Net senti reikia mokėti teisingai

Net senti reikia mokėti teisingai

Senatvės bijo visi, ypač moterys. Jas gąsdina grožio, sveikatos, fizinių jėgų praradimas. Niekas nenori tapti bejėgis ir našta artimiesiems. O juk senatvei galima pasirengti ir nevertinti jos kaip „likusio gyventi laiko“. Garsi psichologė ir filosofijos daktarė Pamela D.Bler (Pamela D.Blair) išanalizavo savo, savo pacientų patirtį ir būdama 65 (!) metų parašė knygą „Mitai apie moters amžių“, kurioje nuvainikavo labiausiai paplitusius klaidingus įsitikinimus apie amžių „penkiasdešimt su pliusu“. Net jei jūs dar nesusimąstote apie senatvę, parodykite šį straipsnį savo mamai ar močiutei - galbūt jų gyvenimą pakeisite gerąja linkme!

Pirmiausia autorė nagrinėjo bendruosius klausimus: nuo kada prasideda senatvė, ar apskritai yra tokia sąvoka ir kaip geriau vadinti senyvas moteris. Mokslininkų požiūris yra paprastas: specialistai gerontologai žmones iki 40 metų apibūdina kaip „jaunus“, nuo 40 iki 60 kaip „vidutinio amžiaus“ ir nuo 60 iki 80 kaip „senus“. Bet šie terminai yra pernelyg platūs. Kiti apibūdinimai, pavyzdžiui, „senstanti“ ir „senyva“ yra neigiamo atspalvio, o „senutė“ daugeliui moterų išvis yra nepriimtina. Pamela siūlė naudoti terminus „išmintinga moteris“ arba „vyresnės kartos moteris“, o „senėjimą“ keisti „raida“ arba „branda“. Knygą sudaro trumpos įvairiausios tematikos apybraižos, susijusios su moterimis ir senėjimu. Prie kiekvienos apybraižos pridedami klausimai, į kuriuos autorė siūlo atvirai atsakyti ir net rašyti dienoraštį. Mes visi turime planuoti ir ruoštis gyventi ilgai, yra įsitikinusi P.Bler. Ji pataria amžiaus nevertinti kaip asmeninės katastrofos. Štai kokie jos pagrindiniai patarimai.

Senėjimą vertinkite teigiamai

Mokslininkai tvirtina, kad nuo genų priklauso maždaug 30 proc. fizinių pokyčių, vykstančių vyresniame amžiuje, o daugumą pokyčių lemia kiti veiksniai, ir pasaulėjauta - ne paskutinis iš jų. Žmonėms, teigiamai žiūrintiems į senėjimą, būdinga tendencija gyventi 8 metais ilgiau už tuos, kurie ją vertina neigiamai. Faktiškai teigiamos emocijos gyvenimo trukmei turi didesnės įtakos negu normalus kraujospūdis, mažas cholesterolio kiekis, reguliari mankšta arba nerūkymas. Audringas temperamentas taip pat palengvina senėjimą, o žmogaus noras likti nepriklausomam gali padėti įveikti fizinius negalavimus. Pavyzdžiui, optimistiškas požiūris į gyvenimą daro pastebimą įtaką širdies ligų profilaktikai, rašo autorė. Prancūzė Žana Kalman (Jeanne Calment) rūkė 95 metus ir atsisakė cigarečių tik sulaukusi 117-os. O štai gyvybingumą ir optimizmą išlaikė iki gyvenimo pabaigos - 122 metų.

Susitaikykite su pokyčiais ir mokykitės gyventi dabartyje

Mes senstame kasdien. Mąstydami apie ateitį vaizduojamės neguodžiančius dalykus, jaudinamės, kaip bus, kai pašlis sveikata, kai negalėsime matyti arba vaikščioti. Tokiomis valandėlėmis reikia išmokti grįžti į dabartį ir priimti tikrovę, gyventi šia diena. „Kai mano draugei Džoanai sukako 55 metai, ji nuolatos virkauja, kad sensta. Senėjimą ji vertina vien kaip kūno ir jo funkcijų krachą. O mano draugė Tita, kuriai per 80, kalba apie įdomius įvykius, kurių yra kupinas jos gyvenimas. Ji nemąsto vien apie ligas - keliauja, skaito, juokiasi, bendrauja su draugais, vaikais ir anūkais“, - rašo autorė.

Nenustokite būti moteris

Daugelio moterų savivertė metams bėgant mažėja, daugiausia tai atsitinka dėl išorinio patrauklumo praradimo. Knygos autorė taip pat tai patyrė. Pamela atgavo pasitikėjimą savimi, kai pradėjo lankyti vandens aerobiką ir treniruočių salę, tinkamai maitintis ir lankyti makiažo konsultacijas. Taip ji įgijo vidinį savo grožio pojūtį ir pasitikėjimą savimi. Patrauklios išvaizdos ir geros savijautos senstant pagrindiniu akcentu autorė taip pat laiko siekį išbandyti ką nors nauja - naują šukuoseną, naują drabužių spalvą, fizinius pratimus, net naujus valgius. „Nesvarbu, kokio amžiaus esate, kasdien planuokite įvykį, dėl kurio galėsite pasipuošti - žygį į parduotuvę arba paštą, pasivaikščiojimą su anūku, arbatėlę su draugėmis. Moterys kartais aptingsta, ypač išėjusios į pensiją, ir viskas baigsis tuo, kad pusę dienos jos vaikščios su chalatu arba įšoks į sportines kelnes ir laisvus trikotažinius marškinėlius. Laisvi drabužiai daro įtaką jūsų laikysenai ir eisenai, o tai neigiamai veikia jūsų energiją. Jūs dedate pastangas pasipuošti, vadinasi, gerai jaučiatės“.

Treniruokite protą ir atmintį

Visuotinis požiūris, kad metams bėgant smegenys nyksta, yra visiškai neteisingas. Smegenys yra panašios į bet kurį kitą raumenį ir jas reikia treniruoti. Pavyzdžiui, mokytis užsienio kalbų, žaisti šachmatais, mokytis groti muzikos instrumentais, skaityti klasikinę literatūrą, spręsti kryžiažodžius ir sudoku. „Yra daugybė paprastų strategijų, kurios padės jūsų atminčiai veikti visu pajėgumu ir išsaugos jūsų protą aiškų. Aerobikos pratimai jūsų atmintį gali sustiprinti 20 proc. ir daugiau. Žinoma, susidarinėkite pirkinių sąrašus ir naudokite priminimo lapelius. Išsimiegokite. Tinkamai susidėliokite daiktus arba mažinkite skaičių reikalų, kuriuos jums reikia prisiminti. Nepamirškite būtinybės kontroliuoti stresą. Streso hormonai veikia smegenų gebėjimą įsiminti detalią informaciją“.

Rūpinkitės sveikata

Dėdamos pastangas, šiuolaikinės moterys gali gerai atrodyti ir puikiai jaustis ir po 50-ies. Internete nesunku rasti informacijos apie sveiką mitybą ir amžiui tinkamą pratimų kompleksą. P.Bler pataria pradėti rūpintis sveikata keičiant mitybos įpročius. „Iki 50 metų aš, būdavo, pusryčiams valgydavau obuolių pyrago, pietums bulvių košės su padažu, desertui tiramisu - kas norėtų atsisakyti tokio valgiaraščio! Bet nereikalingi svorio kilogramai prilipdavo prie manęs greičiau, negu spėdavau juos skaičiuoti. Noriu sumažinti širdies ir kraujagyslių ligų riziką, todėl pradėjau valgyti po dvi ar tris porcijas rupiai maltų grūdų gaminių. Pusryčiams suvalgau avižinės košės puodelį, priešpiečiams sumuštinį su rupaus malimo miltų duona. Dabar pietums vietoj baltų ryžių valgau ruduosius. Stengiuosi atsisakyti perdirbto maisto, kuriame gausu riebalų arba saldiklių - juos keičiu mažai apdorotu“.

Sportuojant knygos autorė rekomenduoja nekelti sau abejotinų tikslų ir nesistengti atitikti primestų grožio standartų - užtenka palaikyti gerą fizinę būklę ir sulėtinti neišvengiamą blogėjimą.

Užsiimkite kūryba

Kūryba moteriai - tai puikus būdas sumažinti stresą arba atsikratyti depresijos, pagerinti nuotaiką ir sustiprėti dvasia. Būtent antrojoje gyvenimo pusėje moterys, kadaise visą laiką ir energiją skyrusios šeimai arba darbui, gali grįžti prie atidėtų darbų ir hobių. „Kai kuriame, geriau cirkuliuoja kraujas - išsiplečia smegenų kraujagyslės ir atsinaujina ląstelės. Jei esate įsitikinę, kad kūryba - tai tik tapymas, romano rašymas arba skulptūros kalimas iš marmuro, jūsų kūrybos kibirkštėlė gali visam laikui užgesti. O argi sodo tvarkymas - ne kūryba? Laiško rašymas draugui? Ar gėlių kompozicija ant padengto pietums stalo - ne kūrybos akto rezultatas, kai kiekviena detalė krenta į akis kaip dažai ant drobės? Argi ne kūryba - gražiai paklota lova, vykusiai sudėliotos knygos lentynoje arba meistriškai apipavidalinta žvakidžių kolekcija?

Susitvarkykite namus

Senstant tampa neišvengiami pakeitimai aplinkoje, todėl nebijokite atsikratyti daugybės nereikalingų daiktų. „Klausdavau savęs, ar noriu, kad vaikai po mano mirties laviruotų šlamšto jūroje. „Kam reikia mamos 8-ojo dešimtmečio palaidinių?“, „Kam reikia mamos dėmėtų lininių servetėlių?“ Galbūt jūs ir neturite vaikų, bet pagalvokite, kad jūsų gyvenimo draugui, kitiems artimiesiems arba draugams teks tvarkyti jūsų mantą. Susiplanavau kasdien paaukoti, išmesti arba padovanoti vieną daiktą“, - dalijasi patirtimi autorė.

Apgalvokite, ar jums patogu savo name ar bute, galbūt verta pasidaryti remontą arba net pasiryžti persikraustyti į mažesnį, bet tinkamesnį, mažiau atsieinantį, jūsų poreikius labiau atitinkantį būstą.

Vertinkite draugus

Pasak P.Bler, vienatvė - tai pasirinkimas, o ne sąlyga. Ar senatvėje būsime vieniši, priklauso tik nuo mūsų. „Tai, kaip gyvenimą vertinate dabar, atsilieps jūsų senatvės kokybei ir tam, ar tapsite našta. Pabandykite įnešti savo įnašą į pasaulį plačiąja žodžio prasme, susidraugaudami su įvairaus amžiaus žmonėmis. Be senų draugų, įsigykite naujų, jaunesnių. Jaunesni draugai padės išlaikyti susidomėjimą naujomis idėjomis, padidins jūsų fizinį aktyvumą, padės išaugoti požiūrio į pasaulį jaunatviškumą ir gyvenimo stilių“, - pataria ji.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder