Smagi vasaros iškyla gamtoje gali baigtis ir žarnyno infekcija

Smagi vasaros iškyla gamtoje gali baigtis ir žarnyno infekcija

Prasidėjus iškylų į gamtą sezonui, kaip ir kasmet, medikai tikisi per maistą plintančių infekcinių ligų pagausėjimo.

Kauno visuomenės sveikatos centro užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vyriausioji specialistė Laima Stragienė perspėja, jog dažnai apsinuodijama gamtoje nepakankamai iškeptais mėsos kepsniais bei greitai gendančiu maistu: karštai rūkyta mėsa, žuvimi, dešra, pieno produktais, kreminiais gaminiais. Todėl ruošiantis išvykoms, reikia numatyti tinkamas jo gabenimo ir laikymo gamtoje sąlygas, nes krepšiuose be šaldymo įrangos gabenami greitai gendantys produktai tampa apsinuodijimų maistu priežastimi.

Visuomenės sveikatos specialistų teigimu, iškylaujant gamtoje pavojų gali kelti maudymosi vietų higieninė būklė. Atviruose, neprižiūrimuose vandens telkiniuose gali būti patogeninių mikroorganizmų. Jei jie patenka į žmogaus organizmą, galima susirgti bakterijų ir virusų sukeltomis žarnyno užkrečiamosiomis ligomis, žarnyno pirmuonių bei kirminų sukeltomis žarnyno užkrečiamosiomis ligomis.

"Pagrindinė paviršinio vandens telkinių užterštumo priežastis - į šiuos telkinius patenkanti tarša su nepakankamai išvalytomis ar nevalytomis miestų, miestelių, pramonės įmonių ir kaimų nuotekomis. Maudyklų vandens kokybę sąlygoja ir paplūdimių aplinka. Neleistina, kai maudyklose plaunamos autotransporto priemonės, maudomi gyvūnai", - sako L. Stragienė.

Pagrindiniai simptomai ūmiai užsikrėtus infekcija: pykinimas, vėmimas, viduriavimas, pilvo ir galvos skausmas bei aukšta temperatūra. Pajutus žarnyno ligos požymius, būtina nedelsiant kreiptis į šeimos gydytoją. Persirgus susiformuoja trumpalaikis imunitetas. Kiekvieną kartą užsikrėtus, vėl sergama. Silpnesnės imuninės sistemos, vyresnio amžiaus žmonėms, kūdikiams gali išsivystyti rimtos komplikacijos.

Šeimose susirgimai išplinta buitinio sąlyčio būdu, dėl asmens higienos stokos, per aplinką arba vartojant nesaugų maistą. Susirgus bent vienam šeimos nariui, būtina suaktyvinti namų aplinkos priežiūrą, asmens higienos įgūdžių taikymą.

Į maistą patekę žarnyno užkrečiamųjų ligų sukėlėjai, esant palankioms sąlygoms, greitai dauginasi, nekeisdami nei produkto skonio, nei išvaizdos. Todėl vykstant į iškylą rekomenduojama apsirūpinti geriamuoju vandeniu, priemonėmis rankų priežiūrai ir asmens higienai palaikyti. Nederėtų pirkti pakelėse, iš privačių atsitiktinių asmenų pieno, supilto į abejotino švarumo butelius ar kitas talpas, laikyto kelias valandas be šaldymo įrangos.

Iškylaujant reikėtų negerti netvarkingų šachtinių šulinių ar atvirų telkinių vandens. Taip pat - neplauti daržovių, vaisių, uogų atviruose vandens telkiniuose.

Lyginant šių metų ir pernykščius sergamumo duomenis, akivaizdu, jog žarnyno infekcijų daugėja. Anot Kauno visuomenės sveikatos centro specialistų, per šių metų keturis mėnesius apskrityje diagnozuota 1712 per maistą ir vandenį plintančių žarnyno infekcijų, 2013 m. tuo pačiu laikotarpiu sirgo 1110 asmenų.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder