Patyčios - tai viso kolektyvo nesėkmė

Patyčios - tai viso kolektyvo nesėkmė

Jeigu bendraklasiai uždaro vaiką tualete ir jo iš ten neišleidžia, - tai yra mokyklos vadovo, visų pedagogų ir visų mokinių tėvų problema. Jeigu patyčios - dalis mokyklinio gyvenimo, vadinasi, komandinio darbo sistemoje yra klaida.

5 faktai, kuriuos turi žinoti tėvai

1. Visos mokyklos fiasko

Ieškoti klaidos vien persekiotojo ir jo tėvų lygmeniu - neefektyvu. Tai sistemos klaida.

2. Auka nebūtinai kuo nors išsiskiria

Kaip paprastai aiškinamos patyčių priežastys? "Jis turi antsvorio...", "Ji iš problemiškos šeimos..." Iš tikrųjų nei išorė, nei skonis, nei pažangumas, nei problemos šeimoje nėra patyčių priežastis; tai - tik pretekstas. Net ir panaikinus pretekstą, priežastis liktų. Tikroji patyčių priežastis yra kolektyvui priimtina ir palaikoma santykių kultūra.

3. Persekiotojais negimstama

Norvegų psichologė Kristin Audmayer savo knygoje "Visi už vieną" pateikia dešimtis istorijų, kurios byloja, kad iš patyrusiųjų patyčias gali išaugti sėkmingi ir savimi pasitikintys žmonės, o iš persekiotojų - tie, kurie jaučia gėdą dėl padarytų klaidų ir gina skriaudžiamuosius.

4. Patyčiose dalyvauja ir mokytojai

Vaikas turi žinoti, kad mokytojas negali jo žeminti. Tėvai turi paaiškinti, kaip atskirti kritiką, vertinimą, nuomonę nuo psichologinės prievartos.

5. Ignoravimas didina žalą

Suaugusiųjų patarimas "nekreipk dėmesio" arba "duok atgal" padaro dar daugiau žalos. Pirmasis formuoja mintį "Man bloga, bet aš neturiu kreipti į tai dėmesio; mano išgyvenimai nesvarbūs, aš nesvarbus", antrasis - "Problemas galima išspręsti tik jėga". Abu variantai griauna vaiko pasitikėjimą šeima ir mokykla.


KĄ DARYTI?

* Jeigu matote patyčias savo šeimoje ar klasėje, turite iškart jas sustabdyti ir garsiai įvardyti, kas vyksta.
* Informuokite vaiką, kaip jis turi elgtis ir kur kreiptis, jeigu patiria persekiojimą ir priekabiavimą.
* Papasakokite vaikui, kokios yra leistino elgesio ribos. Pasakykite, ko imsis atsakingi suaugusieji, jeigu jos bus peržengtos.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder