7 nepastebimi psichologinės prievartos efektai

7 nepastebimi psichologinės prievartos efektai

Bendravimas su psichologiniu smurtautoju palieka žalingus pėdsakus aukos mąstyme ir nervų sistemoje. Šis santykių modelis gali būti vadinamas įvairiai: manipuliacijomis, psichologiniu spaudimu, smurtu, prievarta. Štai 7 tipiškos tokių nesveikų santykių pasekmės.

Psichologinė prievarta – apgaulingas reiškinys, nes ji provokuoja depresiją ir auka jaučia kaltę, kuri trukdo užbaigti kankinančius santykius.

Psichologinė prievarta ir jos pasekmės

Psichologinė prievarta – neigiamas bendravimo variantas. Auka gali nesuvokti situacijos dramatizmo, nes fizinės agresijos tarsi nėra.

Tvarus nenaudingumo jausmas

Žema aukos savivertė užtikrina psichologinės prievartos sėkmę. Prievartos sąlygomis gyvenanti auka ima jaustis menkavertė ir nieko nesugebanti.

Vienatvė

Psichologinis prievartautojas stengiasi izoliuoti savo auką, nutraukti visus jos ryšius su aplinkiniais. Tada jam būna lengviau manipuliuoti, spausti auką ir siekti savo tikslų.

Kaltės jausmas

Agresorius kultivuoja aukos sąmonėje kaltės jausmą. Jis nupiešia situacijas taip, kad silpnoji pusė visą neigiamų išgyvenimų krūvį užsiverstų ant savęs.

Depresinė būsena

Psichologinis klimatas, kuriame priversta gyventi emocinės prievartos auka, skatina depresijos išsivystymą. Jos simptomai: prislėgta nuotaika, apatija, mintys apie suicidą, nuolatinis „kapstymasis“ savo neigiamuose prisiminimuose.

Emocinis nebylumas

Psichologinės prievartos auka būna tiek prislėgta atmosferos, kurioje gyvena, kad sunkiai sugeba išreikšti savo emocijas. Bendravimas su prievartautoju verčia ją kentėti nuoskaudas, skriaudas ir pažeminimus, slėpti savo tikruosius jausmus, teisintis. Todėl auka emocionaliai „suakmenėja“, jos sieloje įsiviešpatauja šaltis ir tuštuma.

Miego problemos

Nemiga – tipiškas depresinės būsenos simptomas. Jeigu žmogus nuolat gyvena psichologinėje įtampoje, „verda“ neigiamose emocijose, jo nervų sistema pakrinka. O miego sutrikimas tokiu atveju būna neišvengiamas. Dažnai psichologinės prievartos aukos bando gelbėtis nuo to vartodamos medikamentus. O tai yra gana pavojinga jų organizmui: dauguma šios kategorijos medikamentų sukelia pripratimą, žmogus nebesijaučia žvalus ir pailsėjęs.

Sunku užmegzti kontaktus su kitais žmonėmis

Psichologinę prievartą išgyvenęs asmuo nustoja pasitikėti žmonėmis. Jis visada visur mato neigiamą pusę. Buvusiai tokių santykių aukai sunku sukurti sveikus santykius su aplinkiniai žmonėmis, tai atsispindi ne tik asmeniniame gyvenime, bet ir darbe.

Dvasinės traumos neišnyksta be pėdsakų, rašo portalas „Econet“. Net jeigu išoriškai psichologinės prievartos auka atrodo visai patenkinta ir rami, ji dar ilgą laiką kentės žalingas nesveikų santykių pasekmes ir po to, kai tie santykiai bus seniai pasibaigę. . Kai kuriems net tenka kreiptis pagalbos į specialistus, nes jie nebepajėgia atsitiesti patys.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder