Įpročiai, kurie kenkia jūsų sveikatai

Įpročiai, kurie kenkia jūsų sveikatai

Blogi įpročiai yra nemalonūs, atstumiantys, netoleruotini. Bet tai dar ne viskas. Banalios iš pirmo žvilgsnio „ydos“ gali turėti nepageidaujamų pasekmių jūsų sveikatai.

Koja ant kojos

Jei esate vieni iš tų, kurie, vos atsisėdę, užsimeta koją ant kojos, žinokite: jūsų stuburas ir klubo sąnariai dėl to labai kenčia. Tokia sėdėsena didina klubikauliui tenkantį krūvį, skatina skoliozės vystymąsi. Nenaudinga ji ir kojoms: didėja ne tik klubo, bet ir kelio bei pėdos sąnariams tenkantis krūvis, o nuolatos užspaudžiant kraujagysles vystosi varikozė.

Įsigykite didelį pripučiamą sportinį kamuolį ir sėdėkite ant jo namuose, o, jei galima, ir darbe.

Burnos higienos nepaisymas

Kaip visi prisimename iš vaikystės, tinkamai prižiūrint dantis, galima užkirsti kelią ėduoniui ir dantenų uždegimui. Bet ir tai dar ne viskas. Pasirodo, storas apnašų sluoksnis, parodontitas ir kitokios bėdos burnos ertmėje gali išprovokuoti širdies nepakankamumo vystymąsi, mat bakterijos per dantenas greitai patenka į kraują. Todėl kraujagyslėse vystosi uždegiminiai procesai ir dėl to gali susidaryti krešulių. Burnos priežiūrai skirkite pakankamai laiko. Kas pusę metų apsilankykite pas odontologą ir darykitės burnos higienos procedūras.

Įprotis graužti nagus

Polinkis graužti nagus ir odelę aplink juos kenkia nagams - aplink nago guolį atsiranda šerpetų ir įtrūkimų, ardoma nago struktūra, dėl to gali kilti infekcijų, nes po nagais yra daugybė bakterijų. Įprotis graužti nagus dažnai atsirada dėl nervingumo arba slopinamo pykčio, todėl vertėtų pasvarstyti, kas būtent jums kelia nerimą. Kai problema bus išspręsta, įprotis savaime dings. Galite nusipirkti specialų kartų laką nagams.

Streso malšinimas valgiu

Suvalgyti šokoladuką arba gabalėlį torto, kai nervai yra įtempti kaip styga - nieko bloga. Bet tik jeigu tai netampa įpročiu! Kimšti į burną tai viena, tai kita, naktimis reguliariai siaubti šaldytuvą - nenormalu. Cukrus, didinantis endorfinų gamybą, gali trumpam nuslopinti problemą, bet visada po to kyla kaltės ir gėdos jausmas. Naktinis rijimas, be papildomų svorio kilogramų ir virškinimo problemų, gali sukelti rėmenį ir sutrikdyti skrandžio veiklą. O pagerinti nuotaikai užtenka ir protingos porcijos naudingųjų riebalų ir daug ląstelienos turinčių angliavandenių. Būtent jie didina serotonino lygį ir kartu gerina nuotaiką. Jeigu prieš miegą imsite jausti žvėrišką alkį, stenkitės dėmesį nukreipti kur nors kitur - išeikite trumpai pasivaikščioti, išsimaudykite vonioje, spręskite kryžiažodžius.

Sekso atsisakymas

Seksas - ne tik svarbi sudedamoji santykių dalis, bet ir puiki priemonė imunitetui palaikyti. Seksualinė apatija gali slėpti psichines problemas, hormonų apykaitos sutrikimus, maisto medžiagų trūkumą arba priešingai - jų perteklių.

Priežastis gali būti ir kai kurios ligos, kaip cukrinis diabetas arba hipofizės auglys. Jeigu priežastys ne psichologinės, kreipkitės į gydytoją.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder