Pakilus pensijai, neįgalioji sulaukė skaudaus smūgio

Pakilus pensijai, neįgalioji sulaukė skaudaus smūgio

Keliomis dešimtimis eurų pakilus pensijai - be gailesčio nurėžti 149 eurai už būtinąją neįgalios, vos paeiti galinčios klaipėdietės priežiūrą. Ar tokia politika vadovaujasi mūsų valstybė?

Įžengus į ponios Adolfinos Šarpnickaitės namus, moteris pasitinka koridoriuje pasirėmusi į vaikštynę. Duris atidaro jos vyras Jeronimas Žeimys, padedantis jai judėti po namus.

Pora papasakojo juos supykdžiusį įvykį. "Niekada nemaniau, kad senatvė gali būti tokia kančia", - ištarė 79-erių metų klaipėdietė, besiguodžianti dėl itin prastos sveikatos.

Pakėlus pensiją - didesnis mokestis

Moteriai nustatytas didelis specialiųjų poreikių lygis. Tai reiškia, kad jai reikalinga nuolatinė priežiūra, o pati savimi ji pasirūpinti negali. Šiuo metu A. Šarpnickaitę prižiūri vyras, kurio sveikata taip pat ne per geriausia, tačiau prieš tai lankėsi ir porai padėdavo socialiniai darbuotojai.

"Paprašiau padėjėjos. Ateidavo kasdien ir padėdavo po 2 valandas. Tikrai buvo gerai", - sakė ji.

Deja, pakilus pensijai, vyro ir moters pajamos bendrai išaugo 50 eurų, todėl, norėdama ir toliau naudotis šia pagalbos namuose paslauga, moteris kiekvieną mėnesį turėtų mokėti jau ne 34,61 euro, kaip anksčiau, o net 149,02 euro.

Atleisti nuo mokesčio?

Tiek pagalbos į namus paslaugas Klaipėdoje teikiančios įmonės "Ori senatvė" direktorė Vida Ričkienė, tiek Klaipėdos miesto socialinės paramos centro direktorė Diana Stankaitienė pripažino - šios moters situacija yra skaudi, tačiau kitaip elgtis įstatymai, deja, neleidžia.

"Visos pensijos Lietuvoje nuo šių metų pradžios buvo indeksuotos ir padidėjo beveik 8 proc.", - patikino "Sodros" Komunikacijos skyriaus vedėjas Saulius Jarmalis.

"Vakarų ekspresas" Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) pasiteiravo, kaip ši vertina tokią situaciją. Ar išties teisinga šiek tiek pakilus pensijai taikyti mokestį, viršijantį papildomai pridėtą sumą?

PERSKAIČIAVO. "Visos pensijos Lietuvoje nuo šių metų buvo indeksuotos ir padidėjo beveik 8 proc.", - patikino "Sodros" Komunikacijos skyriaus vedėjas Saulius Jarmalis. Stasio ŽUMBIO nuotr.

SADM atstovai pateikė poziciją, kad Savivaldybė turi teisę atleisti asmenį ar šeimą nuo mokesčio už socialinės priežiūros paslaugas.

Tačiau Klaipėdos miesto savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėja Audronė Liesytė patikino, kad už pagalbos į namus paslaugas nemoka tik asmenys ir šeimos, kurių vidutinės pajamos, tenkančios vienam šeimos nariui, yra mažesnės už valstybės remiamų pajamų dvigubą dydį. Šiuo metu tai sudaro 244 eurus per mėnesį.

Senolių pora atskleidė, kad, sudėjus bendras pajamas, suma, tenkanti vienam asmeniui, sudaro apie 372 eurus. Tad pagal įstatymą moteris negali būti atleista nuo šio mokesčio.

Kadangi susimokėti už pagalbą į namus pora negali, sutartį su paslaugas teikusia VšĮ "Ori senatvė" jiems teko nutraukti.

"Kiekviena savivaldybė patvirtina savivaldybės gyventojų mokėjimo už tam tikrų rūšių socialines paslaugas tvarką, išsamiai nustatančią mokėjimo dydžius, atleidimo nuo mokėjimo už socialines paslaugas sąlygas ir atvejus, finansinių galimybių vertinimą ir kitas sąlygas. Asmens mokėjimo dydis nustatomas atsižvelgiant į teikiamų asmeniui (šeimai) socialinių paslaugų rūšį ir į asmens (šeimos) finansines galimybes mokėti už socialines paslaugas", - komentavo SADM atstovai.

Visi moka skirtingai

"Orios senatvės" direktorė V. Ričkienė pasakojo, kad, pakilus poros pensijai, pagal taikomus įstatymus pasikeitė ir moteriai taikomų paslaugų įkainis.

Plačiau padėtį pakomentavo įstaigos socialinė darbuotoja Gražina Laurinaitienė.

"Kiekvieną mėnesį gauname "Sodros" duomenis. Jei kyla pajamos, taikome ir kitą mokestį. Jei žmogus gauna paslaugą ir jo pajamos yra iki 244 eurų, jis visiškai nemoka už paslaugą. Tai yra vienam asmeniui tenkanti suma. Jei asmeniui tenkanti suma siekia nuo 244 iki 366 eurų, jis moka 5 proc. už taikomą paslaugą nuo savo pajamų. Jei viršija 366 eurus asmeniui, jis moka 20 proc. mokestį nuo pajamų.

Jie mokėjo 5 proc. nuo pajamų, nes anksčiau pajamos vienam asmeniui siekė iki 366 eurų. Nors pensija ir pakilo 50 eurų, pajamos jau viršijo 366 eurų sumą, tenkančią vienam asmeniui. Tokią tvarką nustatė ne mūsų įstaiga, o valstybė", - kalbėjo G. Laurinaitienė.

Socialinė darbuotoja prabilo apie atvejus, kai vienam žmogui tenkanti pajamų suma keliais centais viršija 366 eurus. Anot jos, net tokiais atvejais žmogui jau reikia mokėti ne 5 proc. mokestį nuo pajamų, o 20 eurų.

Direktorė V. Ričkienė pasakojo dažnai sulaukianti klientų klausimų, kodėl paslaugas gaunantys žmonės moka skirtingas sumas. Būna, pažįstami senoliai pasikalba tarpusavyje ir nesupranta, kodėl vienas moka, tarkim, 18 eurų, o kitas - 20 eurų.

Taip yra todėl, kad mokestis skaičiuojamas kiekvienam žmogui individualiai, jie gauna skirtingas pajamas, tad net jei ir taikomas 5 proc. mokestis tiems patiems asmenims, natūralu, kad sumos šiek tiek vis tiek skiriasi.

"Pasirašydami sutartį, mes informuojame, kad jei kyla pajamos, perskaičiuojamas ir mokestis. <...> Šiuo atveju moteriai buvo išties skaudu. Ji viską supranta, bet vis tiek... Matyt, per mažai pakėlė pensiją. Išties skaudus atvejis", - sakė G. Laurinaitienė.

Sunku judėti

A. Šarpnickaitė teigė, kad jos sveikata šlubuoja jau nuo vaikystės. Kai buvo apie 40 metų, moteriai buvo nustatyta trečia neįgalumo grupė. Dabar jos neįgalumo lygis - pirmas.

Šiuo metu vien vaistams ji išleidžia apie 50 eurų.

"Sunku judėti. Kankina įvairios ligos. Sutrikusi inkstų, kepenų ir širdies veikla, skauda kojas, skrandį. Taip pat man diagnozuota astma", - guodėsi klaipėdietė.

Moters vyras J. Žeimys sakė jaučiantis pareigą padėti žmonai, tačiau jis taip pat turi sveikatos problemų - vyrui kemšasi kraujagyslės kojose.

Tad tokia situacija porą įskaudino ir nuvylė. "Neduok Dieve, jei jis susirgtų", - sakė A. Šarpnickaitė.

"Aš tave vis tiek myliu, kad ir kokia tu būtum", - ištarė J. Žeimys, žvelgdamas į savo žmoną, kurią jis slaugo.

Pora susiglaudusi kartu mielai pozavo bendrai nuotraukai ir vis šypsodavosi pažvelgę vienas į kitą. Tad neįgalios moters vienintelė paguoda - meilė.

Galėtų būti lankstesnė sistema

Diana STANKAITIENĖ, Klaipėdos socialinės paramos centro vadovė

Jeigu Savivaldybė norėtų, galėtų atleisti (nuo pagalbos į namus mokesčio. - Aut. past.), tačiau šiuo metu galiojančiuose tvarkos aprašuose to nėra. Savivaldybė iš VšĮ "Ori senatvė" perka paslaugas.

Pensijos dažniausiai kyla todėl, kad perskaičiuojamas žmonių darbo stažas, valstybė priima sprendimą padidinti pensiją. Įstatymiškai tokia tvarka, kai žmogui pakyla mokestis dėl padidėjusios pensijos, yra teisinga. Aš suprantu, kad pajamos nepadidėja tiek, kiek reikia mokėti. Ir suprantu, kad tai išties skaudu. Mano nuomone, Savivaldybė galėtų lanksčiau nustatyti tvarkos aprašus, gal net galėtų atleisti nuo to mokesčio tris mėnesius, kol žmonės įpras.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder