Lietuvos paplūdimio tinklininkes ugdys vienas ryškiausių Europos trenerių

Lietuvos paplūdimio tinklininkes ugdys vienas ryškiausių Europos trenerių

Vienas geriausių ir labiausiai tituluotų Europos paplūdimio tinklinio trenerių latvis Aigaras Birzulis mažiausiai metus dirbs su talentingiausiomis Lietuvos sportininkėmis.

Lietuvos tinklinio federacijai (LTF) laimėjus Tarptautinės tinklinio federacijos (FIVB) projekte, buvo gautas finansavimas treneriui, kuris nuo rudens metus laiko dirbs Šiaulių sporto gimnazijoje ir ugdys perspektyvias Lietuvos paplūdimio tinklininkes.

Šio patvirtinto projekto dėka, Šiaulių sporto gimnazijoje, įgyvendinant Lietuvos tinklinio plėtros ir vystymo strategiją, bus pradėta kurti paplūdimio tinklinio II pakopos grupė.

Todėl atvykstančiam pasauliniam specialistui keliama užduotis ne tik treniruoti jaunas, perspektyvias sportininkes ir ruoštis jas tarptautinėms varžyboms, tačiau ir perduoti savo patirtį, žinias ir gebėjimus ir šioje sporto gimnazijoje toliau šio trenerio darbus perimsiantiems treneriams.

„Žinių perdavimas – viena iš pagrindinių projekto patvirtinimo iš FIVB sąlygų, kuri labai atidžiai stebi šio projekto eigą. Šiuo projektu bus siekiama padėti tvirtą pagrindą tinklinio piramidės Lietuvoje vystymui.

Kol kas turime galimybę, naudojantis valstybės teikiamais resursais ir FIVB finansine parama, pradėti vystyti tinklinio sporto šaką su užsienio specialistais jauniesiems tinklininkams tik Šiauliuose, siekiant, kad sportininkų įgūdžių įvertinimas taptų Europos ir pasaulio čempionatai.

Tai pirmasis tokio pobūdžio tarptautinis projektas, kuriuo siekiama sukurti pagrindą tinklinio sporto šakos piramidės aukštesnei pakopai, – trumpai projektą pristatė LTF prezidentas Darius Čerka. – Kadangi turime didelį Šiaulių miesto savivaldybės sporto skyriaus palaikymą, Šiaulių sporto gimnazijos paplūdimio tinklinio infrastruktūrą bei norą ugdyti sportininkus, kurie siektų aukštumų Europoje, piramidės vystymą su užsienio specialistu pradedame būtent Šiaulių mieste.“

II pakopa salės tinklinyje šiuo metu numatoma Vilniaus Ozo gimnazijoje, kurioje taip pat bus renkami sportininkai, kurie savo ateitį planuoja sieti su sportu. Ilgalaikėje perspektyvoje planuojama užsienio specialistų patirtis bei žinias atsivežti ir į šią gimnaziją. Šiuo metu čia bus renkama grupė, kuri dirbs su Lietuvos tinklinio specialistais.

„Mūsų, kaip federacijos, tikslas – išvystyti bazę, kurioje būtų ugdomi Europoje ir pasaulyje konkurencingi sportininkai, kurie siektų aukšto sportininio meistriškumo ir karjeros sporte, ir iš kurių būtų galimybė sudaryti nacionalinę rinktinę, nesvarbu ant kokio paviršiaus – ar smėlio, ar salės ar sniego“, – pridūrė D. Čerka.

A. Birzulis – vienas ryškiausių Latvijos paplūdimio tinklinio trenerių. Jis pats žaidė tinklinį ir yra tapęs SSRS jaunimo pirmenybių prizininku. Nuo 1980 metų jis dirba tinklinio treneriu. Prieš 2008 metų Pekino olimpines žaidynes A. Birzulis tris mėnesius dirbo su Latvijos žvaigždėmis Martinu Plavinš ir Aleksandru Samoilovs.

Po Pekino olimpinių žaidynių jis tapo M. Plavinš ir Janio Šmedinš dueto vyr. treneriu. Šis duetas 2010 metais iškovojo Europos čempionato bronzos medalius, 2011 metais planetos pirmenybėse užėmė ketvirtą vietą, o 2012 metų olimpinėse žaidynėse pelnė bronzą.

Šiuo metu A. Birzulis yra Latvijos jaunimo paplūdimio tinklinio rinktinės treneris. Jis yra dirbęs ir su 2019 metų Europos čempionėmis Tina Graudina ir Anastasija Kravčenoka.

„Kai gavome FIVB skirtą finansavimą, ieškojome patyrusio trenerio. Tarp FIVB pasiūlytų kandidatų buvo treneriai iš Brazilijos, Argentinos, Graikijos, bet dalis neatsiliepė, kita dalis labiau dirba su suaugusiais.

Mes ieškojome specialisto, kuris galėtų kokybiškai dirbti su jaunimu. Galvoju, kad suradome pasaulinio lygio specialistą. Tikimės, kad jis perteiks mūsų vaikams pradmenis ir esminius dalykus. Jaunos mergaitės, kurios metus laiko dirbs su šiuo treneriu, tikrai turėtų gauti didelės naudos“, – kalbėjo Lietuvos tinklinio federacijos viceprezidentas Marius Vasiliauskas.

Planuojama, kad Šiauliuose A. Birzulis dirbs su 2005-2006 metų gimimo ir jaunesnėmis tinklininkėmis, kurios galės dalyvauti Europos bei pasaulio jaunimo čempionatuose. Atrankoje į šią grupę ketina dalyvauti ir jaunosios buvusių garsių Lietuvos tinklininkų atžalos – gerai žinomo ir buvusio vieno geriausių Lietuvos tinklininkų Henriko Čyvo dukra, savo jauniausios dukros tinklinio įgūdžių ugdymą A.Birzuliui perduoti norėtų ir žinomiausias Lietuvos paplūdimio tinklinio specialistas M. Vasiliauskas.

Būtent susitarimas su A. Birzuliu buvo pagrindinis žingsnis prieš pradedant kviesti talentingas mergaites sportuoti ir mokytis Šiaulių sporto gimnazijoje.

„Manome, kad nuo specialisto lygio priklauso ir merginų susidomėjimas. Netrukus skelbsime visą informaciją ir žiūrėsime, kiek bus norinčių. Jeigu susidomėjimas bus didelis, tai turėsime padaryti tam tikrą atranką“, – pridūrė M. Vasiliauskas.

M. Vasiliauskas kovo pradžioje viešėjo Dohoje (Kataras), kur vyko FIVB keturių žvaigždučių serijos turnyras.

„Dohoje buvo susirinkusios visos geriausios pasaulio komandos ir visos jos yra labai geros sportinės formos. Tai suprantama, nes dar vyksta atranka į olimpines žaidynes. Matosi, kad komandos daug treniruojasi, sportuoja šiltuose kraštuose“, – teigė M. Vasiliauskas.

Neseniai paskelbtas FIVB varžybų kalendorius, kuriame laukia nemažai prestižinių turnyrų.

„Turnyrų bus nemažai. Žinoma, kad viskas dabar vyksta kitokiomis sąlygomis nei anksčiau. Štai ir Dohoje mums reikėjo keturis kartus atlikti testus. Sportininkai dabar yra pastoviai testuojami, gyvena „burbuluose“. Šitie dalykai yra, bet panašu, kad sezonas bus aktyvus“, – pridūrė M. Vasiliauskas.

Balandžio viduryje net trys iš eilės keturių žvaigždučių FIVB turnyrai vyks Meksikoje. Juose, jeigu pavyks pakliūti, ten turėtų dalyvauti viena arba net keletas Lietuvos porų.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder