Kriminalas: kaip į Šilalę skiepytis vykę Vilniaus verslininkai pervažiavo per Lietuvą, kai toks judėjimas draudžiamas?

Kriminalas: kaip į Šilalę skiepytis vykę Vilniaus verslininkai pervažiavo per Lietuvą, kai toks judėjimas draudžiamas?

Neabejotinai garsiausias praėjusio savaitgalio skandalas – paaiškėjusi žinia, kad verslininkai iš Vilniaus Juozas Pranckevičius ir bendrovės „Ambulansas“, kurioje dirba greitosios pagalbos medikai, vadovas Ričardas Ūselis su trimis šeimos nariais nuvyko į Šilalės rajoną ir pasiskiepijo COVID-19 vakcina, skirta pirmosiose fronto su koronavirusu linijose dirbantiems medikams.

Istorija – jau savaime skandalinga, tačiau ramybės neduoda ir kitas klausimas – kaip vilniečiai karantino metu, kai judėjimas tarp savivaldybių apribotas ir ne vienas grąžo rankas, kad negali aplankyti artimųjų, sugebėjo iš sostinės pervažiuoti per pusę Lietuvos?

Pažiūrėjus į Lietuvos savivaldybių žemėlapį matyti, kad Ūselių šeimai ir J. Pranckevičiui reikėjo pervažiuoti 7–8 savivaldybes, kad gautų išganingąjį skiepą, ir grįžti atgal.

Pastarasis faktas klausimų jau sukėlė ir pačioje Šilalėje. Šilalės mero pavaduotojas Tadas Bartkus, kuris savaitgalį feisbuke ir paviešino šią klausimų dėl etikos ir galimų įstatymo pažeidimų keliančią istoriją, Alfa.lt sakė, kad vietos valdžia nutarė kreiptis į teisėsaugą, kad pastaroji pasiaiškintų, kaip vilniečiai atvyko į Šilalės rajoną.

„Ir mums šitas klausimas kilo, šiandien jau kalbėjome su vietiniu komisaru ir kreipsimės raštu, kad jie pradėtų procesus, aiškintųsi, kaip jie pateko į mūsų savivaldybę, kai yra apribojimai kelionėms“, – sakė mero pavaduotojas.

Anot T. Bartkaus, vietiniai gyventojai jau savaitgalį buvo sureagavę į atvykėlius, pranešė apie juos policijai.

„Žinau, kad policija jau buvo gavusi skundą savaitgalį, žmonės kreipėsi, kad atvyko, tai policija žadėjo domėtis šiuo atveju. Jei bus pažeidimų, greičiausiai bus ir nubausti“, – sakė politikas.

T. Bartkus teigė neturintis duomenų, kad skiepytis į Šilalę atvykusi R. Ūselių šeima ar J. Pranckevičius šiame rajone turėtų nekilnojamojo turto, tačiau sakė manantis, kad, jei tokių leidimų kirsti savivaldybių ribas būta, jie gali būti susiję su Šilalės greitosios medicinos pagalbos stotimi, kuri priklauso R. Ūselio bendrovei „Ambulansas“.

Kalbama, kad savanoriaus, bet kol kas to nedarė“, – sakė mero pavaduotojas, referuodamas į savaitgalį R. Ūselio žiniasklaidai išsakytus teiginius, kad jo šeimos nariai buvo paskiepyti kaip potencialūs greitosios pagalbos stoties savanoriai.

Policijos departamento atstovas Ramūnas Matonis teigė, kad policija šiandien negali tiksliai pasakyti, dėl kokių priežasčių vilniečiai verslininkai galėjo būti praleisti į kitą Lietuvos kraštą, kadangi tokie duomenys nėra renkami, kitas dalykas – šiuo metu nuolatinius postus, kuriuose būtų tikrinami asmenys, keliaujantys tarp savivaldybių, pakeitė daugiausia mobilūs postai, o pastarųjų nėra tiek daug, kad prie kiekvienos savivaldybės ribų keliaujančių lauktų pareigūnai.

„Nėra postų nuolatinių, darbo metu išvis yra tik mobilūs. Nuvažiuoti ir nepatekti visai į postą yra visai įmanoma“, – sakė R. Matonis.

Su pačiu R. Ūseliu Alfa.lt bandė susisiekti dar šeštadienį, paaiškėjus skandalingoms skiepijimo Šilalės rajone aplinkybėms, tačiau verslininkas jau tada buvo nepasiekiamas, neatsako į skambučius ir šiandien, tad paties „Ambulanso“ vadovo versija, kaip jis nuvyko į kitą Lietuvos galą, lieka neišgirsta.

Tačiau Alfa.lt šaltiniai Šilalėje teigė, kad gauti leidimą galėjo būti labai paprasta – kaip žmogus, kurio bendrovė valdo Šilalės greitosios pagalbos stotį, R. Ūselis galėjo paprašyti medikų išrašyti jam ir šeimos nariams leidimą atvykti į Šilalės savivaldybę, arba galėjo tiesiog išsirašyti leidimą keliauti „darbo reikalais“.

Vakcina – medikams, o skiepijasi vadovai

Alfa.lt primena, kad skandalas dėl COVID-19 vakcinų kilo, kai T. Bartkus feisbuke paskelbė, jog Klaipėdos universitetinės ligoninės pavedimu buvo skiepijami Šilalės greitosios medicinos darbuotojai, tačiau tarp asmenų, tiesiogiai dirbančių su ligoniais, atsidūrė ir šių darbuotojų vadovas su šeima, net negyvenantys Šilalėje.

„Pradėta nuo COVID-19 skiepyti rajono medikus, bet visiems skiepų neužtenka, žmonės laukia savo eilės, bet štai Vilniaus ponams eilėje laukti nereikia. Štai „Ambulanso“ vadovai atvažiuoja į Šilalę su savo šeimos nariais ir čia paskiepijami tarsi kokie išrinktieji.

Pasidomėkit, kaip tai galėjo atsitikti, kad iš Vilniaus atvykę „Ambulanso“ direktorius ir jo šeimos nariai čia skiepijami kartu su Šilalės greitosios medicinos pagalbos darbuotojais. Nuo kada jie įsidarbino Šilalės greitosios medicinos pagalbos stotyje?“ – telefonu klausė manęs žmogus.

Prisipažinsiu, skambutis mane gerokai nustebino. Rajono gyventojų vakcinavimu užsiima viešoji įstaiga „Šilalės rajono ligoninė“. Todėl nedelsdamas kreipiausi į laikinai direktoriaus pareigas einančią Jolantą Milašiūnienę, prašydamas paneigti arba patvirtinti faktą, kad jos vadovaujamoje įstaigoje su vakcina nuo COVID-19 buvo paskiepyti iš Vilniaus atvykę UAB „Ambulansas“ vadovai su savo šeimos nariais. Jeigu tai tikras faktas, paprašiau nurodyti visas aplinkybes, kaip tai įvyko.

Šilalės rajono ligoninės direktoriaus pavaduotoja atsakė, kad Šilalės greitosios medicinos darbuotojai buvo skiepijami Klaipėdos universitetinės ligoninės pavedimu. Kaip man pranešė J. Milašiūnienė, prieš tai buvo informuota UAB „Ambulansas“ Šilalės greitosios medicinos pagalbos vadovė L. Kalnikaitė, suderintas skiepijimų laikas bei skiepijamų asmenų skaičius, pagal jį užsakyta ir atvežta vakcina iš Klaipėdos universitetinės ligoninės.

„Skiepijamų darbuotojų sąrašą skiepijimą atliekančiai slaugytojai pateikė L. Kalnikaitė. Nei slaugytoja, nei kažkas kitas nekontroliavome šio sąrašo, tiesiog atlikome mums pavestą darbą. Atsakyti į klausimą, ar ten buvo vadovai, negaliu, prašau to klausti UAB „Ambulansas“ vadovės“, – teigiama Šilalės rajono ligoninės l. e. p. direktorės rašte.

Pavyko gauti UAB „Ambulansas“ Šilalės greitosios medicinos darbuotojų vakcinavimo sąrašą. Jį pasirašęs UAB „Ambulansas“ direktoriaus pavaduotojas kokybei Algirdas Radvila. Jis ir pats įsirašęs tame sąraše tarp Šilalės greitosios medicinos pagalbos darbuotojų. Sąraše yra žmonių, kurie tikrai dirba Šilalės greitosios medicinos pagalbos stotyje. Bet radau ir negirdėtų pavardžių.

Tarkime, Ričardas Ūselis. Kas jis toks? Negirdėjau, kad toks žmogus dirbtų Šilalės greitojoje medicinos pagalboje. Pasidomėjau internete. Pasirodo, R. Ūselis yra UAB „Ambulansas“ generalinis direktorius. O kas tie kiti trys Šilalės greitosios medicinos pagalbos darbuotojų sąraše nurodyti Ūseliai, įskaitant dvi Ūselienes? Nuo kada visi tie Ūseliai dirba Šilalėje?

Situacija tikrai keista. Sąrašą pasirašo vienas žmogus, jį pateikia kitas žmogus, skiepijanti įstaiga paprasčiausiai „atlieka pavestą darbą“. Tai kodėl nepaskiepijus be eilės savo šeimos, visos giminės ir dar keleto savo kaimynų? O šilališkiai palauks – jie gi ne Vilniaus ponai!“ – feisbuke rašė T. Bartkus.

Savaitgalį R. Ūselis portalui 15min.lt pripažino, kad skiepijosi kartu su šeimos nariais, tačiau teigė čia nematantis nieko bloga, taip pat teigė, kad jo šeimos nariai pasiskiepijo, nes rengiasi savanoriauti.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder