Santuokos įžadai - ir ant piliakalnio

Santuokos įžadai - ir ant piliakalnio

Kretingos civilinės metrikacijos skyriaus vedėjos Nijolės Katkuvienės teigimu, rajone besituokiančios poros iškilmingai santuokos ceremonijai dažniausiai renkasi vis dar tradicines vietas – Civilinės metrikacijos skyrių arba bažnyčią. Kretingos civilinės metrikacijos skyriuje per metus vidutiniškai susituokia 290 porų. Nuo įstatymo, liberalizuojančio santuokų sudarymo tvarką, įsigaliojimo pradžios tik 18 porų amžiną meilę prisiekė netradicinėse vietose.

Ypatinga aplinka – ypatinga nuotaika

Šiuo metu jaunavedžių poros yra pateikusios prašymus tuoktis Žiemos sode, „Vienaragio malūne“, „Vienkiemyje“, ant Kartenos piliakalnio. „Tie, kurie tikisi įdomesnių įspūdžių, iškilmingai akimirkai labiausiai norėtų rinktis Palangą – jūros pakrantes, kopas – tačiau galioja įstatymas, kad vienas iš besituokiančiųjų arba jo tėvai turi būti deklaravę gyvenamąją vietą toje savivaldybėje, kurioje tuokiamasi“,– sakė N. Katkuvienė.

Išėjus Vyriausybės nutarimui apie galimybę pasirinkti santuokos vietą, sukruto ir Kretingos muziejus – kreipėsi į rajono Savivaldybę, prašydamas leisti pageidaujantiems žmonėms tuoktis muziejaus Baltojoje salėje, o gal - Žiemos sode. Istorinis grafų Tiškevičių laikus menantis muziejaus pastatas, ypatinga aplinka, pasak muziejaus direktorės Vidos Kanapkienės, savaime kuria ypatingą nuotaiką. „Be to, čia pat yra kavinė „Pas grafą“, susitarus galima ne lauke susispietus iš vienkartinių puodelių iškilmingą akimirką su savo svečiais išgerti šampano – padavėjai ant padėklo jo atneš stiklo taurėse“,– pranašumus vardijo ji.

Jaunųjų fantazija – beribė

Pirmoji 2011 metais gruodžio 18 d. Baltojoje grafų Tiškevičių svetainėje susituokusi pora buvo iš Palangos. Muziejaus darbuotojams itin įstrigo tais pačiais metais birželio 4 d. vykusi klaipėdiečių poros, kaip galima spėti, turinčios sąsajų su Japonija, santuoka. „Sakurų žiedeliais specialiai ta proga dekoruotoje kavinėje „Pas grafą“ svečiai buvo vaišinami japonų tradiciniu patiekalu – sušiais, jaunoji buvo pasipuošusi gėlėtu kimono“,– prisiminė kultūros vadybininkė Roma Luotienė.

2011 metais Kretingos muziejuje iš viso susituokė 8 poros. 2012-aisiais ir 2013-aisiais – po keturias poras, šiemet jau domėjosi ir norėtų tuoktis 7 poros.

Civilinės metrikacijos skyriuje santuoka kainuoja 70 Lt, o pasirinktoje vietoje – fiksuotas valstybės mokestis yra 210 Lt.

Lietuvoje liberalizavus santuokų sudarymo tvarką, vis daugiau porų pageidauja tuoktis miestų ir rajonų savivaldybių nustatytose reprezentacinėse vietose. Tačiau poros gali pačios pasirinkti ir kitas vietas, jeigu tai neprieštarauja viešajai tvarkai, nekelia pavojaus gyvybei ir sveikatai. Tai gali būti pajūris, pilys, dvarai, piliakalniai, botanikos sodai, erdvės, susijusios su jaunųjų prisiminimais. Pasak N. Katkuvienės, ši informacija Kretingos civilinės metrikacijos skyriuje yra viešinama.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder