Sporto taryboje pristatyti pertvarkos projektai

Sporto taryboje pristatyti pertvarkos projektai

Klaipėdos sporto taryba rinkosi į eilinį, kas mėnesį organizuojamą posėdį ir šįkart analizavo itin reikšmingas mūsų miestui sporto temas. Vieni iš svarbesnių klausimų - biudžetinių sporto įstaigų reorganizavimas ir sporto klubų vaikų aprūpinimas krepšeliu diferencijavimo principu pagal pasiektus sportuojančiųjų rezultatus.

Pastarosios temos analizę pristatė Klaipėdos savivaldybės Sporto ir kūno kultūros skyriaus vedėja Rasa Rumšienė.

Trijų spalvų krepšeliai

"Šiuo metu yra ruošiama auksinių, sidabrinių ir bronzinių sportininko krepšelių apskaičiavimo metodika. Ji būtų taikoma sportininkams, nesvarbu, ar treniruojasi privačiame sporto klube, ar biudžetinėje įstaigoje. Šiuo klausimu dirba specialiai tam tikslui sudaryta darbo grupė", - sakė R. Rumšienė.

Ji pristatė sportiniam ugdymui reikalingų lėšų apskaičiavimo normatyvų projektą ir pažymėjo, kad šiuo metu minėta darbo grupė analizuoja komandinių sporto šakų (tiek biudžetinėse įstaigose, tiek privačiuose klubuose) situaciją.

"Šių analizių tikslas - per įvairius pjūvius atskleisti bazinį sportininko krepšelį: iš ko jis realiai susideda ir kokie skirtumai yra ne tik tarp pačių Klaipėdos miesto sporto biudžetinių įstaigų, bet ir tarp biudžetinių ir nevyriausybinių organizacijų", - akcentavo R. Rumšienė.

Posėdžio metu buvo pateikta dviejų komandinių sporto šakų (krepšinio ir futbolo) finansinė situacijos analizė, pristatyti sportinio ugdymo organizavimo normatyvai komandinėms sporto šakoms ir sukurtos bei pristatytos lentelės: lėšų apskaičiavimo duomenų pateikimui, stovyklų ir varžybų organizavimui reikalingų lėšų planavimo normatyvų užpildymui, sportinio ugdymo organizavimui reikalingų priemonių apskaičiavimo normatyvų užpildymui.

R. Rumšienė pažymėjo, kad jau keletą metų vyksta diskusijos, kodėl nėra vienodų sąlygų tiek biudžetinėms sporto įstaigoms, tiek nevyriausybinėms organizacijoms. Taip pat paminėjo, kad reikia nepamiršti, kad biudžetinėms sporto įstaigoms yra keliami didesni reikalavimai, teisinis reglamentavimas yra daug griežtesnis.

"Jei nevyriausybinės įstaigos norės vienodų sąlygų su biudžetinėmis sporto įstaigomis ir jei bus pritarta tokiai reformai, tai bus sudarytos vienodos sąlygos ne tik gauti Klaipėdos miesto savivaldybės finansavimą, bet jos turės ir atsiskaityti. Taip pat bus keliami kiti sportinio ugdymo organizavimo reikalavimai. Jie bus visiems vienodi", - teigė Klaipėdos sporto vadovė.

Taip pat R. Rumšienė pabrėžė, kad visos sporto organizacijos, gaunančios finansavimą iš Savivaldybės, sportinį ugdymą turėtų organizuoti piramidės principu, vykdyti gabių vaikų sportui atranką.

R. Rumšienė informavo Sporto tarybos narius, kad, diegiant naują sportininko krepšelį, yra svarstomas ir biudžetinių sporto įstaigų pertvarkymas. Šiuo metu iš penkių biudžetinių sporto įstaigų, net trys (Futbolo mokykla, "Gintaro" sporto centras ir Klaipėdos lengvosios atletikos mokykla) neturi nuolatinių vadovų.

Kokie pertvarkos keliai?

R. Rumšienė paaiškino, kad anksčiau minėtos darbo grupės posėdžio metu buvo pristatyti ir biudžetinių sporto įstaigų pertvarkymo plano projektai.

Vienas jų - komandines sporto šakas, t. y. futbolą, krepšinį, tinklinį, rankinį, sujungti į vieną bendrą komandinių sporto šakų centrą, individualias sporto šakas sujungti į vieną bendrą individualių sporto šakų centrą, renginių organizavimo funkciją iškelti iš Klaipėdos lengvosios atletikos mokyklos ir įsteigti naują juridinį vienetą, praplečiant funkcijas. Taip pat visas sporto bazes perduoti Klaipėdos bazių valdymo centrui.

Kitas siūlymas - sujungti biudžetines sporto įstaigas, t. y. iš šešių esamų biudžetinių įstaigų palikti keturias biudžetines sporto įstaigas.

"Šiuo klausimu prie vieningos nuomonės dar nėra prieita. Dar vyksta analizės ir diskusijos", - paaiškino R. Rumšienė.

Sporto tarybos siūlymai

Sporto tarybos nariai po diskusijų priėjo prie išvados, kad šiuo metu tikslingiausia yra siūlyti naują sportininko krepšelio metodiką taikyti biudžetinėje sporto įstaigoje, kuri plėtoja komandinę sporto šaką, t. y. Klaipėdos futbolo mokykloje, keičiant nuostatus ir/ar teisinį statusą. Tai būtų kaip eksperimentinis bandymas pereiti prie naujos sportinio ugdymo finansavimo sistemos Klaipėdos mieste.

Sporto tarybos nariai akcentavo tai, kad Lietuvos futbolo federacija tik šiems metams padarė išimtį Klaipėdos miestui dėl dalyvavimo Elitinėje jaunių lygoje. Todėl jau dabar tikslinga galvoti apie šios sporto šakos ateitį Klaipėdos mieste ir naują sportininko krepšelio apskaičiavimo metodiką taikyti šioje įstaigoje.

Sporto tarybos nariai siūlė, kad Klaipėdos mieste reikia išplėtoti sporto renginių organizavimo funkcijas. Jų teigimu, tai turi būti vieno juridinio vieneto rankose, tiksliau - vietoje BĮ Klaipėdos futbolo mokyklos, pakeičiant jos pavadinimą bei funkcijas.

"Būtų tikslinga, kad sporto renginių organizavimas, jų aptarnavimas, Sportininkų namų veiklos plėtojimas, sportui nusipelniusių žmonių pagerbimo organizavimas vyktų sklandžiai ir nuosekliai", - pabrėžė Sporto tarybos nariai.

Taip pat Klaipėdos sporto tarybos posėdyje buvo kalbama apie Klaipėdos miesto sporto bazių valdymo centro (SBVC) sporto bazių ir aikštynų padėtį, aptarnavimą ir trūkumus. Apie tai - artimiausiuose "Vakarų ekspreso" sporto puslapiuose.

"Darbo grupė atliko išsamią analizę"

Arvydas CESIULIS, Klaipėdos vicemeras, kuruojantis ir sporto klausimus
Mero sudarytai darbo grupei, kurios pirmininku esu paskirtas, buvo suformuota užduotis įvertinti pasiekimus ir problemas, kurios būdingos miesto sportui, jo infrastruktūrai, pateikti rekomendacijas, kaip galėtų būti tobulinamas vaikų ir jaunimo neformalus ugdymas. Daugelį šių klausimų galime sieti su miesto sporto reformos trečiojo etapo uždaviniais ir realizavimo eiga.
Grupės posėdžių metu prieita prie išvados, kad didelis sportinis meistriškumas prasideda nuo pradinio rengimo, tai yra nuo masiškumo, kuriam yra būtina efektyvi skatinimo sistema. Sutarta, kad, siekiant masiškumo ir projektuojant aukštus sportinius rezultatus, talentingiausiems vaikams būtina išlaikyti piramidės principą. Darbo grupė atliko išsamią analizę, kaip turi būti apskaičiuojamas būtinas lėšų poreikis sportiniam mokomajam darbui organizuoti (išlaidos varžyboms, stovykloms, maitinimui, starto mokesčiams, kelionės išlaidoms. Šiuo metu nėra vienos aiškios sistemos, kaip tai yra apskaičiuojama). Atlikus komandinių sporto šakų analizę, buvo sutarta, kad būtina parengti lėšų paskirstymo sportiniam mokomajam darbui normatyvus pagal sporto šakas ir meistriškumą. Buvo apskaičiuota, iš kokių sudedamųjų dalių bus sudarytas vieno vaiko krepšelio dydis biudžetinėje įstaigoje ir sporto klube - abiem vienodas. Yra rengiami efektyvesnio sportininkų rengimo sistemos modelio Klaipėdos mieste įgyvendinimo dokumentai. Bus organizuojamas susitikimas su sporto bendruomene, kad ji būtų supažindinta su galutiniais planais.
Darbo grupė šio mėnesio pabaigoje planuoja merui pateikti Klaipėdos miesto sportininko krepšelio skaičiavimo metodikos pagal sporto šakas ir jos veikimo principo projektą bei biudžetinių sporto mokymo įstaigų pertvarkymo priemonių įgyvendinimo planą.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder