Mažiausiai 100 Rygos elgetų - verslininkai

Mažiausiai 100 Rygos elgetų - verslininkai

Rygoje bando pasipelnyti apie 100 elgetų, maždaug trečdalis į Rygą važiuoja kasdien - kaip į darbą. Rygos miesto tarybą šią problemą ketina griežčiau kontroliuoti.

Iki balandžio planuojama padirbėti ties pataisomis savivaldybės taisyklėse, taip pat reikia išsiaiškinti, ką apie elgetavimą mano Rygos gyventojai.

Kam valgyti, o kam gerti

Per komiteto posėdį savivaldybės atstovas D. Turlais informavo, kad elgetauja tiek vargo kankinami žmonės, tiek organizuotos grupės, siekiančios pasipelnyti. "Tie, kas bando gauti pinigų alkoholiui – nėra elgetos. Pavyzdžiui, vienoje gatvėje dažnai renkasi norintieji išgerti, jiems reikia susirinkti pinigų alkoholiui. Tada jie eina į gatves elgetauti, o vėliau visi susidėję savo dienos pelną eina pirkti alkoholinių gėrimų".

Tarp elgetų yra Rygos gyventojų, kuriems priklausytų savivaldybės skiriama pašalpa, tačiau jie mieliau renkasi elgetavimą. "Jei žmogus neturi už ką nusipirkti maisto, yra socialinės organizacijos, kurios gali padėti", -  patikino D. Turlais. Jis paminėjo pavyzdį, kai panelė pabėgo iš vaikų namų ir buvo surasta elgetaujanti gatvėje.

Siaubia visuomeninį transportą

Schema paprasčiausia – elgeta užmezga pokalbį su keleiviu, tada kaip dovaną įteikią kvepalų buteliuką ir pasako, kad jų žemėje šiandien - šventa diena.

Elgetų auka pasakojo, kad jų akyse tapo beširde – paėmė kvepalų buteliuką, nes pamanė, kad tai dovana, ir už tai nesusimokėjo. Išlipdama pamatė, kad autobuso gale sėdi visas pulkas Sofijos draugų su dideliais maišais rankose.

Panašią situaciją išgyveno traukinio keleivė Inga, tik ten prie kvepalų buteliuko buvo pritvirtintas atvirukas. Ta "dovana" kiekvienam keleiviui buvo "įsprausta į glėbį". Po to prasidėjo raginimai pagelbėti, sumokėti tiek, kiek kiekvienas gali. Vienas vyriškis davė 20 santimų (beveik litą), kitas davė latą (apie 5 litus), bet elgetaujanti moteris nebuvo patenkinta, jai to neužteko. Ji paprašė daugiau. Vyriškis atsakė, kad dovana yra dovana, tačiau šalia pinigų prašytojos atsirado tvirto sudėjimo kompanionas. Vyrą išgelbėjo tik tai, kad vagone buvo daug žmonių.

Rygos eismo pareigūnai primena, kad keleiviai turi teisę pasiskųsti vairuotojui dėl viešosios tvarkos pažeidimo, šis turėtų kreiptis į dispečerę ir iškviesti policiją.

Pareigūnai prašys pateikti informaciją

Kad užkirstų kelią elgetų verslui, savivaldybė paskirs atsakingus pareigūnus, kurie tikrins kiekvieną elgetą. Jei žmogus elgetaus, turės pateikti informaciją apie save – ar jis tikrai nepasiturintis, kokias gauna pajamas. Dažnai asmenys atsisako tai daryti, bet savivaldybė tikisi suras būdų informacijai surinkti.

Pagal latvių spaudą parengė Vaida Bareikaitė

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder