Klausiate - atsakome. Kaip išspręsti nesutarimus dėl globos?

Klausiate - atsakome. Kaip išspręsti nesutarimus dėl globos?

Pora gyveno 35 metus nesusituokusi - tai gali patvirtinti nemažai liudytojų. Vyras po insulto atsidūrė ligoninėje ir, kol dar buvo veiksnus, aiškiai išreiškė norą (irgi yra liudytojų), kad nori grįžti į namus, tačiau jo dukra nusprendė jį guldyti į slaugos ligoninę ir nepaiso nei anksčiau tėvo išsakytos nuomonės, nei jo gyvenimo draugės prašymų. Ar yra galimybė ilgametei draugei išsirūpinti globą?

Advokatų kontoros AVERUS teisininkės Linos Turskytės-Pikturnienės teigimu, bendroji taisyklė yra ta, kad globėjas turi būti paskirtas nedelsiant, kai teismas priima sprendimą pripažinti asmenį neveiksniu.

"Šioje situacijoje pirmiausia reikia išsiaiškinti, ar vyras teismo tvarka jau yra pripažintas neveiksniu ir ar jam yra paskirtas globėjas. Jeigu tai nėra padaryta, reikia kreiptis į teismą su prašymu dėl asmens pripažinimo neveiksniu. Atkreiptinas dėmesys, jog pagal įstatymą prašymą pripažinti asmenį neveiksniu turi teisę paduoti to asmens sutuoktinis, tėvai, pilnamečiai vaikai, globos institucija arba prokuroras", - aiškino teisininkė.

Anot jos, globėju ar rūpintoju gali būti skiriamas tik veiksnus fizinis asmuo ir tik tuo atveju, kai yra jo rašytinis sutikimas. Skiriant asmenį globėju ar rūpintoju, turi būti atsižvelgiama į jo moralines ir kitokias savybes, jo galimybę įgyvendinti globėjo ar rūpintojo funkcijas, jo santykius su asmeniu, kuriam nustatoma globa ar rūpyba, į globėjo ar rūpintojo pageidavimą bei kitas turinčias reikšmės aplinkybes.

"Taigi, įstatymas pretendentui į globėjus nenumato giminystės ryšio su globotiniu reikalavimo. Tad šiuo atveju įstatyme įvardintas asmuo turėtų kreiptis į teismą su prašymu dėl vyriškio pripažinimo neveiksniu, nurodant, jog globėja būtų paskirta vyriškio ilgametė draugė. Esant tokiam nesutarimui, kai vyro dukra atsisako kreiptis į teismą dėl asmens pripažinimo neveiksniu ir globos paskyrimo, sugyventinė gali prašyti Savivaldybės administracijos Socialinės paramos skyriaus, kad jis kreiptųsi į teismą dėl asmens pripažinimo neveiksniu ir sugyventinės paskyrimo vyro globėja. Jeigu globa vyrui jau yra nustatyta ir jo globėja yra paskirta dukra, tuomet sugyventinė, manydama, jog dukra netinkamai vykdo savo, kaip globėjos, pareigas, irgi turėtų kreiptis į Savivaldybės Socialinės paramos skyrių bei prašyti, kad ši institucija kreiptųsi į teismą su prašymu dėl globėjos nušalinimo nuo pareigų", - patarė L. Turskytė-Pikturnienė.

Klausimus teisininkams ir kitiems specialistams galite siųsti el. paštu [email protected] arba užduoti tel. (8 46) 411 305.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder