Dideli fiziniai krūviai gali pakenkti dešinei širdies pusei

Dideli fiziniai krūviai gali pakenkti dešinei širdies pusei

Dideli fiziniai krūviai gali pakenkti širdžiai. Šia tema jau diskutuojama daug metų, mechanizmas nėra labai aiškus. Tačiau atrodo, kad palaipsniui aiškėja, jog dideli fiziniai krūviai yra labiau pavojingi dešinei širdies pusei, o ne kairei.

Tyrė atletų širdies veiklą

Kairiojoje širdies pusėje (kairysis skilvelis ir kairysis prieširdis) yra daugiau širdies raumens, sienelės yra storesnės ir gali būti, kad tai padeda lengviau susidoroti su dideliais fiziniais krūviais. Dešiniojoje širdies pusėje (dešinysis skilvelis ir dešinysis prieširdis) širdies raumens yra mažiau, sienelės yra plonesnės. Todėl gali būti, kad dešinioji širdies pusė su dideliais fiziniais krūviais susidoroja ne taip lengvai, kaip kairioji.

Naujausi australų mokslininkų duomenys patvirtina šią hipotezę. Dideli fiziniai krūviai (tokie kaip maratonas) kenkia dešinei širdies pusei. Iš karto po varžybų ženkliai sumažėja dešinės širdies pusės parametrai. Jie atsikuria tik po savaitės. Tokia yra australų mokslininkų grupės, vadovaujamos Dr. André La Gerche iš Melnburno, išvada. Kai kuriems iš šių atletų net atsiranda dešinės širdies pusės randėjimo požymiai – tai buvo nustatyta širdies magnetinio rezonanso būdu. Dideli fiziniai krūviai didesnės įtakos kairei širdies pusei neturėjo. Straipsnio apačioje pateikiamas normalus širdies magnetinio rezonanso tyrimo judantis vaizdas, kuriame matyti kairės ir dešinės širdies pusių veikla.

Australai stebėjo 40 atletų, kurie dalyvavo maratono, triatlono, kalnų dviračių arba ultratriatlono varžybose. Amžiaus vidurkis – 37 metai. Jie visi treniruodavosi mažiausiai 10 valandų per savaitę ir užimdavo vietas pirmajame ketvirtyje.

Atletų širdies veikla buvo įvertinta 2-3 savaitės iki varžybų, iš karto po varžybų ir 6-11 dienų po varžybų.

Iš karto po varžybų visi dešinės širdies pusės parametrai pablogėdavo, ji išsiplėsdavo. Kairės širdies pusės veikla nesikeitė.

Kraujuje taip pat būdavo padidėję širdies raumens pakenkimo žymenys - troponinas I ir natriuretinis peptidas B. Tai buvo susiję su dešinės širdies pusės susitraukimo funkcijos sumažėjimu, kairės pusės širdies veikla išliko nepakitusi. Kuo ilgiau užtrukdavo varžybos, tuo labiau nusilpdavo dešinės širdies pusės veikla.

Po 6-11 dienų beveik visi dešinės širdies pusės parametrai grįžo į pradinį lygį, išskyrus dešinės širdies pusės atsipalaidavimo funkciją.

Penkiems iš 30 atletų buvo pastebėti dešinės širdies pusės randėjimo požymiai. Visų šių sportininkų stažas buvo ilgesnis nei kitų, jų pradiniai dešinės širdies pusės parametrai buvo blogesni nei kitų.

Dešiniajam skilveliui – daugiau darbo

Gydytojas kardiologas habil.dr. prof. Algimantas Kirkutis "Vakarų Lietuvos medicinai" paaiškino, kad didelių fizinių krūvių metu ryškiai padidėja deguonies pareikalavimas visuose organizmo raumenyse ir organuose. Intensyvėja kraujotaka plaučių alveolėse, kur vyksta intensyvi dujų apykaita. Diafragma ir kiti kvėpavimą užtikrinantieji raumenys įsitempia, nes dirba labai intensyviai.

"Šie ir kiti procesai didelio fizinio krūvio metu apsunkina kraujo pritekėjimą į plaučius. O kaip tik dešinysis širdies skilvelis pumpuoja veninį kraują iš periferijos į plaučius. Didelio fizinio krūvio metu jis susiduria su tam tikru audinių pasipriešinimu, padidėja kraujo spaudimas skilvelyje. Todėl jam tenka nudirbti didesnį darbą, o tai pareikalauja ir didesnių sąnaudų bei gali sukelti jo raumens pakenkimą", – pasakojo jis.

Baltymai, rodantys raumens pakenkimą

Ką reiškia po varžybų sportininkų kraujuje padidėję širdies raumens pakenkimo žymenys - troponinas I ir natriuretinis peptidas B?

A. Kirkutis paaiškino, jog troponinas yra trijų baltymų (troponino C, troponino I, troponino T) kompleksas. Šio komplekso padidėjimas organizmo kraujuje rodo raumens pakenkimą. Jo koncentracija pradeda didėti po 2–4 val. nuo miokardo infarkto pradžios, o piką pasiekia po 12–16 valandų. Troponinas I yra specifiškesnis žymuo nei kreatinkinazė MB. Kartais kartu nustatoma ir troponino T koncentracija (norma iki 0,1 μg/l).

Natriuretinis peptidas B – tai dar vienas širdies raumens pakenkimą atspindintis baltymas, randamas paciento kraujuje. B tipo natriuretinio peptido koncentracija ūminio miokardo infarkto metu yra susijusi su kairiojo skilvelio geometrijos pokyčiais bei remodeliavimusi. B tipo natriuretinis peptidas kartu su kitais miokardo pažeidimo žymenimis gali būti naudojamas prognozuojant kairiojo skilvelio funkcijos pokyčius po miokardo infarkto.

Abu šie baltymai nustatomi laboratorijose iš paciento kraujo, įtariant susirgimą miokardo infarktu. Dažniau tiriama troponino koncentracija.

Rekomendacija

"Didelis fizinis krūvis susijęs su dideliu širdies raumens apkrovimu. Jei širdis nepasirengusi krūviams (netreniruota), jis gali būti pavojingas ir išprovokuoti širdies kraujotakos ir kitokius pakenkimus. Todėl norint bėgti maratoną reikia gerai pasiruošti tam", – rekomenduoja A. Kirkutis.

www.vlmedicina.lt

Šaltinis: La Gerche A, et al "Exercise-induced right ventricular dysfunction and structural remodelling in endurance athletes" Eur Heart J 2011; DOI: 10.1093/eurheartj/ehr397.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder