Raumenų hiperplazija

Raumenų hiperplazija

Ilgą laiką buvo manoma, kad griaučių raumenų didėjimą daugiausia lemia raumenų skaidulų dydžio padidėjimas (hipertrofija). Tačiau, atlikus kelis tyrimus, paaiškėjo, kad raumenų skaidulų skaičiaus padidėjimas (hiperplazija) gali turėti didelę įtaką raumenų masės didėjimui gyvūnams ir, veikiausiai, žmonėms.

Pirmą kartą šis reiškinys buvo pastebėtas 1973 metais atliktame tyrime su vištomis. Prie vieno vištos sparno buvo pritvirtintas svarmuo, o kitas buvo paliktas ramybėje. Raumenų skaidulų skaičius padidėjo 16% (Sola OM, Christensen DL, Martin AW, 1973). Panašus tyrimas buvo atliktas 1993 metais, rezultatai buvo dar įspūdingesni (2). 1991 metais buvo atliktas tyrimas su katėmis, kurios turėjo kilnoti svorius (3, 4). Šių tyrimų rezultatai parodo, kad hiperplazija gali būti vienas iš veiksnių, didinantis raumenų masę.

Tačiau šį reiškinį sudėtinga tiksliai ištirti žmonių raumenyse, nors yra būdų jį apytiksliai apskaičiuoti. Tiksliam ištyrimui reikėtų perpjauti raumenį ir suskaičiuoti skaidulas. Bet raumenyje yra labai daug skaidulų, ir nedaug būtų žmonių, norinčių jas skaičiuoti. Pavyzdžiui, vienas tyrimas apskaičiavo, kad dvigalvyje žasto raumenyje yra apie 253000 skaidulų (5). Tačiau yra keli tyrimai, kurie netiesiogiai įrodo hiperplazijos veikimą žmonių raumenyse. 1986 metų tyrimas palygino kultūristus su aktyviais, bet netreniruotais vyrais. Nors kultūristų raumenų skerspjūvio plotas buvo žymiai didesnis, skaidulų dydis nebuvo proporcingai didesnis, o tai reiškia, kad pačių skaidulų buvo daugiau (6).

Ar yra koks nors specifinis būdas sukelti hiperplaziją? Kol kas sunku pasakyti. Yra sukurta keletos programų, kurios tvirtina didinačios raumenų skaidulų kiekį. Šiose programose vienu ar kitu būdu ištempiamas raumuo. Pavyzdžiui, atliekant pratimą, reikia raumenį palaikyti ištemptą 3-5 sekundes. Ne visi pratimai tam tinka, todėl vertėtų giliau pasidomėti.

Ar verta investuoti laiką ir energiją į šias naujas programas? Tikriausiai, ne. Šių programų efektyvumas dar nėra ištirtas, todėl geriau laikytis standartinių treniravimosi programų. Hiperplazija gali būti sukelta tiesiog sunkiai treniruojantis (tai įrodo eksperimentas su katėmis bei 6 tyrimas), tačiau, kaip rodo įvairūs tyrimai, tai ne visada pavyksta (7, 8, 9). Vadinasi, hiperplaziją lemia daug veiksnių, kurių mes veikiausiai negalime kontroliuoti.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder