Kad kūnui žiema netaptų netikėta

Kad kūnui žiema netaptų netikėta

Kaip paruošti organizmą pirmiesiems šalčiams

Rudenį yra nesunku persišaldyti, bet pirmieji šalčiai organizmui kelia ir kitokių pavojų. Rudeniui būdingi dideli temperatūros ir slėgio svyravimai. Todėl jau rugsėjo vakarais daug ką gali krėsti šaltis, skaudėti galvą, gali jausti nuovargį ir silpnumą, imti sloguoti. Tai reiškia, kad atėjo laikas aktyviai pasirūpinti organizmu.

Paruošti organizmą šaltajam metų periodui reikia laiko, tad geriau apie tai pagalvoti iš anksto. Net mėnuo atitinkamų pratimų ir procedūrų duoda gerų rezultatų, kurie ateityje padės apsisaugoti nuo peršalimo ligų ir sėkmingai išgyventi rudenį ir žiemą. Svarbiausia - ruoštis kompleksiškai. Pripraskite kasdien daryti rytinę mankštą, po to neblogai nusiprausti po kontrastiniu dušu. Išėję iš dušo, leiskite kūnui visiškai nudžiūti. Atkreipkite dėmesį, kad po tokios procedūros iškart bėgti į lauką nerekomenduojama. Drabužiai rudenį turi būti šilti ir iš natūralių audinių: taip apsaugosite kūną nuo šalčio ir neleisite gerokai atvėsti kraujui. Persišaldymo ligos prikimba pirmiausia tada, kai šąla kojos. Atsiminkite: kojos visada turi būti laikomos šiltai, jos turi būti sausos ir šiltos, o ne drėgnos ir šaltos. Kojų atšalimas iškart sukelia nosies gleivinės kraujagyslių spazmus, dėl to ne tik mažiau sušildomas įkvepiamas oras, bet ir silpnėja apsauga nuo mikroorganizmų.

Sustiprinti organizmą, kad būtų atsparesnis šalčiui, padės reguliarus fizinis krūvis. Pavyzdžiui, galite praktikuoti jogą, kvėpavimo pratimus, lankyti baseiną. Taip aktyvinami organizmo vidiniai rezervai. Labai svarbu ruošiantis šalčiams skirti pakankamai laiko grūdinimuisi. Taip padidinsite ne tik organizmo apsaugines funkcijas, bet ir sąnarių elastingumą, raumenų tonusą, atsikratysite nuovargio. Tik nepamirškite, kad grūdintis reikia pamažu, laikantis visų rekomendacijų.

Imuninė sistema priklauso ir nuo emocinės bei fizinės būsenos. Pagal statistiką žmonės sunkiau ir dažniau serga gripu būtent rudenį, o ne pavasarį. Sergamumo angina pikas - spalį, o reumatizmo ir chondrozių paūmėjimo - spalį ir lapkritį. Infekcinių ligų eigą komplikuoja tai, kad rudenį maksimaliai pasireiškia uždegimo simptomai (paburkimas, aukšta temperatūra, hiperemija). Norint stiprinti imunitetą būtina vartoti imunostimuliatorius, taip pat antioksidantus: seleną, ežiuoles, cinką, gerti žaliosios arbatos, naudoti eterinius aliejus. Be organizmo gynybinių jėgų stiprinimo, eteriniai aliejai puikiai sudoroja daugumą bakterijų ir virusų.

Bakterijų metas

Nuo spalio iki gruodžio, kaip tvirtina medikai, gausėja virškinimo sistemos ligų, tokių kaip gastroduodenitai, gastritai, skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opų paūmėjimas. Taip yra todėl, kad būtent rudenį maksimaliai sumažėja hormonų, palaikančių skrandžio ir dvylikapirštės žarnos gleivinės tonusą, gamyba. Todėl žmonėms, turintiems nesveiką skrandį, rudenį tiesiog būtina naudoti fermentų preparatus, pankolio, mėtų, imbiero. Naudinga vartoti rūgštaus pieno produktus. Dažnai būtent rudenį paūmėja šlapimo pūslės akmenligė, nes didėja druskų koncentracija šlapime. Ypač pavojingas yra rugsėjis, kai valgoma daug tokių daržovių, kaip baklažanai, pomidorai, pipirai, mat jose gausu įvairių druskų.

Šalta galva

Rudenį visada pastebimai didėja nervingumas, prislėgtumas, suglebimas. Dažnai jaučiame nuovargį, mažėja dėmesio koncentracija ir darbingumas. Daugelis tuo metu kamuojasi dėl persivalgymo ir mieguistumo. Dėl psichikos funkcijų susilpnėjimo emociškai neigiamai vertinamas aplinkinis pasaulis. Pagrindinė rudens depresijos priežastis - trumpas šviesusis paros metas, per kurį kankorėžinė liauka tiesiog nespėja pagaminti užtektinai hormono melatonino, atsakingo už viso organizmo bioritmus.

Jeigu kartais dar neišnaudojote atostogų, ruduo - labai tam tinkamas metas, bet tik šiltuosiuose kraštuose. Kai galimybės pailsėti nėra, naudingi bus masažai ir įvairios vandens procedūros. Norint nepasiduoti rudeninei depresijai, rytais reikia maudytis po kontrastiniu dušu, o vakarais - vonioje su aromatiniais aliejais.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder