Eilėje pas gydytoją galima ir numirti

Eilėje pas gydytoją galima ir numirti

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro specialistai paskelbė, kad į Lietuvą ir vėl ateina gripo bei viršutinių kvėpavimo takų ligų epidemija, todėl įspėja žmones susirgus kreiptis į asmens sveikatos priežiūros įstaigą, gerti daug skysčių, likti namuose. Tiesa, ypač pastarąją rekomendaciją įvykdyti labai sunku, mat, norint apsilankyti pas gydytoją, neišvengiamai tektų ne vieną valandą prasistumdyti eilėse. Be to, retas kuris dabar nori imti nedarbingumo lapelį, nes ligos laikotarpiu gautų itin mažas pajamas.

Nuotolinis gydymas

Per televiziją, radiją pastaruoju metu dažnai galima išgirsti įspėjimą: susirgus gripu ar į jį panašia liga, geriausia kreiptis į sveikatos priežiūros įstaigą ir likti namuose. Tą rekomenduoja ir Užkrečiamųjų ligų, ir AIDS centras. Pasirodo, abi rekomendacijas įmanoma įvykdyti, tačiau labai sunkiai. Eilėje pas šeimos gydytoją ir ne epidemijos laikotarpiu neretai reikia laukti po 2-3 savaites, tačiau liga juk nepalauks. Atrodytų, vienintelė išeitis - bandyti prasibrauti be eilės ir paskui gydytis namuose. Tačiau, pasirodo, yra galimybių išsisukti ir be vizito į gydymo įstaigą.

Vilniaus Lazdynų poliklinikos direktorė Julija Pliaukštienė „Respublikai“ pranešė, kad jos vadovaujamoje gydymo įstaigoje ir konsultaciją, ir nedarbingumo lapelį galima gauti net neišeinant iš namų.

„Specialistai pataria susirgus kreiptis į gydymo įstaigą ir niekur neiti iš namų. Tai yra įmanoma. Kol kas atitinkamo įsakymo neturime, tačiau kadangi mūsų pacientai visi yra seniai pažįstami, pasitikime jais. Jei susirgo, aš žmogui galiu neakivaizdžiai išrašyti nedarbingumo pažymėjimą. Taip pat telefonu pasakau, ką gerti, kad išgytų. Net ministro įsakymo nereikia. Paprastai ir „Sodra“ leisdavo nedarbingumo pažymėjimus išrašyti be paciento apžiūros“, - sakė J.Pliaukštienė.

„Biuletenių“ purtosi

Anot jos, jei žmogus vis dėlto nori išsitirti, ar tikrai serga tuo, kuo galvoja sergąs, yra budintis gydytojas, kuris jį priims be eilės.

„Yra terminalas: išsispausdini numeriuką ir lauki eilės. Tačiau gydytojas išeina ir paklausia, kas turi didelę temperatūrą. Tai tie jau eina be eilės. Aišku, tokių būna ne vienas. Bet tada galima palaukti. Juk ne valandų valandas laukti. Be to, esant aukštai temperatūrai gydytoją galima ir į namus išsikviesti“, - tvirtino J.Pliaukštienė.

Gydytoja atkreipė dėmesį, kad vis daugiau žmonių net ir sirgdami stengiasi išvengti nedarbingumo pažymėjimo, nes priešingu atveju netektų didelės dalies pajamų.

Šiuo metu už dvi pirmas kalendorines laikinojo nedarbingumo dienas moka darbdavys. Išmoka, priklausomai nuo darbdavio geranoriškumo, siekia nuo 80 iki 100 proc. darbuotojo vidutinės algos. Nuo trečiosios iki septintosios nedarbingumo dienos moka „Sodra“, tačiau tik 40 proc. algos dydžio pašalpą, o nuo 8 dienos - 80 proc. pašalpos gavėjo kompensuojamojo uždarbio dydžio.

„Todėl net ir sirgdami geriau eina į darbą ir užkrečia kitus. O geriausia būtų sėdėti namie, daug skysčių vartoti, gerti gripolį ar paracetamolį. Aišku, gali būti, kad pats neišsigydysi, jei sirgsi ne tuo, kuo galvoji. Tačiau pas savo šeimos gydytoją vis tiek bet kokiu atveju pateksi. Ir be tų numeriukų, ir be tų eilių. O jei ne - yra budintis gydytojas“, - sakė J.Pliaukštienė.

Beje, profesinių sąjungų atstovai Vyriausybei bei Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetui praėjusią savaitę išdėstė savo poziciją, kad išmokos už laikiną nedarbingumą būtų grąžintos į ikikrizinį lygį - 80 proc. algos, nes vis dažnesni atvejai, kai, siekdami išvengti pajamų sumažėjimo, žmonės ir sunkiai sirgdami eina į darbą. O tai esą lemia ir padidėjusį mirtingumą darbe.

Pacientai užplūdo

Sostinės Centro poliklinikos Užkrečiamųjų ligų skyriaus vedėja Virginija Mačionienė sakė, kad sergamumas viršutinių kvėpavimo takų ligomis akivaizdžiai padidėjęs, todėl ypač šeimos gydytojams yra smarkiai padidėjęs darbo krūvis.

„Tačiau svarbiausia, kad sergantys žmonės būtų namuose, neitų į darbą ir į tą pačią polikliniką, nes gali kitus užkrėsti“, - akcentavo gydytoja.

Anot jos, jei pacientas vis tiek nori medikų konsultacijos, būtinai ją gaus ir nereikės eilėje laukti kelias savaites.

„Jei žmogus karščiuoja, konsultaciją gaus tą pačią dieną. Aišku, teks kiek palaukti už durų, tačiau medicinos seselė visų paklausia ir jeigu kam yra 39 laipsnių temperatūra, jis priimamas be eilės“, - užtikrino V.Mačionienė.

Tiesa, paskambinus į Centro poliklinikos registratūrą, vakar buvo paaiškinta, kad pas savo gydytoją tą pačią dieną patekti neįmanoma. Reikia kitą dieną skambinti nuo pat 7 val. ryto ir prašyti papildomo talono.

Eilės - išgalvotos?

Kaip bus siekiama išvengti milžiniškų eilių kilus gripo epidemijai, jei ir ramiuoju laikotarpiu eilėje pas savo gydytoją reikia laukti po pusę mėnesio ir ilgiau, - neaišku. Mat, pavyzdžiui, pasak sveikatos apsaugos viceministro Eriko Mačiūno, jokių eilių paprasčiausiai nėra.

„Tik nereikia pasakoti, kad būna tokios eilės“, - komentavo viceministras.

Pirmąja šių metų gripo auka jau tapo dvylikametė Kauno moksleivė. Sunkios būklės mergaitė į Kauno klinikas atvežta praėjusį penktadienį, o sekmadienį ji mirė. Po vaiko mirties atlikti tyrimai parodė, kad moksleivė mirė nuo gripo komplikacijų, kurios sukėlė daugelio organų nepakankamumą.

Faktai

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, sergamumas gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) 3-iąją šių metų savaitę išaugo net 25 proc.: susirgo 89,6 iš 10 tūkst. gyventojų. 2-ąją metų savaitę šis sergamumo rodiklis siekė 67,2 atvejo 10 tūkst. gyventojų. Pernai tuo pačiu metu bendras Lietuvos sergamumo rodiklis buvo daugiau nei perpus mažesnis. Jis siekė 42,53 atvejo 10 tūkst. gyventojų.

Gripo epidemija skelbiama, kai sergamumas gripu ir ŪVKTI siekia 100 atv. iš 10 tūkst. gyventojų, o gripas sudaro apie 30 proc. visų atvejų. Ši riba peržengta Prienų ir Rokiškio rajonuose, ten jau paskelbta gripo epidemija.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder