Užsiėmimai suaugusiesiems: nuo šokių iki lėlių

Užsiėmimai suaugusiesiems: nuo šokių iki lėlių

Po darbo - namo, prie televizoriaus ar dar ko nors išmokti ir patirti? Nusprendusiems pasirinkti antrąjį variantą Klaipėdoje didžiausią pasirinkimą siūlo įvairios šokių studijos. Labiau paieškojus galima surasti ir kur išmokti daryti lėles, tapyti ant porceliano, velti, mokytis dekupažo subtilybių, išmokti gaminti suši ar pačiam susikurti aromatą.

Pasiūlymų gausybė, tačiau norinčiųjų juos išbandyti galėtų būti ir daugiau, teigia įvairius kursus uostamiestyje organizuojantys specialistai. Nors dažnai savaitgaliais prekybos centrai lūžta nuo lankytojų, o prekybiniai vežimėliai tikrai neatrodo pustuščiai, investuoti į save daugeliui vis dar atrodo nedovanotinas išlaidavimas.

"Trūksta bendravimo"

Užsiėmimų kainos pačios įvairiausios - iki kelių šimtų litų.

"Kitą kartą būtų galima organizuoti ir nemokamai, savo malonumui, bet pastebėjau, kad į tokius užsiėmimus žmonės žiūri įtariai. Nemanau, kad klientų skaičius priklauso tik nuo kainos. Tačiau akivaizdu, kad kainomis žmones gąsdinti dar ne laikas, reikia gerbti jų norą gyventi ekonomiškai", - šypsodamasi atvirauja masažų terapeutė, natūralių terapijų praktikė Edita Vigelyte.

Ilgai ieškojusi, kur Klaipėdoje būtų galima išmokti dar ką nors naujo ir nepatirto, E. Vigelytė sako supratusi, kad geriausia išeitis tokius kursus pradėti organizuoti pačiai.

"Susidaro įspūdis, kad principas dabar toks - šok, dainuok ir būk žvaigžde. Dar gali sportuoti. Tas pats ir vaikams, ir suaugusiems. Mano trylikametės dukros norėtų išmokti siūti batus, bet tokio būrelio nė su žiburiu nesurasi", - pasakojo E. Vigelytė.

Tačiau tuoj pat ji rado atsakymą, kodėl taip yra: surasti daug bendraminčių, kurie tuo pačiu metu norėtų išmokti to paties, ko ir tu, - nelengva.

"Tikrai kartais rankos svyra. Įdedi krūvą energijos, o ateina 2-3 žmonės. Išimtis - maisto gaminimo kursai. Jie itin populiarūs. Rudenį organizavau suši gaminimo kursus. Pasitvirtino šimtu procentų. Žinoma, susirinko vien moterys, tačiau visos buvo taip užsidegusios. Todėl artimiausioje ateityje ruošimės Valentino dienai ir mokysimės gaminti šokoladą-afrodiziaką savo brangiausiajam. Planų turiu daug. Didžiausia mano svajonė vasarą surengti stovyklą "Tylos dienos", nes juk dabar žmonės taip to pasiilgsta. Nuolatinis triukšmas ne tik aplinkoje, bet ir mūsų galvose", - planais dalijosi E. Vigelytė.

Dar ir kitą nuolatinę veiklą turinti natūralių terapijų praktikė tikino, kad iš tokių susibūrimų organizavimo vargiai būtų galima išgyventi - esą tai tik saviraiškos forma ir dvasinis pasitenkinimas, nes susikvietęs bendraminčių būrį kartu su jais mokaisi įvairiausių įdomybių.

"Kaip galvojate, kodėl dabar tokie populiarūs įvairiausi "koučingai"? Man atrodo, tik dėl to, kad žmonėms trūksta elementaraus bendravimo. Kartais žmogus neturi, kas jam pasakytų, kad viskas bus gerai. Todėl jis moka pinigus, kad išgirstų šią frazę. Tačiau kai už neva "itin dvasingus" užsiėmimus užsiprašomos tūkstantinės sumos, aš imu purkštauti. Vadinasi, dvasingi gali būti tik turintys pinigų?" - svarstė E. Vigelytė.


Šokis vienija

Ko ieško žmonės įvairiausiuose užsiėmimuose? Daugelis tiesiog nori išsiplėšti iš rutinos ir praskaidrinti savo kasdienybę, kiti ieško bendraminčių, treti nori išmokti amato. Kursų organizatoriai žino ne vieną istoriją, kai palankiusios keletą vėlimo ar dekupažo užsiėmimų moterys puikiai įvaldė šį amatą ir iš to net pragyvena. Viena garsi klaipėdietė kartą atviravo, kad kurį laiką organizavusi tokius užsiėmimus, po kurio laiko suprato, jog ji pati kasa sau duobę, nes kuria būsimų konkurenčių armiją, todėl liovėsi dalintis savo žiniomis.

Nežinia, ar dėl to, ar dėl itin šiuo metu propaguojamos ir skatinamos sveikos gyvensenos temos, daugiausia uostamiestyje siūloma įvairių sporto užsiėmimų bei šokio studijų.

Šokti gali ir vienas, ir su pora, jei nori, tavo partneriu gali būti ir profesionalus šokėjas ar šokėja, tik už vieną tokią pamoką reikės mokėti 50 litų. Mokytis šokti gali ir tuomet, jei neturi galimybės palikti kūdikio namuose - yra ir tokių užsiėmimų, kur mamytės šoka prie krūtinės prisitvirtinusios nešiokles su vaiku.

Vienos seniausių Klaipėdoje šokių studijos vadovas Alvydas Soraka atviravo, kad pramogoms žmonės dar neskuba atverti piniginių ir tebegyvena kriziniu režimu. Ir nors sostinėje tokių klubų populiarumas ypač išauga tuomet, kai per televiziją pradedami transliuoti šokių projektai, klaipėdiečių įpročiams tai neturi jokio poveikio.

"Klaipėdiečiai, matyt, sėslesni ir nepasiduoda mados bangai. Tačiau tie, kurie pradeda šokti, būna, kad lanko užsiėmimus ne vienerius metus. Žinoma, daugiausia norinčiųjų - moterys, tačiau vienais metais, kai prasidėjo krizė, vyrų turėjome kur kas daugiau nei moterų. Tai buvo fenomenas. Džiaugiuosi, kad vis daugiau porų atranda šokį, nes juk tai puiki galimybė pabūti kartu. Juk įprastai po darbo vyras bėga į krepšinį, moteris - į aerobiką, taip ir nesusitinka..."- sakė V. Soraka.

Kone ketverius metus šokių užsiėmimus kartu su savo vyru lankiusi rašytoja Nijolė Kepenienė su didžiuliu malonumu prisimena tą laikotarpį ir vis tikisi vėl pradėti šokti.

"Pagrindinis trukdys - laiko stoka, nes iš tiesų tokie užsiėmimai tikrai nereikalauja daug investicijų. Tačiau iš tikrųjų ir to laiko mes turime į valias, tik reikia prisiruošti. Mūsų šokių užsiėmimai vykdavo sekmadienio vakarais, o dabar dažniausiai tą laiką iššvaistome, ir tiek. Tie užsiėmimai tikrai mums su vyru davė kur kas daugiau, nei vien šokių žingsnelių pamokos. Susirinkdavo smagi kompanija ir mes smagiai bendraudavome. Po repeticijų dar ilgai nesinorėdavo skirstytis. O tai, ką išmokome, prisimename iki šiol - per vakarėlius su vyru smagiai pašokame, tiesa, gal jau nebe taip tiksliai, kaip reikėtų, gal daugiau improvizuojame, bet tai vienija. Tikrai turiu minčių vėl lankyti tokius užsiėmimus, tik reikia žengti pirmą žingsnį ir, žinoma, rasti tai, kas tau teikia malonumo", - ragino rašytoja.


Tik pramogai ar rimtai?

Tuo metu pilvo šokių klaipėdietes mokanti Lina Kusienė sakė kartais nustembanti žmonių naivumu ir vartotojišku požiūriu, kad jie viską gali išmokti arba pasiimti tuoj pat.

"Todėl man juokinga, kai moterys nueina į keletą užsiėmimų pas kokio nors šokio mokytoją neprofesionalą, šoka šleivai, kreivai ir tikisi, kad jau moka šokti. O juk norint išmokti, pavyzdžiui, pilvo šokį, reikia ne tik įgyti daug žinių, bet ir tam tikrų duomenų, kaip ir bet kurioje kitoje srityje. Juk tai puikiai atskleidžia ir visi šokių bei dainų projektai - tie, kas neturi duomenų, gali stengtis, kiek tik nori - atrodo juokingai, ir tiek", - kalbėjo L. Kusienė.

Tačiau moteris tikino, kad ji savo klienčių tikrai nevertinanti pagal turimus duomenis, juolab kad daugelis jų ateina ne tam, kad tobulai išmoktų pilvo šokį, o nori tiesiog pajudėti ir prasiblaškyti.

Dekupažą keičia lėlės

Ieškantys ramesnių užsiėmimų taip pat turi kur išlieti savo kūrybines galias. Įvairius užsiėmimus organizuoja Klaipėdos kultūrų komunikacijų centras, skelbimuose galima rasti ir privačių iniciatyvų. Tiesa, paskambinus net keliais telefonais, kuriais buvo siūloma registruotis į dekupažo kursus, teko išgirsti atsakymą, kad tokių neberengiama.

Vienos uostamiesčio įstaigos atstovė Aistė Tijūnaitytė paaiškino, kad dekupažo banga jau praėjusi, dabar moterys kur kas labiau domisi lėlių ir meškiukų gamyba. Tačiau Klaipėdoje nėra studijų, kur mokytų gaminti meškiukus. O lėlę galima padaryti per dvi dienas. Tokių kursų kaina - 300 litų.

Kur kas pigiau kainuoja papuošalų, skrebukų gamyba ar tapyba ant šilko. Vieno užsiėmimo kaina svyruoja nuo 50 iki 70 litų.

Subalansuota moterims

Kultūrų komunikacijų centre (KKC) grafikos, veltinio, tekstilės užsiėmimai dar pigesni - kelias valandas vykstantys kursai kainuoja 10-20 litų.

"Žinoma, į tokius užsiėmimus paprastai ateina moterys. Paprastai tos, kurios neturi įsipareigojimų sėdėti su vaikais ar anūkais. Vyrų sulaukiame per šeimų savaitgalius, kurie vyksta šeštadieniais. Paprastai kartu su vaikais susirenka iki 20 asmenų, jie mokosi įvairiausių meno technikų - vitražo, koliažo ir kitų. Šie užsiėmimai nemokami, kainuoja tik bilietas į parodų rūmus", - pasakojo KKKC Parodų rūmų Edukacinių projektų koordinatorė Rūta Petniūnaitė.

Kad įvairių užsiėmimų pasiūla orientuota į dailiosios lyties atstoves, pritarė ir grafikė-floristė Ineta Sukackienė. Pasak jos, įvairių dirbinių moterys ypač nori išmokti artėjant religinėms šventėms - prieš Kalėdas populiaru pačioms gamintis žaisliukus, prieš Velykas - kokį nors akcentą stalui papuošti. Paprastai tokiuose kūrybiniuose procesuose kartu su mamomis noriai dalyvauja ir vaikai.

"Prieš šias Kalėdas gaminome kalėdinius žaisliukus iš šiaudų ir makaronų. Pasisėdėjimai būna tokie malonūs, kad moterys nebenori ir išeiti. Bet, žinoma, tai populiaru tik šaltuoju metų laiku. Tik pradeda rodytis pirmieji pavasario ženklai, ir visus klientus pavilioja gamta", - pastebėjo I. Sukackienė.

"Su amžiumi tiesiog pradedi suprasti, kad tas lauktas "Bum" nušviesiantis, tavo gyvenimą visom vaivorykštės spalvom, taip gali ir neateiti, jei tu pats nieko nedarysi, o tik sėdėsi prie televizoriaus ekrano. Norisi, kad žmonės išmoktų gyventi gyvenimą kasdien, o ne tik per atostogas", - reziumavo E. Vigelytė.

MOTERYS. Įvairių rankdarbių kursų lankytojos - moterys. Tai joms tampa ir smagia bendravimo forma.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder