Kai nublanksta gyvenimo spalvos

Kai nublanksta gyvenimo spalvos

Pavasarinė apatija - tai jau ne paprastas tingulys, bet dar ir ne depresija. Norisi tiesiog užsikloti galvą antklode, ir kad niekas nerastų. Psichologai teigia, kad pavasarį niūroti - normalu, o „nevaldomą“ būseną net labai galima valdyti.

Kam čia liūdna? Man!

Paprastai pavasarinė apatija trunka nuo dviejų dienų iki trijų savaičių. Tai, kad yra tam tikros normos, jau rodo, kad ši būsena yra normali. Norint lengvai pergyventi sunkumą, yra svarbu užfiksuoti, įsisąmoninti, sau pasakyti, kad gyvenime vyksta ir nemalonių dalykų. Pats „fiksacijos“ faktas jau paleis sunkaus momento kokybiško pergyvenimo mechanizmą. Po pripažinimo viskas vyks pagal planą. Beje, visai įprastą planą, nes apatijos priepuolių tikriausiai patyrėte ir anksčiau. Vadinasi, daug apie šią būseną jau žinote.

Nieko baisaus nevyksta

Apatija beveik visada užpuola avitaminozės laikotarpiu, kai vyksta hormonų svyravimai ir paūmėja lėtinės ligos. Žinant apie šią sąsają, apėmus apatijai galima pagerti vitaminų arba vaistų nuo to, ką dažnai skauda (lėtinėmis ligomis sergantieji žino, kokie yra svarbūs gydymo kursai). Ši paprasta ir suprantama priemonė padės nenuskęsti vidinėje demagogijoje: „Kam reikia viso to, kuo aš užsiimu?“, „Gyvenimas eina pro šalį“, „Kam aš gyvenu?“ B-r-r-r. Frazė „Kasdien po dvi tabletes“ kelia kur kas mažesnę įtampą ir suteikia tikėjimo, kad darai kažką teisingo, reikalingo. Žaibiško poveikio profilaktinės priemonės neduos, bet kaupiamasis pasireikš jėgų antplūdžiu, kad ir vėliau.

Liūdėkite kokybiškai!

Mūsų kultūroje yra priimta skatinti tuos, kurie demonstruoja esantys „aukščiau silpnybių“, tuomet sakoma „Tu - šaunuolis“. O štai tiems, kurie dėl sąmyšio sieloje atvirai verkšlena, prikišama: „Tvardykis, lepši!“ O koks jūs lepšis? Jūs - sąmoningas žmogus, kuris žino, kad apatiją būtina perkentėti. Svarbu atsikratyti susikaupusių neigiamų resursų. Jums padeda ašaros? Vakarais paverkite. Nusiskundimai gyvenimu - kreipkitės į geriausią draugę arba psichologą. Nors dieną pamiegokite iki pietų (paprašykite kolegų „pridengti“, ir miegokite). Pasaulis nesugrius, užtat jūs - „susiremontuosite“. Daugelis žmonių metams bėgant atranda savo „jėgos vietas“ - jiems reikia priglusti prie senovinės plytų sienos senamiestyje arba pakvėpuoti užmiesčio oru, o kai kada tiesiog klestelėti į kėdę kirpykloje, kurioje visi supranta sakinio „Prašau, kirpkite mane kuo ilgiau“ prasmę. Apsilankyti savo „jėgos vietoje“ užplūdus slogiam nuoboduliui - labai padeda.

Iš anksto džiaukitės laukiančiais gyvenimo malonumais

Mes tokie jau esame, kad pavargstame nuo bet kokių emocijų, tiek džiaugsmo, tiek liūdesio. Kentėti ir liūdėti, ypač iš visų jėgų, banaliai nusibos, patikėkite. Jūs net žinote, maždaug kada tai įvyks. Įsivaizduojate, kokiomis spalvomis, kaip kontrastas, tada suspindės gyvenimas? Taip, jūs vėl apžiūrinėsite madingas naujoves, tvarkydami butą šoksite priešais veidrodį, juoksitės iš visokių niekų drauge su kolegomis, klientais, draugais... Greičiau liūdėkite, žmonės laukia!

Atsiminkite - apatija yra permainų ženklas

Įveikęs apatiją, vėl pasijunti laimingas net įprastoje kasdienybėje. Bet jei jau likimas ruošia ką nors naujo, šansai pagauti už uodegos laimės paukštę gerokai padidėja. Tiesiog todėl, kad „atliūdėję“, aplinkui pastebite daugiau gero. Geriau matote perspektyvą ir mintimis įterpiate į ją save. Ir po vakarykštės „nevilties“ elgiatės drąsiau negu įprastai. Tai ir yra teigiamas teisingai pergyventos apatijos rezultatas. Atlygis tiems, kas vakar neužgniaužė emocijų, o kaip reikiant savęs pagailėjo, palepino ir suprato.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder