Gastrito metas - ruduo

Gastrito metas - ruduo

Rudenį labai dažnai paaštrėja chroniški gastritai. Žinoma, periodinis ar net kasdieninis skrandžio skausmas – tai ne priežastis, dėl kurios reiktų atsisakyti aktyvaus gyvenimo. Reikia tiesiog šiek tiek pakoreguoti dienos racioną, kad mūsų skrandis lengviau ir ne taip skausmingai „pasitiktų“ naują sezoną.

Pavyzdžiui, tiems, kuriuos vargina padidėjęs rūgštingumas, teks kuriam laikui atsisakyti natūralios kavos. Gastroenterologai tvirtai mano, kad natūrali kava iš tikrųjų skrandyje padidina taip vadinamą agresijos faktorių – druskos rūgšties gamybą. Skrandžio gleivinei ypač kenkia natūrali kava išgerta prieš tai nepavalgius, tiesiog vietoj pusryčių ar pietų. Jei jau šis ritualas yra toks būtinas, gerkite tirpią kavą ir būtinai su pienu.

Kitas veiksnys, provokuojantis gastrito požymių paūmėjimą – rūkymas. Jis, ypač jei rūkoma „ant tuščio skrandžio“, skatina skrandžio gleivinės uždegimą. Rūkalai suerzina endokrininius organus, padidėja hormonų, skatinančių didesnį skrandžio sulčių išsiskyrimą, kiekis ir rūgštis ima griaužti tuščio skrandžio sieneles. Tarp moterų, sergančių dvylikapirštės žarnos opalige, endokrinologai pastebi daug užkietėjusių rūkalių, kurios jau negali mesti rūkyti. Medikų nuomone, būtent šis įprotis ir paguldo jas į ligoninės lovą.

Be to, rūkymas yra pavojingas ne tik pačiam rūkančiajam. Statistika pažymi, kad jei nėštumo, maitinimo krūtimi metu mama ir tėvas rūkė, tai vaikas ateityje turėsi virškinimo trakto problemų.

Ko gero, dažniausias veiksnys, provokuojantis gastritus jauname amžiuje, – skrandis ne kasdien gauna karšto maisto. Kaip benorėtų medikai, toli gražu ne visi dirbantys ar besimokantys dienos viduryje suvalgo normalius karštus pietus.

Kita dirbančio ar besimokančio žmogaus bėda – mažai judame. Mes valandomis prasėdime auditorijose per užsiėmimus, kontoroje prie kompiuterio, namie priešais televizorių, o laisvu laiku – įsikniaubę į knygą. Daugelis per išeigines pavalgę dar mėgsta ir prigulti, o to daryti jokiu būdu negalima. Hipodinamika pripratina prie tinginystės ne tik patį žmogų, bet ir jo vidinius organus – sutrinka skrandžio, šlapimo pūslės ir žarnyno motorika.

Jaunos modistės mėgsta dėvėti ankštus drabužius (džinsus, ploną taliją paryškinančius diržus, ir pan.). Nuolat dėvint tokius rūbus, ypač jei dažniausiai sėdima, jie pastoviai spaudžia diafragmą, o ji savo ruoštu slegia skrandį. Tokiomis sąlygomis turinys iš dvylikapirštės žarnos nuolat keliauja į skrandį ir jį erzina. Laikui bėgant vystosi uždegimas, plonėja skrandžio gleivinė, ir galų gale – susiformuoja opa.

Namų šeimininkes ir jaunas moteris, sėdinčias su mažais vaikais, kurioms tenka mažai judėti, užklumpa kita problema. Jų normalus sveikas alkio jausmas, kai skrandis prisipildo virškinimo sultimis ir būna pasiruošęs apdoroti maistą, praktiškai nespėja „subręsti“. Mažiausias organizmo signalas – „neblogai būtų užkąsti,“ būna tuoj pat, neatsitraukus nuo budėjimo prie lopšio, kompiuterio, televizoriaus ar knygos, „užvalgomas“. Be to, dažniausiai tikrai ne pilnaverčiu maistu – traškučiais, sumuštiniu, saldumynais.

Dabar moteris (iš prigimties mėgėjas saldžiai pavalgyti) supa ypatingai daug pagundų: sausainiai, pyragai, saldainiai... Kad įsisavintų visą šitą „grožį“ organizmui reikia daug fermentų, todėl mūsų kasa patiria pastovią įtampą, pastovų stresą. Taigi kartu su gastritu mes rizikuojame „užsidirbti“ diabetą ir pankreatitą.

Na gerai, gerai. Jūs jau supratote, kad reikia kažką daryti. Pakeisti gyvenimo būdą, pradėti sportuoti, mesti rūkyti – tai žinoma būtų idealu, bet idealas, dažniausiai – tiesiog nerealus. Pabandykime nors palengvinti badavimo, per ilgas darbo ar mokslo valandas, poveikį. Vien tai jau bus pusė kelio į sėkmę.

Gastroenterologai pabrėžia – teigiamai veikia tik karštas maistas. Bandelė su arbata – tai tik kompromisas, kuris beje, jei yra skrandžio problemų, gali jas tik pagilinti. Pyragėliai su kremu – neginčytinai kenkia. Kai skrandis „valgo pats save“ padeda gėrimai, sultys, arbata. Labai blogas derinys „ant tuščio skrandžio“ – bandelė su gazuotu gėrimu, net mineraliniu vandeniu. O jau „kolos ir fantos“ netinka visiškai. Gydytojai seniai „trimituoja“ apie tai, kad minėti gėrimai labai sustiprina agresijos veiksnius – padidina rūgšties koncentracija, bendrą rūgštingumą.

Na, o jei gauti karšto maisto nėra galimybės, ką reiktų pasiimti su savimi, kad tai būtų tikrai naudinga skrandžiui?

Visų geriausia, jogurtą, be to, ne tą, kurio galiojimo laikas ilgas, o tą, kurį reikia suvalgyti greitai. Ar varškės su bifido bakterijomis ir pan.

Vaisių? Tiks bananai, geriausi – ne visai sunokę, juose daug audinius aptraukiančios ląstelienos, ilgai virškinamų angliavandenių. Populiariausi vaisiai, kuriais taip mėgstame užkandžiauti – obuoliai, yra, deja, visai ne naudingi: juos valgant išsiskiria labai daug skrandžio sulčių.

PATARIAME NEVALGYTI:

aštrių prieskonių (juodųjų ir raudonųjų pipirų),

pomidorų,

riebių patiekalų,

svogūnų,

česnako,

cinamono,

visa, kas su kofeinu: kavos, arbatos, šokolado;

alkoholio.

PATARIAME VALGYTI VAISIUS IR DARŽOVES:

vynuoges,

kriaušes,

apelsinus,

persikus,

melionus.

SVARBU:

Vakarienę valgyti ne vėliau kaip dvi valandas prieš miegą;

Valgyti lėtai;

Nepersivalgyti;

Valgyti reguliariai, tuo pačiu metu.

sveikas.lt

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder