Alyvuogių aliejuje keptas maistas nedidina širdies ligų rizikos

Alyvuogių aliejuje keptas maistas nedidina širdies ligų rizikos

Mitybos ekspertai teigia, kad keptas maistas gali nebūti toks kenksmingas širdžiai, kaip manyta iki šiol, jei jam pagaminti vartojamas alyvuogių arba saulėgrąžų aliejus, praneša BBC.

Ekspertai nerado ryšio tarp širdies ligų ar priešlaikinės mirties ir alyvuogių ar saulėgrąžų aliejuje kepto maisto. Vis dėlto mitybos ekspertai pabrėžia, kad šiuos rezultatus gavo ištyrę tradicinę Ispanijos virtuvę, kur labai dažnai naudojami šie nekenksmingi aliejai. Tai nereiškia, kad nekenkia maistas, keptas taukuose ar kitokiame aliejuje.

Autonominis Madrido universitetas apklausė 40 757 suaugusiuosius. Tyrimo dalyviai turėjo atsakyti į klausimus apie tai, kokį maistą valgo ir kaip jis paruošiamas. 11 metų trukusio tyrimo pradžioje nė vienas dalyvis neturėjo širdies problemų. Pasibaigus tyrimui 606 dalyviai buvo susirgę širdies ligomis, o 1 134 mirė. Ekspertai kruopščiai ištyrė širdies ligų atvejus ir nerado jokio ryšio su tyrimo dalyvių dieta. Manoma, kad ryšio nėra todėl, kad jie vartojo alyvuogių ir saulėgrąžų aliejų.

Mitybos ekspertai pabrėžia, kad tai nereiškia, jog dažnas keptų patiekalų vartojamas nepakenks sveikatai. Buvo tiriami Viduržemio jūros regiono gyventojai, kurių mityba nuo seno laikoma labai sveika ir subalansuota. Labai svarbu tai, kad jie vartoja būtent alyvuogių ir saulėgrąžų aliejų, daug ląstelienos turinčių daržovių ir vaisių bei mažai riebių patiekalų.

Gydytojai primena, kad bet koks riebus maistas nėra sveikas. Kepant maistas prisigeria aliejaus ir tampa kaloringesnis. Dėl to kyla grėsmė priaugti svorio, o antsvoris ir nutukimas didina širdies ligų riziką.

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder