Dantų šepetėlis
Dabar kai kas labai nustebs. Išties apie tai, kad dantų šepetėlis gali būti infekcijos šaltinis, niekas nepagalvoja, o be reikalo. Neseniai atlikti tyrimai rodo, kad ant dantų šepetėlio gyvena mikroorganizmų, būdingų... klozetui. O šie persikrausto ant jo ne tik bendruose vonios ir tualeto kambariuose, bet ir atskiruose. Užkrato migravimo kelią nuspėti nesunku - žmogus pats jį ant rankų atneša iš tualeto į vonią, paliečia čiaupą ir perkelia ant jo, tarkime, žarnyno lazdelę. O jai patekti ant stiklinaitės su dantų šepetėliu nėra labai sudėtinga. Prisiminkite: ar dažnai jus kamuoja dantenų uždegimai? O virškinimas taip pat dažnai sutrinka? Tuomet pradėkite plauti ir dezinfekuoti savo dantų šepetėlį: vis palaikykite jį maistinės sodos tirpale.
Kiaušiniai
Ryte kepate kiaušinienę: įkaitinate keptuvę, dedate sviesto, įmušate kiaušinius, išmetate lukštus į šiukšlių kibirą, o paskui... rankas plaunate? Dauguma atsakys - ne. Ką kalbėti apie namų šeimininkes, jei kulinarinėse televizijos laidose vyksta tas pats: virėjas įmuša kiaušinius ir nenusiplovęs rankų griebia kitus produktus, moko, kaip gaminti sveikus patiekalus. Nors visi žino, iš kokios vietos tie kiaušiniai pasirodo... O paskui stebimės, iš kur kokia nors salmoneliozė atsiranda. Taip ir iki choleros netoli... Juokas juokais, bet pačiupinėjus kiaušinius rankas būtina nusiplauti!
Pjaustymo lentelė
Didelę klaidą daro šeimininkės, kurios visiems produktams pjaustyti naudoja tik vieną lentelę - ir mėsai, ir duonai. Visi patogeniniai mikroorganizmai, kurių galbūt yra žalioje mėsoje, sėkmingai persikrausto į duoną, o su ja - tiesiai į organizmą. Lentelę, ant kurios pjaustomi termiškai neapdoroti produktai, yra labai sunku namų sąlygomis dezinfekuoti taip, kad galėtume būti visiškai tikri, jog ant jos neliko nė vienos bakterijos. Štai kodėl žaliems, gataviems produktams ir duonai reikia turėti atskiras lenteles, o pasinaudojus kruopščiai nuplauti sodos tirpalu ir laikyti taip, kad jos nieku gyvu nesiliestų viena prie kitos.
Mazgotė
Ypatingą dėmesį reikia skirti skudurėliams, kuriais šeimininkės nuvalo stalą arba plauna indus. Juose bakterijų yra tiek, kad visų suskaičiuoti niekam niekada nepavyko. Tai dar vienas tiesioginis kelias į infekcines ligas. Norint nekaupti ir neplatinti užkrato, panaudotą šluostę būtina virinti ne trumpiau kaip 15 minučių.
Virtuvės kriauklė
Ši vieta - patogeninių mikroorganizmų gausos rekordininkė. Daugelis tyrinėtojų pagal kenksmingumą ir užkrečiamumą pirmąją vietą skiria kompiuterio pelei arba pinigams, tačiau higienos specialistai mano, kad laurai šioje srityje neabejotinai priklauso virtuvės kriauklei. Joje patogeninių mikroorganizmų - begalės. Ir visi jie atsiduria mūsų žarnyne ir skrandžiuose. O mes laužome galvas: ir kodėl staiga suviduriavau, jei valgiau namie ir viskas buvo šviežia? Ir iš kur ta opa, jei net nesinervinau? Kriauklę reikia valyti nuolatos po to, kai joje pabūna daržovės, produktai, nešvarūs indai ir kiti virtuvės rakandai.
Piniginė
Visi gerai žino, kad pinigai yra vieni nešvariausių daiktų. Bet visi kažkodėl pamiršta, kur tie pinigai laikomi. O laikomi jie piniginėje! Tačiau šios pinigų saugyklos niekas pavojinga nelaiko ir pačiupinėję piniginę rankų neplauna. Jau nekalbant apie piniginės valymą ir dezinfekavimą. Kas nors tai daro?
Kompiuterio pelė
Dar vienas rekordinis infekcijų šaltinis. Apie tai kalbėta jau ne kartą, bet galima pakartoti dar sykį: dažniau valykite ir dezinfekuokite kompiuterio pelę!
Klozeto dangtis
Kaip buvo rašyta vienoje ataskaitoje, mokslininkai ant plastikinės klozeto sėdynės aptiko vienaląstį parazitą - trichomoną, kuris yra trichomonozės ligos sukėlėjas. Specialistai jį stebėjo dvi valandas! Visą tą laiką jis puikiai jautėsi ir nesirengė mirti, nors tiek laiko buvo ne žmogaus organizme. Ko gera, komentarai čia nereikalingi.
Iš tiesų mūsų bute yra ir daugiau daiktų, ant kurių kaupiasi įvairūs mikrobai, kenkiantys sveikatai. Juos, remdamasis paprasta logika ir gyvenimo patirtimi, gali nustatyti kiekvienas.
Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“
Rašyti komentarą