Žmonių vienatvė tampa epidemija, tačiau augintiniai padeda ją įveikti

Žmonių vienatvė tampa epidemija, tačiau augintiniai padeda ją įveikti

Gyvūnai augintiniai gali padėti įveikti socialinę izoliaciją ir vienišumo problemą, kuri šiuolaikinėje visuomenėje įgyja epidemijos pobūdį ir kelia grėsmę žmonių sveikatai, atskleidė Jungtinėse Valstijose neseniai atliktas tyrimas.

80 proc. tyrime dalyvavusių augintinius turinčių respondentų patvirtino, kad gyvūnai jiems padeda jaustis mažiau vienišiems.

85 proc. tyrimo dalyvių, nepriklausomai nuo to, ar jie turi augintinį, ar ne, mano, kad bendravimas su augintiniu gali sumažinti vienatvės jausmą. 76 proc. sutiko, kad žmogaus ir augintinio kontaktai gali prisidėti prie socialinio atotrūkio visuomenėje mažinimo.

Šios įžvalgos paaiškėjo atlikus apklausą, kurią inicijavo „Mars“ korporacijos gyvūnų augintinių maisto ir jų priežiūros padalinys „Mars Petcare“ ir Žmogaus bei gyvūnų ryšių tyrimų institutas (Human Animal Bond Research Institute, HABRI).

Tyrimo metu buvo analizuojama gyvūnų augintinių įtaka žmogaus socialiniams ryšiams, o studija buvo atlikta, atsižvelgiant į sveikatos ekspertų perspėjimus, kad vienišumas Amerikos visuomenėje įgyja epidemijos pagreitį, nepriklausomai nuo žmogaus užimamos visuomeninės pozicijos.

Psichologinės ir neuromokslų studijos rodo, kad socialinės izoliacijos žala žmogui – tokia pati, kokią sukelia per dieną surūkomos 15 cigarečių, todėl tai yra laikytina rimta grėsme visuomenės sveikatai. 

„Mars Petcare“ ir HABRI atlikta studija atskleidė, kad žmogui draugiją palaikantys augintiniai gali padėti įveikti vienišumo ir socialinio nepritapimo problemą, ypač kalbant apie tokias socialiai jautrias grupes, kaip vyresnio amžiaus ar psichikos negalią turintys asmenys.

„Augintiniai daugeliu atžvilgių prisideda prie mūsų gyvenimo gerovės – palaiko draugiją, suburia žmones. Tačiau mes viliamės, kad bus žengiama toliau, ir įrodymais pagrįsti metodai taps gerąja praktika mokyklose, ligoninėse bei kitose įstaigose, kuriose aktualu terapinė veikla.

Paskatinti mokslo įžvalgų, norime padrąsinti ekspertus, dirbančius su vienatvę ir socialinę izoliaciją išgyvenančiais žmonėmis, pagalvoti apie augintinių įtraukimą, sprendžiant šias problemas“, – sakė „Mars“ korporacijai priklausančio „Waltham“ Gyvūnų mitybos centro Žmogaus ir augintinio tyrimų padalinio vadovė Nancy Gee.

„Mokslas jau anksčiau įrodė, kad augintiniai turi teigiamos įtakos mūsų sveikatai ir gerovei. Naujai atlikto tyrimo įžvalgos išryškina, kaip žmogaus ir gyvūno ryšys gali padėti išvengti vienatvės ir socialinės izoliacijos“, – pažymėjo Stevenas Feldmanas, HABRI vykdomasis direktorius.

Keletas kitų „Mars Petcare“ ir HABRI atlikto tyrimo išvadų:

•  Maždaug vienas iš keturių (26 procentai) augintinių šeimininkų teigė įsigiję gyvūną todėl, kad žinojo, jog tai gerina psichinę sveikatą. Vyresni nei 55-erių respondentai šį motyvą patvirtino dažniau (55 proc. šioje amžiaus grupėje) nei kitų amžiaus grupių apklaustieji.

•  54 proc. respondentų teigė, kad augintiniai jiems padeda užmegzti kontaktą su kitais žmonėmis.

•  51 proc. apklaustųjų mano, kad augintinis padeda šeimininkui įveikti drovumą.

•  9 iš 10 apklaustųjų vyresnių nei 55-erių respondentų grupėje teigė, kad augintiniai vyresnio amžiaus žmonėms padeda jaustis mažiau vienišiems.

•  Beveik trys ketvirtadaliai apklaustųjų (73 proc.) mano, kad slaugos namai ir kitos priežiūros paslaugas teikiančios tarnybos turėtų prisidėti prie gyvūnų augintinių įtraukimo, sprendžiant socialinės izoliacijos problemą.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder