Kultūrologas: ne santuokoje gimęs vaikas patenka į užribį

Kultūrologas: ne santuokoje gimęs vaikas patenka į užribį

Seimui po pateikimo pritarus siūlymui papildyti Konstituciją, šeimą kildinant iš santuokos ar tėvystės, socialdemokratas Juras Požela mano, kad taip į užribį bus nustumti daugelis žmonių.

„Tie, kas gyvena kartu neįforminę santuokos, tie, kas turi vaikų, kurių vienas iš tėvų neprižiūri, tie, kurių vaikai auginami ne tėvų, bet senelių“, - laidoje „Atviras pokalbis“ penktadienį į šeimos sąvoką nepateksiančius asmenis vardino. J. Požela.

Tarptautinių santykių magistras, kultūrologas Juozapas Labokas nurodė, kad santuoka ir reikalinga tam, kad vaikai neliktų užribyje:

„Mano supratimu, užribyje atsiduria vaikai, kurie gimsa ne santuokoje, o kažkokiame neaiškiame darinyje, partnerystėje, kurioje nėra to tikrumo, kad štai yra tavo tėtis ir tavo mama, kurie visą gyvenimą bus kartu ir vienas kitą taip nuoširdžiai myli, kad iš tos nuoširdžios meilės atsiradau aš, mano broliai ir seserys“, - sakė J. Labokas.

Nacionalinio aktyvių mamų sambūrio narė Rasa Žemaitė nepritaria, kad Konstitucijoje žmonės būtų skirstomi pagal savo šeimyninę padėtį. Pasak jos, taip būtų grįžtama į „benkartų laikus“:

„Pamatiniame įstatyme iš karto yra nuteikiama, jog yra geri, arba tie, kurie yra susituokę, tada yra „truputėlį geri“ – tie, kurie turi vaikų – o visi kiti – na, tiesiog jie čia gyvena. (...) Didžioji dalis mūsų – tiek valstybės paramos, tiek prioritetų – yra siejamos su šeimos sąvoka. Šiuo atveju mes tą sąvoką labai griežtai, konkrečiai susiaurinsime jau pačioje Konstitucijoje.“

Pasak Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos nario Rimanto Jono Dagio, tie, kas nenori susituokti, neturi teisės vadintis šeima:

„Tada neįsipareigok, nesivadink šeima. Tu nedrįsti prieš visuomenę prisiimti atsakomybės už tą motiną, už vaiką, pagyventi savo malonumui ir pabėgti (nori – red.). (...) Jeigu jie nenori susituokti, nenori stabilios būsenos – gyvenkit nestabilioje būsenoje“, - laidoje sakė R. J. Dagys.

J. Požela nurodė, kad žmonės patys žino, kas yra šeima, tam nereikia valdžios įsikišimo:

„Ne mum, politikam, nurodinėti žmonėms, kas yra šeima. (..) Neskirstysime šeimų, ar jos vedusios, ar nevedusios, ir remsime visas šeimas vienodai.“

R. J. Dagį piktina, kad neapibrėžus, kas yra šeima, remiami bus visokie santykiai:

„Visi, kas turi trumpalaikį emocinį ryšį, gali būti šeima? Pusei valandos ryšys, jau jūs remsite?“, - J. Poželos klausė konservatorius.

Pasak R. Žemaitės, šeima šiais laikais keičiasi – dėl imigracijos vaikus augina seneliai, dėdės ir tetos, o jauni žmonės renkasi kitokį, nesantuokinį gyvenimo drauge būdą:

„Mes turėtume atliepti visuomenės poreikį keistis, įskaitant ir sprendimus, kada tuoktis, įteisinti savo santykius.“

J. Labokas nurodė, kad santuoka – pagrindinis žmogaus būties tikslas:

„Esminė žmogaus egzistencijos patirtis kviečia žmogų įsipareigoti, sudaryti ryšį su kitu žmogumi, susituokti, būti atvriems gyvybei.“

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder