Šarūno Marčiulionio akademijoje - 700 jaunųjų krepšininkų

Šarūno Marčiulionio akademijoje - 700 jaunųjų krepšininkų

Legendinio Lietuvos krepšininko Šarūno Marčiulionio krepšinio akademijoje Vilniuje šiemet krepšinio pagrindų mokysis ir savo įgūdžius tobulins apie 700 vaikų.

Nuo 1992 metų gyvuojanti krepšinio mokykla išugdė ne vieną garsų krepšininką. Akademijoje yra žaidę Linas Kleiza, Simas Jasaitis, Martynas Gecevičius, Martynas Pocius, broliai Darjušas ir Kšištofas Lavrinovičiai.

"Ką jau padarėme - praeitis, reikia žvelgti į ateitį. Šis altruistinis projektas pradėtas jau seniai ir rezultatais esame patenkinti, - pirmadienį akademijoje surengtoje spaudos konferencijoje kalbėjo 46-erių metų Š. Marčiulionis. - Reikia padėkoti treneriams, kurie dirba su vaikais. Labai padeda konkurencija su Arvydo Sabonio krepšinio mokykla bei mokyklomis iš provincijos. Turim gerus pagrindus, kad Lietuva išliktų krepšinio šalimi".

Akademija rugsėjo 9 dieną rengia atvirų durų dieną. Renginio metu vyks žaidimai ir estafetės.

"Mokome krepšinio pagrindų. Pradedame mokyti nuo stovėsenos, nes iš jos atsiranda visi judesiai. Krepšinio taisyklės keičiasi, toliau atitraukiama tritaškio linija, ir vaikams tai turės didelės įtakos. Žaidime turės būti daugiau judesio, daugiau kovos po krepšiu. Dabar pradėjau labiau stebėti akademijos auklėtinius, stengiuosi būti arčiau aikštės, - pasakojo legendinis Lietuvos krepšininkas, kuris pats dėstė vaikams šio žaidimo pagrindus vasarą akademijos surengtoje penkių dienų treniruočių stovykloje. - Mano filosofija - kad penketuke yra trys pagrindiniai ir du pagalbiniai krepšininkai. Dėl taisyklių pasikeitimo norėjau, kad būtų akcentuojama trijų pagrindinių žaidėjų sąveika. Jie turi labai gerai suprasti, "skaityti" vienas kitą, mokėti elgtis su kamuoliu".

Nors praktiškai visų Lietuvos rinktinių pagrindą sudaro Š. Marčiulionio ir A. Sabonio mokyklų auklėtiniai, Š. Marčiulionis teigė, kad iš Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) akademija nėra gavusi nei cento.

"Pas mus sunkmetis niekada nesibaigia, jis trunka jau 18 metų. Aišku, jaučiasi, kad situacija pasunkėjo, ypač vaikams ir jų šeimoms. Iš federacijos niekada negavome jokio finansavimo. Galima būtų apie tai ir nekalbėti, bet jei nekalbėsime, niekas ir nesikeis. Gal nereikėtų federacijai afišuoti, kad prisideda prie krepšininkų ugdymo, nors taip ir nėra. Negražu. Gerai, kad yra rėmėjų, kurie supranta ir padeda", - atviravo Š. Marčiulionis.

Š. Marčiulionis Tarptautinės krepšinio federacijos (FIBA) buvo pakviestas apsilankyti ir Singapūre vykusiose pirmosiose jaunimo (14-18 metų) vasaros olimpinėse žaidynėse, kuriose mūsų šalies atstovai užėmė penktąją vietą. Pasak krepšininko, Lietuvos rinktinės pasirodymas buvo neblogas, ypač atsižvelgiant į tai, kad formatas buvo nestandartinis. "Nemanau, kad buvo susirinkę visi geriausi žaidėjai. Jei lietuviai grupės varžybose nebūtų pralaimėję Argentinai, būtų su Serbija žaidę finale", - pasakojo Š. Marčiulionis.

Jis teigė, kad neketina važiuoti į šiuo metu Turkijoje vykstantį pasaulio vyrų krepšinio čempionatą ir Lietuvos rinktinės kovas stebės per televizorių.

"Rinktinėje žaisti moka visi - tai faktas, bet priekinės ir "užpakalinės" linijos subalansavimas kelia abejonių. Tikiuosi, kad nebus tokios tritaškių loterijos, kokia buvo rungtynėse su Kanada. Tai buvo gera pamoka ir labai laiku, kol viskas tik prasideda", - sakė Š. Marčiulionis.

Antradienį lietuviai susitiks su Ispanijos krepšininkais. Lietuvos rinktinė pasirengimo pasaulio čempionatui metu du kartus pralaimėjo planetos čempionams ispanams, tačiau Š. Marčiulionis vylėsi, kad trečias kartas nemeluos.

"Kitos rungtynės parodys, ko verta rinktinė. Daug priklausys nuo to, kaip seksis žaisti, nepaleisti varžovų rungtynių pradžioje, tačiau ispanai moka žaisti. Norisi, kad lietuviai laimėtų, tačiau norisi matyti žaidimo intensyvumą. Galima ir pralaimėti, tačiau pralaimėti kovojant, - kalbėjo Š. Marčiulionis. - Patekti į aštuntuką būtų labai gerai. Kitos komandos taip pat "neblizga" - serbai buvo nustebinti vokiečių, ispanai suklupo. Gal mums pasiseks ir "įšoksim" į aštuntuką".

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder