Sveiką ir liekną padaro tik saikas

Sveiką ir liekną padaro tik saikas

Lieknėjimas jau seniai tapo manija, iš kurios daugiausiai naudos turi ne „stebuklingas“ piliules saujomis ryjantys ir taip užaugintus kilogramus sėdint ant sofos numesti norintys vyrai ir moterys, bet jų gamintojai ir pardavėjai. Visus įmanomus svorio metimo būdus išbandęs neseniai iš didžiojo sporto pasitraukęs verslininkas Ramūnas Vyšniauskas neabejoja, kad išeitis tik viena - dieta.

Lietuva nepatenka į sąrašą valstybių, kuriose gyvena daugiausiai nutukusių žmonių, tačiau antsvorio kamuojamų piliečių daugėja ir mūsų šalyje. Ypač specialistams nerimą kelia sparčiai didėjantis nutukusių vaikų skaičius.

Nors sakoma, kad gero žmogaus turi būti daug, dėl to kylančias problemas bei gresiantį pavojų sveikatai puikiai suvokia ir nuolat su savimi nešiojantieji papildomą svorį. O kur dar Lietuvoje vis labiau įsivyraujantis tobulo kūno kultas. Todėl žvelgdami į veidrodį lietuvaičiai, kaip ir visas likęs pasaulis, ieško būdų, kaip atsikratyti nereikalingų kilogramų, ir dažnai susivilioja stebuklingais pasiūlymais tai padaryti „čia ir dabar“.

Plačiai reklamuojamos įvairiausios lieknėjimo piliulės ir tabletės, svorio padedantys atsikratyti maisto papildai, per savaitę lašiniais apaugusį pilvą į „skalbimo lentą“ paverčiantys treniruokliai ir visa kita šiemet karjerą baigusiam stipriausiam ir tituluočiausiam šalies sunkiaatlečiui, bendrovės Vakarų verslo kompanijos vadovui R.Vyšniauskui kelia tik šypseną.

„Stebuklų nebūna. Nežinau nė vienos tabletės, kurią suvalgius numesi svorio. Aišku, yra įvairiausių priemonių, kuriomis svorio galima atsikratyti labai greitai, tačiau kartu labai pakenkiant savo sveikatai. Užtenka tik iš organizmo išvaryti vandenį, kuris sudaro net 70 proc. kūno masės, bet kokios bus pasekmės“, - sako klaipėdietis, per ilgą sporto karjerą savu kailiu išbandęs visus įmanomus svorio metimo būdus.

R.Vyšniausko teigimu, antsvoris neturi nė vieno pranašumo. Jis kenkia visam organizmui ir kiekvienam organui atskirai.

„Norintiems atsikratyti nereikalingo svorio yra vienintelis kelias - dieta. Tik nereikia jos maišyti su nieko gero neduodančiu badavimu. Mano patarimas paprastam žmogui būtų labai paprastas: valgyk per dieną 3-4 kartus tuo pačiu laiku ir įprastinę porciją sumažink per pusę. Ir viskas. Ką valgyti? Viską, ką tik pataria mitybos specialistai. Bet valgyti, o ne prisiryti. Kaip sakė Vydūnas, svarbiausia yra saikas.

Vyrai neturi atsisakyti net blogųjų riebalų, nes iš jų gaminamas pagrindinis vyriškas hormonas - testosteronas. Laikantis dietos, vieną dieną per savaitę galima prisivalgyti ko tik nori ir kiek tik nori. Organizmas gaus šoką, medžiagų apykaita pagreitės ir greičiau degs svoris“, - lieknėjimo paslaptimis dalijasi R.Vyšniauskas. Dar geresnių rezultatų galima pasiekti, jei subalansuota mityba yra derinama su sportu.

„Tada ir maisto papildus galima vartoti. Svoris tikrai kris greičiau. Vien sportuojant ir tinkamai nesimaitinant norimo rezultato nepasieksi. Net priešingai, po treniruotės valgyti norisi labiau. Tą patį galima pasakyti ir apie alkoholį. Jis vienas svorio neaugina. Tačiau alkoholis yra blogas (greitas) angliavandenis ir jam patekus į organizmą pakyla cukraus kiekis kraujyje. Organizmas į tai reaguoja ir išskiria cukrų mažinantį hormoną insuliną. Jis savo darbą padaro ir, sumažėjus kraujyje cukraus, žmogus pradeda jausti alkį, o tuo metu suvalgytas maistas kišamas tiesiai po oda ir virsta riebalais. Tad išgėrus alkoholio ir norisi sočiai pavalgyti, o tai virsta papildomais kilogramais“, - teigia R.Vyšniauskas.

Informacinių technologijų verslą pradėjęs buvęs sportininkas puikiai prisimena visas eksperimentuojant su svorio metimu padarytas klaidas.

„Oi, ko tik aš neišbandžiau. Kai buvau apie 20 metų, perskaičiau, kad negalima valgyti saldumynų ir riebalų. Supratau tiesiogiai, nežiūrėjau nei į saldainius, nei į pyragaičius. Nevalgiau net riešutų, nes etiketėje perskaičiau, kad juose yra riebalų. Tai buvo mano eksperimentavimo pradžioje. Man labai keista, kai dabartinės Lietuvos įžymybės, subrendę žmonės, giriasi stebuklingai sulieknėję. Mačiau tokią vieną žvaigždę persirenginėjančią. Išvarė iš savęs visą vandenį, sunyko raumenys, o pilvą apjuosė keli „gelbėjimo“ ratai iš nukarusios odos. Geriau to svorio ir nebūtų metusi“, - įsitikinęs R.Vyšniauskas.

Anot klaipėdiečio, seniai žinoma, kad žmonės yra trijų tipų - ektomorfai (liesi), mezamorfai (normalūs) ir endomorfai (linkę į tukimą). Į tai, kuriam iš jų priklauso tavo kūnas, ir būtina atsižvelgti ne tik prieš metant ar auginant svorį, bet ir sportuojant. „Bet ką darant su savo kūnu pirmiausiai reikia sau pačiam užduoti klausimą - ar tai jam nepakenks? Jei nori turėti sveiką organizmą - pasikonsultuok su specialistais, o ne paisyk šarlatanų patarimų“, - pataria R.Vyšniauskas.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder