net septyniuose sporto aikštynuose prie Klaipėdos miesto savivaldybės bendrojo ugdymo mokyklų. Savivaldybės atstovai pabrėžia, kad visi šie procesai - tik darbų pradžia. Sporto aikštynai šalia mokymo įstaigų bus tvarkomi kiekvienais metais, kol galiausiai visi Klaipėdos moksleiviai sportuos atnaujintuose sporto aikštynuose.

Dar 2017 metų rudenį Klaipėdos savivaldybė pradėjo naują etapą miesto sporto infrastruktūros istorijoje - numatyta penkerių metų programa pakankamai ambicinga ir didelė. Nuspręsta atnaujinti visų miesto mokyklų stadionus, iš viso 28 objektus.

Parodyta graži iniciatyva

Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorius Saulius Budinas, kuris ne kartą įrodė, kad sportas ir vaikų užimtumo skatinimas jam - itin reikšmingi aspektai, pripažino, jog kai kurių aikštynų būklė anaiptol nėra gera ir būtina ją kuo skubiau keisti.

Netrukus aikštynų atnaujinimo programa buvo pristatyta Miesto Tarybos kolegijai, ir ledai pajudėjo į priekį.

S. Budinas paaiškino, kad, nustatant, kurių ugdymo įstaigų stadionus vertėtų atnaujinti pirmiausia, situacija vertinta keliais aspektais. Nuspręsta atsižvelgti į tai, kokia yra aikštyno būklė, kiek mokykloje ugdoma mokinių ir kurioje miesto vietoje įstaiga įsikūrusi.

"Siekiama, kad atnaujinti aikštynai būtų patogiai pasiekiami visiems gyventojams. Siekiant apimti racionaliai visą miestą, infrastruktūra bus atnaujinama visose miesto dalyse. Tikiuosi, kad šiais sporto infrastruktūros projektais padėsime tvirtus ateities pamatus, kad kuo daugiau žmonių įtrauktume į sportą ir aktyvią gyvenseną. Ne kartą esu sakęs ir pasikartosiu: "sportas - geriausia investicija į ateitį, nes visi puikiai žinome, kiek kainuoja sveikatos apsauga. Mes visi turime rūpintis savo vaikų ir savo pačių sveikata. Savivaldybės pareiga sudaryti kuo geresnes sąlygas sportuoti, tą mes ir stengiamės padaryti", - akcentavo S. Budinas.

Skaičiuojama, kad ilgalaikei aikštynų atnaujinimo programai prireiks apie 9,2 mln. eurų.

Kokie atlikti darbai?

2018 metais ši programa startavo išties gerai: atnaujinti septyni aikštynai, kuriems prireikė šiek tiek daugiau nei 1,3 mln. eurų Savivaldybės biudžeto lėšų, o Lietuvos Respublikos Švietimo ir mokslo ministerija skyrė 232 tūkst. eurų.

Prie Gedminų progimnazijos sutvarkyta asfalto dangos aikštelė, įrengta aptverta liejamos sintetinės dangos aikštelė, pritaikyta žaisti krepšinį, tinklinį, tenisą ir kvadratą. Atnaujintas esančios Sauliaus Štombergo vardinės krepšinio aikštelės aptvėrimas, atnaujinta danga, pakeistos krepšinio lentos su lankais, sutvarkyta smulki infrastruktūra.

ATNAUJINO. Štai taip atrodo prie Hermano Zudermano gimnazijos sutvarkytas aikštynas.

Prie Hermano Zudermano gimnazijos sutvarkyta aikštelės asfalto danga, įrengtos ir aptvertos dvi universalios liejamos sintetinės dangos krepšinio, tinklinio, teniso ir kvadrato aikštelės.

Prie "Žemynos" gimnazijos sutvarkyta esamų dviejų krepšinio aikštelių asfalto danga, įrengtos dvi universalios liejamos sintetinės dangos krepšinio, tinklinio ir kvadrato aikštelės. Taip pat įrengta 800 kv. m. universali futbolo aikštelė. Atlikti tenisų aikštelių atnaujinimo darbai.

TENISO MĖGĖJAMS. Prie "Žemynos" gimnazijos atlikti tenisų aikštelių su aptvėrimu atnaujinimo darbai.

Prie Vydūno gimnazijos atnaujinta 800 kv. m dirbtinės dangos universali futbolo aikštelė, įrengta tvora.

Prie Vytauto Didžiojo gimnazijos atnaujinta futbolo aikštė su dirbtine danga, bėgimo takai su lengvosios atletikos sektoriais, įrengta liejamos sintetinės dangos krepšinio, tinklinio, teniso ir kvadrato aikštelė.

Prie "Verdenės" progimnazijos bus įrengti lengvosios atletikos bėgimo takai ir lengvosios atletikos ir kiti sektoriai (įrengiant krepšinio, teniso, tinklinio aikštelės), įrengta drenažo sistema, futbolo stadionas su 20 mm gumos granulių paklotu ir 40 mm dirbtinė žolė. Taip pat bus įrengta viso aikštyno apšvietimo sistema, įrengtas aptvėrimas viso aikštyno perimetru ir įrengta smulki infrastruktūra.

"Norime pasidžiaugti komandiniu darbu ir atsakingais rangovais, kurių dėka laiku įgyvendinti 2018 metais suplanuoti Klaipėdos miesto savivaldybės bendrojo ugdymo mokyklų sporto aikštynų atnaujinimo darbai. Didieji suplanuoti aikštynų įrengimo darbai pabaigti. Rangovas įsipareigojo pavasarį, esant palankioms oro sąlygoms atlikti aplinkos gerbūvio darbų atstatymą ir užbaigti smulkesnius darbus. Atšilus orams miestiečiai ir moksleiviai galės pasidžiaugti atnaujintais sporto aikštynais ir aktyviau sportuoti lauke. Tik labai norisi tikėti, jog naudojantis atnaujinta sporto infrastruktūra miestiečiai ją saugos ir tausos. Norėtųsi, kad atnaujinti sporto objektai tarnautų ilgai. Savivaldybės administracija stengsis, kad mieste būtų kuo daugiau kokybiškai atnaujintų, jau labai seniai remonto mačiusių sporto aikštynų prie bendrojo ugdymo mokyklų", - sakė Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos Miesto ūkio departamento Socialinės infrastruktūros priežiūros skyriaus Socialinės infrastruktūros poskyrio vyr. specialistė Diana Gerasimovienė.

Pasidžiaugta ir tuo, kad 2018 metais Investicijų ir ekonomikos departamentas dar baigė sporto aikštyno atnaujinimo darbus ir prie "Versmės" progimnazijos, kuriame įrengta futbolo aikštė, bėgimo takai su lengvosios atletikos sektoriais, krepšinio, tinklinio ir kvadrato aikštelės, žiūrovų tribūna.

Iškilo įspūdingi sporto objektai

"2018 metais dėmesys, skirtas sporto infrastruktūrai, buvo didžiulis. Sąjūdžio parke įrengtas vienas didžiausių Lietuvoje BMX dviračių, riedutininkų ir riedlenčių parkas, kuris jau sulaukė populiarumo tarp aktyvaus laisvalaikio mėgėjų. Šalia "Švyturio" arenos buvo atidarytas naujas tarptautinius standartus atitinkantis 50 m ilgio baseinas. Klaipėdos miesto savivaldybė turėjo galimybę sudaryti sąlygas antrųjų klasių mokiniams vietoje 18 pamokų mokytis plaukti 32 valandas. 2019 m. planuojama apmokyti plaukti apie 2020 antrųjų klasių mokinių. Taip pat buvo sudarytos sąlygos neįgaliesiems, senjorams, sportininkams ir plaukimo veteranų rinktinei naudotis Klaipėdos miesto daugiafunkcio sveikatingumo centro paslaugomis nemokamai. Buvo patvirtinti šių asmenų grupių atrankos kriterijai ir teikiamų paslaugų suteikimo apimtis", - džiaugėsi Klaipėdos savivaldybės Sporto ir kūno kultūros skyriaus vedėja Rasa Rumšienė.

 

FUTBOLINO ENTUZIASTAMS. Prie "Žemynos" gimnazijos įrengta 800 kv. m aptverta universali dirbtinės žolės danos futbolo aikštelė.

Jos teigimu, pasiruošta ir netrukus prasidės Futbolo mokyklos ir baseino pastatų konversija - rekonstruojant nenaudojamą pastato (baseino) dalį bei pritaikant jį bendruomeninei veiklai. Taip pat bus naujai įrengiami sporto aikštynai, stadionas, futbolo aikštės, visas stacionarus inventorius, apšvietimas, lauko treniruoklių, poilsio ir žaliosios zonos, sutvarkomos prieigos.

Pradėtas Irklavimo bazės (Gluosnių skg. 8) modernizavimas. Planuojama 2019 m. užbaigti rekonstruoti esamas patalpas, pritaikant administracinei paskirčiai ir sportininkų reikmėms, ūkinės paskirties patalpose įrengti fizinio pasirengimo patalpas, sutvarkyti teritoriją.

2018 metais buvo suprojektuota šiuolaikiška sporto salė, pritaikyta įvairioms sporto šakoms: krepšiniui, tinkliniui, rankiniui, salės futbolui ir kt. komandinio sporto šakoms bei gimnastikai ir badmintonui. Sporto salėje bus numatyta 400-800 žiūrovų vietų. Planuojama A+ pastato energinė klasė. Pastatas bei teritorija bus pritaikyta žmonių su negalia reikmėms. Šiemet planuojama pradėti vykdyti rangos darbų viešųjų pirkimų procedūras, o 2020 m. - naujos salės statybą.

"Siekiant efektyvesnės sportininkų rengimo sistemos kūrimo planuojama 2019 m. parengti Sporto bazių infrastruktūros plėtros poreikio pagal sporto šakas galimybių studiją, įvertinant esamą sporto bazių infrastruktūrą ir jau pradėtus įgyvendinti naujus projektus", - sakė R. Rumšienė.

Pasak S. Budino, visi šie projektai ir jau atlikti darbai įrodo, kad per kelerius metus Klaipėdos sporto mėgėjams ir šiaip aktyviai laiką leidžiantiems miestiečiams bus sudarytos visai kitokios sąlygos aktyviai leisti laisvalaikį.

"Juk kuo aktyvesnis žmogus, kuo jis daugiau juda, sportuoja, tuo mažiau serga, būna žvalesnis, geresnės nuotaikos ir darbingesnis", - pabrėžė S. Budinas.

Be to, jau rašėme, kad Klaipėdos centre, prie Simono Dacho progimnazijos, jau šiemet turėtų iškilti iki šiol mūsų mieste neregėtas lauko sporto aikštynas, pritaikytas aktyvaus sporto (parkūro) atstovams. Daugiau nei 965 kv. m plote planuojama įrengti sporto, kopimo, laipiojimo, laisvalaikio, bėgiojimo ir šuolių į tolį erdves.

Toks projektas buvo pristatytas Klaipėdos miesto savivaldybėje.

Planuojama projekto vertė apie 170 tūkst. eurų.

Simono Dacho progimnazijos vidinio kiemo erdvę planuojama padalinti į 5 zonas: aktyvaus sporto (parkūro, 277 kv. m), kopimo (38 kv. m ), laipiojimo (51 kv. m), laisvalaikio (113 kv. m), bėgimo ir šuolio į tolį (132 kv. m).

Pagal projektą, aikštyne turėtų būti išlieta dvisluoksnė granulių danga, guminės plytelės šachmatams, nuogrindos ir trinkelės aplink pastatą.

Planuojama įrengti du 30 m bėgimo takus. Jų gale yra guminės paminkštintos sienelės, kad labai įsibėgėjus nebūtų patirta didelių traumų.

Vien parkūrui planuojama įrengti per 20 skirtingų įrenginių.

Projekto pristatyme dalyvavęs Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorius S. Budinas akcentavo, kad įrengiant aikštyną reikėtų atsižvelgti į saugumo ir įrenginių kokybės reikalavimus.

"Svarbu, kad viskas būtų įrengta kokybiškai. Juk čia mokykla, vaikai, tad saugumas taip pat labai svarbu. Geriau atlikti viską apgalvojus, kad vėliau nekiltų nemalonumų. Norisi, kad šiais įrenginiais mūsų vaikai naudotųsi ilgus dešimtmečius", - akcentavo S. Budinas.

Yra tikimybė, kad šio sporto aikštyno įrengimo darbai galėtų būti baigti rudenį.


 

Juk kuo aktyvesnis žmogus, kuo jis daugiau juda, sportuoja, tuo mažiau serga, būna žvalesnis, geresnės nuotaikos ir darbingesnis. Savivaldybės pareiga sudaryti kuo geresnes sąlygas sportuoti. Tą mes ir stengiamės padaryti.

Saulius BUDINAS, Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorius


 

Siekiant efektyvesnės sportininkų rengimo sistemos kūrimo planuojama 2019 m. parengti Sporto bazių infrastruktūros plėtros poreikio pagal sporto šakas galimybių studiją, įvertinant esamą sporto bazių infrastruktūrą ir jau pradėtus įgyvendinti naujus projektus.

Rasa RUMŠIENĖ, Sporto ir kūno kultūros skyriaus vedėja


 

Labai norisi tikėti, jog naudojantis atnaujinta sporto infrastruktūra miestiečiai ją saugos ir tausos. Norėtųsi, kad atnaujinti sporto objektai tarnautų ilgai.

Diana GERASIMOVIENĖ, Socialinės infrastruktūros poskyrio vyr. specialistė

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder