Mirė garsus kapitonas Nikolajus Severinčikas

Mirė garsus kapitonas Nikolajus Severinčikas

Klaipėda neteko pirmojo valstybinio jūrų uosto kapitono Nikolajaus Severinčiko, kuris jūrai ir uostui paaukojusio gražiausius savo gyvenimo metus.

Nikolajus Severinčikas - jūrininkas, kapitonas, Lietuvos ir Klaipėdos miesto politinis bei svarbus visuomenės veikėjas.

Nikolajus Severinčikas gimė Baltarusijoje, studijavo Klaipėdos jūreivystės mokykloje ir Kaliningrado jūrinės technikos institute. 1974-1989 m. dirbo tolimojo plaukiojimo kapitonu žvejybos laivuose, taip pat vadovavo Klaipėdos jūrų prekybos uosto kapitono tarnybai. 1989-2000 m. tęsė savo profesinę veiklą kaip Klaipėdos valstybinio jūrų uosto kapitonas. Tuo pat metu, nuo 1990 m., Nikolajus Severinčikas tapo Lietuvos demokratinės darbo partijos nariu, 1995-1997 m. dirbo Klaipėdos miesto savivaldybės taryboje.

N. Severinčikas ypač reikšmingai prisidėjo kuriant vieningą nepriklausomos Lietuvos jūrų uosto struktūrą - uosto kapitono valdybą ir VĮ Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkciją. Po Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo buvo sunkus dešimtmetis, kai reikėjo studijuoti Tarptautinės jūrinės organizacijos dokumentus ir taikyti Lietuvoje. Uosto kapitono N. Severinčiko vadovaujama tarnyba tuo pačiu metu daug dirbo, kad tarptautinėse jūrų bendrijose Lietuva įgytų jūrinės valstybės autoritetą. Netrukus Lietuva buvo priimta į Tarptautinę jūrų organizaciją (IMO), Klaipėdos uostas - į Tarptautinę uostų asociaciją. Kolegos iki šiol prisimena, kad N. Severinčikas, kaip uosto kapitonas visus reikalus spręsdavo labai operatyviai, nekildavo jokių biurokratinių problemų. Tai lėmė jo profesionalumas, dalykiškos savybės, tolerancija.

Lietuvoje, atkūrus nepriklausomybę, N. Severinčikui teko itin svarbus vaidmuo prisidedant prie visos jūrinės dokumentacijos keitimo į lietuvių valstybinę kalbą, taikant šią kalbą darbinėje aplinkoje, bei pačiam gilinant lietuvių kalbos žinias, taip siekiant parodyti pavyzdį savo darbuotojams, kolegoms. Pažymėtina, kad Nikolajus Severinčikas itin aktyviai veikė kontroliuojant Lietuvos jūrines mokymo įstaigas, kuriant laivybos ir kitas jūrines taisykles, ypač palaikė bei prisidėjo prie lietuviškos jūrinės uniformos įvedimo Lietuvoje. Garsus kapitonas niekada neskaičiavo savo laiko, dirbdamas jūrinį darbą ir skleisdamas jūrinę dvasią žmonėms. Jis išugdė nemažą kartą specialistų, kurie tapo kompetentingi profesionalai laivybos srityje.

2001 m. N. Severinčikui buvo skirta padėka už nuopelnus, kuriant VĮ Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkciją ir puoselėjant jos veiklą. 2004 m. gerbiamas kapitonas buvo apdovanotas Lietuvos Respublikos jūrų transporto darbuotojo garbės ženklu už ilgametį nepriekaištingą darbą, ypač didelį indėlį plėtojant Lietuvos Respublikos jūrų transportą bei stojimo į Europos Sąjungą proga. 2011 m. Nikolajus Severinčikas pagerbtas VĮ Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos garbės darbuotojų medaliu už ilgametį ir nepriekaištingą darbą, nuopelnus puoselėjant ir stiprinant Uosto direkcijos veiklą bei įvaizdį.

Nikolajus Severinčikas visada buvo ir išliks kolegų, draugų, bendražygių atmintyje garbingas, atsakingas ir jautrus kiekvieno problemai žmogus. Aktyvus ir ilgametis Lietuvos jūrininkų sąjungos ir Lietuvos jūrų kapitonų klubo narys. Iškili ir ypatinga asmenybė Lietuvos transporto sistemos istorijoje.

N. Severinčikas sakydavo: "Jūroje supa, bet esi laisvesnis, krante lyg ir tvirtas pagrindas po kojomis, bet labai daug sumaišties. Aš visur stengiausi dirbti gerai. Dabar, kai matau, kiek daug padaryta uoste, man džiaugiasi širdis".

Velionis pašarvotas Klaipėdos stačiatikių visų Rusų šventųjų bažnyčioje (Smiltelės g. 27). Laidotuvės lapkričio 6 d. (ketvirtadienį) 13.30 val.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder