Klaipėdos dramos teatras neteko kapitono

Klaipėdos dramos teatras neteko kapitono

Skaudi netektis kovo 29 d. sukrėtė Klaipėdos kultūros bendruomenę - eidamas 72-uosius gyvenimo metus mirė Klaipėdos dramos teatro vadovas Gediminas Pranckūnas.

Aktorius, režisierius Gediminas Pranckūnas Klaipėdos dramos teatre dirbo nuo 1967 m. Sukūrė apie šimtą vaidmenų teatro scenoje. Tarp ryškiausių vaidmenų - Isidoras (K. Goldonio "Kjodžos kivirčai"), Antrasis Dievas (B. Brechto "Geras žmogus iš Sezuano"), Mėnulis (F. Garsijos Lorkos "Kruvinos vestuvės"), Teisėjas (Č. Dikenso "Pikviko klubo užrašai") ir kt.

G. Pranckūnas suvaidino daugiau nei trisdešimtyje kino ir televizijos filmų. Tarp jų ir filmai, tapę lietuviškojo kino klasika - "Herkus Mantas", "Velnio nuotaka", "Ilga kelionė prie jūros", "Elzė iš Gilijos".

G. Pranckūno vaidmenys scenoje, sukurti įvairaus žanro spektakliuose, atskleidžia nuolatinį aktoriaus siekį tobulėti, troškimą ieškoti naujų raiškos būdų ar plėsti, gilinti jau atrastus.

2001 m. G. Pranckūnas tapo Klaipėdos dramos teatro vadovu ir vadovavo jam net tris kadencijas. Eidamas teatro vadovo pareigas G. Pranckūnas sugebėjo išsaugoti Klaipėdos dramos teatro trupę kaip vieningą kūrybinę šeimą, kurioje yra ir scenos senbuviai, ir jaunesnės teatro meno vadovo, režisieriaus Povilo Gaidžio parengtos aktorių laidos. Trupės branduolį sudaro aktoriai, kuriais teatras didžiuojasi ir pagrįstai vadinamas kūrybingiausios Lietuvoje teatrinės trupės teatru.

VAIDMUO. Gediminas Pranckūnas - Kapitonas spektaklyje "Frank Kruk" (2003 m.) Algirdo KUBAIČIO nuotr.

G. Pranckūnas visomis išgalėmis stengėsi sudaryti tinkamas sąlygas aktorių talento raiškai. Kūrybiniam darbui į Klaipėdos dramos teatrą kvietėsi žymius režisierius - Oskarą Koršunovą, Joną Vaitkų, Gintarą Varną, užsienio šalių režisierius - Marą Kimelę (Latvija), Beso Kupreišvilį (Gruzija).

Klaipėdos dramos teatro kolektyvas G. Pranckūną prisimena kaip energingą, visada besišypsantį, reiklų vadovą ir geraširdį bičiulį. Žmogų, kuriam visada iki skausmo rūpėjo teatro reikalai, kuris nuolat išgyveno dėl vis tebesitęsiančios teatro rekonstrukcijos.

Didžiausia G. Pranckūno svajonė pastaraisiais metais buvo labai konkreti ir aiški - galų gale pabaigti Klaipėdos dramos teatro rekonstrukcijos darbus ir sugrąžinti visus, aktorius ir žiūrovus, namo, į senąjį teatro pastatą.

"Noriu pastatyti teatrą ir atiduoti jį jaunimui. Jeigu jau pradėjau, tai užbaigsiu. Kiekvienas žmogus nori po savęs kažką palikti. Kad mano anūkai, mano vaikai matytų, kad tėvelis įdėjo savo kažkokią dalį, stengėsi, kad teatras iškiltų. Visko buvo. Ir gero, ir blogo. Kaip mene visada yra. Žinoma, galvoju ir apie ateitį. Kviečiu jaunus režisierius ir šiaip nemažai jaunimo. Gražiai juos paruošiu ir tada jau atiduosiu jiems teatrą", - prieš metus interviu sakė G. Pranckūnas.

Povilas Gaidys, Klaipėdos dramos teatro meno vadovas, režisierius

Gediminas buvo labai geras, šiltas, visa širdimi teatrui atsidavęs žmogus. Jis labai mylėjo ir gerbė visus žmones ir jį visi gerbė ir mylėjo. Mudviejų likimai buvo labai surišti. Apie 1966-1967 m., kai aš dirbau Klaipėdos dramos teatro vadovu, buvome įkūrę prie teatro vaidybos studiją. G. Pranckūnas buvo vienintelis tos studijos narys, kuris pasiliko teatre. Jis buvo labai aktyvus, organizuotas ir pozityvus žmogus. Niekada neniurzgėdavo ir net mažiausią vaidmenuką labai stengdavosi suvaidinti kaip galima geriau. Jis viską darė su didžiuliu atsidavimu ir užsidegimu. Be to, jis buvo labai ūkiškas. Tikrai ne kiekvienas vadovas galėtų susitvarkyti tokiu sunkiu teatrui periodu, kokiu teko dirbti G. Pranckūnui, kai reikia ir vadovauti statyboms, ir išsaugoti kolektyvą. Gediminui buvo labai nelengva, teko patirti labai daug nemalonumų ir jis dėl to labai išgyveno. Tie išgyvenimai tikrai turėjo įtakos ir jo sveikatai, nors jis niekada niekam nesiskundė. Jo netektis labai netikėta ir skaudi.

Kęstutis Macijauskas, aktorius, režisierius

G Pranckūno netektis - labai netikėta. Dar penktadienį mudu važiavome į Kauną, į teatralų apdovanojimų šventę ir visą kelią daug bendravome. Jis džiaugėsi savo šeima, kad persikėlė gyventi arčiau vaikų ir anūkų, ir daug kalbėjo apie teatrą, apie jo atidarymą po rekonstrukcijos. G. Pranckūnas buvo žmogus, su kuriuo buvo labai malonu bendrauti. Širdyje jis visada buvo aktorius, todėl visada labai gerai suprato aktorius. Jis buvo labai nuoširdus, draugiškas, atviras, kartais gal net per daug atviras.

Eglė Barauskaitė-Meškauskienė

Labai skaudu ir liūdna.G. Pranckūnas buvo labai jautrus ir taikus žmogus. Po pokalbio su juo visada kolegos likdavo pakylėti, nes jis buvo optimistas, visada akcentavo gerus dalykus, jis mokėjo labai užkrečiamai juoktis. Jis gebėjo su didžiuliu entuziazmu džiaugtis ir stebėtis aktoriniais darbais, spektakliais, nuoširdžiai didžiuotis teatro žmonių sėkme. Teatre tai - ne toks dažnas reiškinys. Beje, G. Pranckūnas turėjo pomėgį fotografuoti ir filmuoti šeimos šventes. Jeigu ne jis mūsų šeima neturėtų tokių puikių fotografijų. Aš pati turiu labai gražių, jo darytų nuotraukų iš savo paauglystės metų. Kaip teatro vadovas G. Pranckūnas buvo labai rūpestingas ir sąžiningas, jis buvo tarsi mūsų teatro kapitonas ir kapitono uniforma jam labai tiko. Mano atmintyje jis ir išliko su kapitono uniforma, kurią vilkėjo jo kurtas herojus spektaklyje Sigito Parulskio "Frank Kruk" pagal Petro Cvirkos romaną (rež. Raimundas Banionis).

INFORMACIJA
Gediminas Baltramiejus Pranckūnas gimė 1944 m. sausio 2 d. Pakruojo r. Žeimelio miestelyje.
Baigęs Žeimelio vidurinę, 1963-1965 m. mokytojavo Pakruojo r. Liesų septynmetėje mokykloje.
1966 m. persikėlė į Klaipėdą, įstojo į Dramos teatro studiją, dirbo Politechnikumo dramos būrelio vadovu.
1968 m. baigė Klaipėdos dramos teatro studiją.
Klaipėdos dramos teatro aktorius - nuo 1967 m.
1986 m. neakivaizdiniu būdu baigė Lietuvos valstybinės konservatorijos Klaipėdos fakultetus.
1999 m. buvo paskirtas Klaipėdos dramos teatro vadovo pavaduotoju, dirbo juo iki 2001 m. liepos mėn.
Nuo 2001 m. - Klaipėdos dramos teatro vadovas.
Per keturiasdešimt penkerius kūrybinio darbo teatre metus sukūrė apie šimtą vaidmenų teatro scenoje. Vaidino daugiau nei trisdešimtyje kino ir televizijos filmų.
Gediminas Pranckūnas pašarvotas senajame Klaipėdos dramos teatro pastate, repeticijų salėje (Teatro g. 2, įėjimas iš Žvejų g.). Karstas išnešamas šiandien 14 val. Klaipėdos dramos teatro vadovas bus laidojamas Laugalių kapinėse.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder