Bedantė ateitis. Nemokamai dantį užlopys tik kalėjime

Bedantė ateitis. Nemokamai dantį užlopys tik kalėjime

Ar dar yra tikinčių, kad dantų gydymas ir šiandien - nemokamas? Popieriuose - galbūt, bet realybė kitokia. Nors gendančių dantų skausmas ne mažiau varginantis už bet kuriuos kitus negalavimus, dantų gydymas kažkodėl jau seniai paverstas komercija. Įspūdis toks, kad ministerijos klerkams bedantė Lietuva - gražesnė.

Jei skauda ausį, suka sąnarius, gelia galvą - nemokamą pagalbą gauti nors sunku, bet įmanoma. Tik dantys kažkodėl išskirti iš visų žmogaus kūno elementų. Juos gydytis tenka tik mokant. Arba kentėti skausmus.

„Lietuvos sveikatos mokslų universitete besimokančiam sūnui nuskilo dalis danties, todėl prireikė odontologų pagalbos, - pasakojo kaunietė Violeta. - Jis kreipėsi į polikliniką, kurioje užsiregistravęs.”

Už pakrapštymą, anot motinos, sūnus sumokėjo 49,6 lito. Labiausiai nustebino tai, kad, be kitų išlaidų, net 13,9 Lt teko sumokėti už nuskausminimą, 5 litus - už vienkartines pirštines, nors jų buvo sunaudota tik viena pora!

Per kitą vizitą vaikinui esą teko vėl pakloti panašią sumą, nors danties dar neužplombavo. Pasirodo, dieninio skyriaus studentas privalo už viską mokėti! Toks poliklinikos direktoriaus įsakymas.

Studentai - ne „profkinukai”

Kad dieninio skyriaus studentai privalo mokėti už visas odontologijos paslaugas ir medžiagas, „Vakaro žinioms” patvirtino ir Valstybinės ligonių kasos Paslaugų, ekspertizės, metodinio vadovavimo ir kontrolės skyriaus vyr. specialistas Alfredas Taminskas.

„Gyventojai moka už plombines medžiagas, kitas odontologines medžiagas ir vienkartines priemones, atsižvelgiant į sunaudotą šių medžiagų ir priemonių kiekį ir tuo metu galiojančias kainas,” - atsakė jis. Nuo mokesčių esą atleisti tik vaikai ir vyresni, besimokantys dieninėse bendrojo lavinimo ir profesinėse mokyklose, bet ne ilgiau kaip iki 24 metų, bei socialiai remtini asmenys, pateikę savivaldybės pažymą. Valdininkas pridūrė, kad iki 2004 metų gegužės 1 dienos studentai pacientai mokėjo tik už plombines medžiagas, bet dabar tvarka kita.

Viskas gerai!

Sveikatos apsaugos viceministrė Nora Ribokienė atsakymus į „Vakaro žinių” klausimus kurpė net tris dienas.

Pagaliau jų sulaukę sužinojome, kad poliklinikų odontologai savivaliauja su ministerijos palaiminimu. Tiesa, ji pabrėžė, kad „jei pacientai, turintys teisę į nemokamas asmens sveikatos priežiūros paslaugas, savo iniciatyva pasirenka brangiau kainuojančias paslaugas, medžiagas ir procedūras”, tai patys apmoka TIK šių paslaugų bazinių kainų SKIRTUMĄ.

Neturintiems teisės į nuolaidas mokestis esą skaičiuojamas už visas sunaudotas vienkartines priemones, todėl jei kyla abejonių dėl teisingo paskaičiavimo, reikėtų kreiptis į poliklinikos administraciją, kuri privalo kainą pagrįsti. Be to, jei poliklinika yra sudariusi sutartį su ligonių kasa, nuskausminimas ir odontologinės procedūros (pagal patvirtintą sąrašą) apmokamos iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto lėšų, todėl pensininkams, jei jie socialiai remtini, yra nemokamos.

Gal odontologai šito nežino, jei pinigines verčiami krapštyti ir galo su galu nesuduriantys pensininkai? Tuo tarpu nuteistiesiems už medicinos paslaugas nereikia mokėti nė lito.

Kaliniams - už dyką

„Už bausmę atliekančių nuteistųjų sveikatos priežiūros paslaugų finansavimą atsakingas Kalėjimų departamentas, todėl už jiems teikiamas paslaugas sumokama ne iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto lėšų,” - pareiškė viceministrė. Koks skirtumas, iš kokio fondo mokama - vis tiek iš mokesčių mokėtojų kišenės!

Kita vertus, kuo ypatingos odontologijos paslaugos, jei už jas privalome mokėti, o, sakykime, už ausies praplovimo ar sinusito komplikacijų gydymo procedūras - ne? „Lietuvoje, kaip ir daugelyje pasaulio šalių, vyrauja privačios odontologijos paslaugos, privati odontologų veikla mūsų šalyje įteisinta daugiau kaip prieš du dešimtmečius,” - tik tiek tepaaiškino viceministrė.

Eglė KVEDARAITĖ, Lietuvos pacientų organizacijų atstovų tarybos narė:

Dažnai kyla klausimas, kuo ypatingos odontologijos paslaugos, jei už jas reikia mokėti. Būtinoji pagalba, mano įsitikinimu, turėtų būti nemokama. Juk žinome, ką tenka iškęsti, jei pradeda skaudėti dantį. Kitas dalykas, jei pacientas nori geresnės kokybės plombos - tuomet skirtumą - bet ne visą kainą - galėtų primokėti.

Dabar išeina, kad sveikatos priežiūros įstaigoje užsiregistravę asmenys moka lygiai tiek pat, kiek ir privačiuose odontologijos kabinetuose, nors tos įstaigos gauna už juos finansavimą. Taip neturėtų būti. Toli gražu ne kiekvienam šiandien pakanka pinigų būtiniausioms reikmėms, ką kalbėti apie brangų dantų gydymą.

Plomba ir medžiagos kainuoja mažiausiai 100 litų. Vienkartinės pirštinės turėtų įeiti į bendrą paslaugos krepšelį, bet, kaip matyti, poliklinikos iš to įžūliai užsidirba. Nenormalu ir tai, kad profesinių mokyklų dieninių skyrių moksleiviams odontologijos paslaugos teikiamos nemokamai, o universitetų dieninių skyrių studentams reikia mokėti.

Tai yra akivaizdi pastarųjų diskriminacija. Kad tokios paslaugos nemokamos pataisos namų gyventojams, irgi neteisinga. Jei jie turi galimybių už tokias paslaugas susimokėti, turėtų ir mokėti, o ne jaustis išskirtiniai.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder