Kretingiškių šeimos advokatas apie atimtus vaikus

Kretingiškių šeimos advokatas apie atimtus vaikus

Ši dramatiška Kretingos rajone gyvenančios šeimos istorija išryškino vaikus nuo smurto artimoje aplinkoje saugoti turinčių tarnybų problemas. Taip jau nutiko, kad beveik septynis mėnesius vos 2 ir 4 metukų berniukai buvo be reikalo atskirti nuo tėvų.

Už tokį akibrokštą iš Kretingos rajono savivaldybės, kurios darbuotojai priėmė neteisingus sprendimus, šeimai priteista 40 tūkst. eurų neturtinei žalai atlyginti. Nors iš viso buvo pateiktas net 120 tūkst. eurų ieškinys.

Kol kas nėra aišku, ar šis teismo sprendimas bus skundžiamas.

Šeimą atstovaujantis advokatas Alius Galminas teigia, kad kol kas sprendimas dėl skundo nėra priimtas.

Alius Galminas

Tą patį pakartojo ir Kretingos rajono savivaldybės mero patarėjas Albertas Barauskas: „Yra duotas 30 dienų terminas, tad kol kas teisininkai gilinasi į nuosprendžio motyvus. Dėl apeliacijos bus apsispręsta vėliau.“

Plačiau apie šį dramatišką šeimos gyvenimo laikotarpį papasakojo advokatas A. Galminas. Viskas prasidėjo dar 2017 metų lapkritį.

Išsivežė iš darželio

„2017 m. lapkričio 7 d. tėvai atvedė savo 4 metukų vaiką į darželį. Paliko jį darželyje, kaip įprastą darbo dieną. Vakare jie atėjo pasiimti vaiko, bet sužinojo, kad jo darželyje nėra.

Tėvams buvo pasakyta, kad mažametį išvežė vaiko teisės ir policija. Pasakė, kad įtarė, jog prieš mažametį buvo smurtaujama. Baisiausia, kad tėvams net nesakė, kur tą vaiką išvežė“, – į istorijos pradžią sugrįžo A. Galminas.

Toliau sekė dar baisesni įvykiai. Kitą dieną savivaldybės vaiko teisių atstovai atvyko į šios šeimos namus. „Jie apžiūrėjo ir kitą, beveik 2 metukų, vaiką bei nusprendė jį taip pat išsivežti.

Tiesiog pasakė, kad vaikui yra nesaugu gyventi šeimoje. Taip du maži vaikai buvo atskirti nuo tėvų. Vaikus iš pradžių apgyvendino socialiniame centre, kur jie pragyveno 2-3 mėnesius.

Vėliau jie buvo perduoti laikiniesiems globėjams. Taip du mažamečiai nuo tėvų buvo atskirti kažkur apie septynis mėnesius“, – pasakojo advokatas. 

Ekspertų išvados

Kol vyko ikiteisminis tyrimas, tėvai kreipėsi į pareigūnus, kad šie grąžintų jiems vaikus. Bet pareigūnai atsakė, kad mažamečius paėmė vaiko teisių atstovai, o ne jie, todėl padėti tėvams jie negalėjo.

Vaiko teisių atstovai savo ruožtu teigė, kad negrąžins vaikų tol, kol nebus baigtas ikiteisminis tyrimas.

Mažamečių tėvai taip atsidūrė užburtame rate ir jiems liko tik laukti. „2018 m. birželio 1 d. buvo gautos 4-mečio psichiatrinės ekspertizės išvados. Jos patvirtino, kad vaikas turi sveikatos problemų.

Tik tada buvo nutrauktas ikiteisminis tyrimas ir vaikai grąžinti tėvams. Taip vaikai ir tėvai vieni be kitų kankinosi net septynis mėnesius. Vaikai patyrė daug streso, jie gyveno tai vienoje, tai kitoje aplinkoje.

Maža to, vyresnis vaikas tuos 7 mėnesius nelankė ugdymo įstaigos“, – teigė šios šeimos advokatas. Po tokio vaiko teisių atstovų akibrokšto, buvo nuspręsta kreiptis į teismą dėl neturtinės žalos atlyginimo.

„Tik prokurorai nutraukė ikiteisminį tyrimą, vaikai iškart buvo gražinti. Bet žala jau buvo padaryta.

Pateikėme bendrą 120 tūkst. eurų ieškinį. Teismas šeimai priteisė 40 tūkst. eurų. Teismas pripažino, kad vaikai buvo paimti neteisėtai.

Teismas pripažino, kad vaiko teisės padarė klaidų priimdami sprendimus. Savivaldybės darbuotojai turėjo viską išsiaiškinti, o ne iškart atskirti mažamečius nuo tėvų“, – pabrėžė A. Galminas.

Kartojo tai, ką girdėjo

Advokatas pridūrė, kad viskas prasidėjo nuo to, kai darželyje buvo pastebėta, jog vaikui buvo įkąsta į rankytę, taip pat nugaroje buvo nubrozdinimas ir žanduke paraudimas.

„Dėl to iškart buvo nuspręsta, kad šeimoje yra smurtaujama prieš vaikus. Nors ši šeima net nebuvo įtraukta į jokias įskaitas. Tas vaikas turi sveikatos problemų. Jis dar negali rišliai kalbėti.

Jei jam vieną žodį pasakai, tai jis ir pakartoja. Jeigu jo paklausė, ar tave mušė, tai jis pasakė, kad mušė. Nors tai buvo visiškai netiesa“, – įvykio aplinkybes pasakojo A. Galminas.

Anot advokato, po kretingiškių šeimai palankaus teismo sprendimo kiekviena šeima turėtų žinoti, jog niekada negalima nuleisti rankų.

„Kiekviena šeima Lietuvoje gali susidurti su tokia problema. Bet čia pavyzdys ne tik kitoms šeimoms, tačiau ir gera pamoka vaiko teisių atstovams.

Negalima atimti vaikų iš šeimos, kai yra tiek daug abejotinų aplinkybių“, – pokalbį užbaigė A. Galminas.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder