Strateginė partnerystė

Strateginė partnerystė

2019 m. kovo 25 – 29 d. BĮ neįgaliųjų centro „Klaipėdos lakštutė“ trys darbuotojai vyko į Suomiją, Turkų miestą, įgyvendinti socialinio projekto „Paramos stiprumas“ pirmą etapą. Kelionė buvo finansuojama iš ES Erasmus+ programos lėšų.

Projekto idėja – strateginė partnerystė ir bendradarbiavimas tarp Suomijos, Lietuvos, Lenkijos bei Slovakijos šalyse esančių socialinių įstaigų. Tai buvo puiki galimybė dalyvauti mokymuose, sužinoti Suomijos asmenų su negalia teises į švietimą, socialinę veiklą, aplankyti dienos centrus ir stebėti naujų darbo metodų taikymą asmenims su negalia.

Mus labai svetingai priėmė Suomijos neįgaliųjų asociacija ,,Kynnysry“ ir jos vadovas Olli. Pats sėdėdamas neįgaliojo vežimėlyje, Olli parodė, kiek daug žmogus gali padėti kitiems, gindamas neįgaliųjų teises, kovodamas už naujas galimybes, turizmą ir prieinamumą žmonėms su negalia.

Dienos užimtumo centrai labai panašūs į mūsų, kur paslaugų gavėjai specialistų padedami užsiima įvairia veikla: medžio ir metalo apdirbimu, siuvimu, audimu, piešimu, bet skiriasi tuo, kad už darbą gaunamas simbolinis, bet žmogų motyvuojantis darbo užmokestis. Patalpose daug erdvės, jaukios žaidimo, poilsio ir valgymo zonos.

Savo pranešimą, kaip aktyviai dirbama, dėl geresnio prieinamumo ir erdvių pritakymo neįgaliesiems, pristatė Turku miesto turizmo prieigos koordinatorius Jyri Kuparinen, tačiau mieste tikrai ne visi įėjimai į parduotuves ar pastatus yra pritaikyti. Daugelis šią problemą išsprendžia lanksčiai - asmens, sėdinčio vežimėlyje asistentas nešiojasi specialų lagaminą, kurį ištiesus virš laiptų galima sėkmingai įvažiuoti į pastatą. Visuomenė Suomijoje senėja, didėja vienišumo problema. Atliepiant į šią problemą, steigiamos atviros neįgaliųjų susitikimo vietos – vadinamos klubais. Juose švenčiami gimtadieniai, vykstama į išvykas, daromi rankdarbiai, bendraujama. Komunikacijai su neįgaliaisiais aktyviai naudojami ženklai bei asmeninės knygelės, kuriose simboliais ir nuotraukomis užfiksuota dienotvarkė, pomėgiai, darbai.

Apsilankėme KTO - paramos ir ekspertų centre žmonėms su protine negalia, kuriame vyksta sveikatos būsenos įvertinimas ir reabilitacija. Centras pritaikytas asmenims su ypatingai sunkia negalia. Buvimas čia gali trukti nuo kelių savaičių iki dviejų metų. Pritaikyta aplinka, minkštos saugios kėdės, sukurta darbuotojų ir lankytojų saugos sistema, visi elektroniniai prietaisai, alternatyviosios komunikacijos stendai įrengti po nedūžtančiu stiklu. Nustebino, kad visi asmenys su negalia mėgsta ir naudojasi čia esančia sauna, taip tęsiamos šeimos tradicijos, nežiūrint, kad žmogus yra gydymosi įstaigoje ir dienos centre.

Projekto dalyviai iš Lenkijos ir Slovakijos taip pat pasidalijo savo patirtimi. Visi įgijome žinių, organizacinių ir socialinių įgūdžių, dirbant tarptautinėje komandoje, kuriuos planuojame pritaikyti savo įstaigoje, siekiant pagerinti asmenų su negalia gyvenimo kokybę.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder