Gimdymas namuose: įtariamoji apklausta ir apie kanibalizmą

Gimdymas namuose: įtariamoji apklausta ir apie kanibalizmą

Šeimos gydytoja Dalia Jakaitė (46) – viena iš keturių įtariamųjų vadinamojoje gimdymų namuose byloje. Jai pateikti įtarimai. Tarp jų – net kanibalizmu. [CITATA]

Šiuo metu D.Jakaitė įtariama dokumentų klastojimu, antspaudo, spaudo ir blanko klastojimu, neteisėtu vertimusi ūkine, komercine profesine veikla, taip pat vertimusi medicinos praktika be licencijos ir net kanibalizmu (žmogienos valgymu), rašo „Lietuvos rytas“.

Keturių prokurorų ir trijų tyrėjų grupei nebuvo sunku išsiaiškinti, kurios Lietuvos pilietės gimdė namuose: užteko Civilinės metrikacijos biure surasti D.Jakaitės išduotas pažymas, kad ji kaip šeimos gydytoja apžiūrėjo vaiką kelios valandos po gimimo.

1992 metais, kaip teigia Dalia, ji buvo trečioji moteris, pagimdžiusi namuose. Pagimdžius paaiškėjo, kad užregistruoti kūdikio beveik neįmanoma. Medikai skėsčiojo rankomis ir atsisakė išduoti bet kokią pažymą.

Vėliau tvarka keitėsi, o 1998-aisiais pradėjo galioti nuostata, kad gydytojas gali konstatuoti vaiko gimimo faktą, jei buvo iškviestas per dvi valandas po gimdymo. Dalia ir buvo ta gydytoja, kuri atvykdavo į namus po gimdymo, apžiūrėdavo vaikelį ir išduodavo pažymą, kad jis gimė. Kompiuteriu sumaketuodavo pažymos pavyzdį, jį suderindavo su Vilniaus civilinės metrikacijos skyriumi. Kaip Dalia pasakojo TV laidos „Valanda su Rūta“ rengėjams, ji pati gimdymų nepriimdavo: tik padėdavo ruoštis gimdymui namuose, į gimdyvių namus atvykdavo jau gimus kūdikiams. Už paslaugas Dalia sakė gaudavusi tik medaus stiklainį ar braškių iš daržo.

Taip pat buvo užregistravusi savo knygų leidybos ir sveikatinimo paskaitų skaitymo įmonę, vėliau jos veiklą išplėtė ir naudojo jos antspaudą.

Gimęs namuose mirė vaikelis

Vienas iš šešių prokurorų tiriamų kūdikių mirties atvejų – nuo streptokokinės infekcijos miręs 2011 m. Dalios po gimimo apžiūrėtas kūdikėlis. Ji nepastebėjo jokių blogybių ir išdavė pažymą. Tai nutiko birželio 24-ąją, per Jonines. Jau kitą dieną, 8 valandą ryto, pas Dalią atėjo pribuvėja Jurga Švedienė ir pasakė, kad vaikelis mirė. Dar po valandos atėjo mirusio kūdikio tėvas ir papasakojo visą istoriją.

Naktį jie ramiai miegojo naujos statybos name, jų miegamajame nebuvo apšvietimo. Šeštą valandą ryto žmona sugalvojo pamaitinti vaiką krūtimi ir pastebėjo, kad jam iš burnos ir nosies veržiasi raudonos putos. Griebė vaiką ir nuvažiavo į Antakalnio ligoninę. Gydytojai iškvietė policiją, atvykę pareigūnai pradėjo tardyti tėvus ir perdavė prokuratūrai. Gindama viešąjį interesą Vilniaus rajono prokuratūra pradėjo ikiteisminį tyrimą.

Iš viso prokuratūra tiria 400 gimdymo namuose atvejų nuo 1992-ųjų. Tarp jų – ir 1997 m. atvejis, kai mirė kūdikis, kuriam nustatyta panaši diagnozė – nuo infekcijos. Dalia tvirtina, kad gimdymo būdas neturėjo įtakos jo mirčiai.

Kaip Dalia tvirtino dar nerodytoje TV laidoje „Valanda su Rūta“, prokurorai pateikia neteisingus skaičius. Dalia mini ne 6, o tik 2 atvejus, kai kūdikiai mirė tuoj po gimdymo. Moteris žadėjo prokurorus duoti į teismą už šmeižtą.

Prokurorai klausinėjo apie kanibalizmą

Dalia sako, kad prokurorai ją įtaria ir kanibalizmu. „Manęs per apklausą klausė, ar moterys suvalgo savo placentą po gimdymo. 1992 metais klausiausi I.Čarkovskio (gimdymų Juodojoje jūroje iniciatoriaus) paskaitų įrašų, kur buvo kalbama, kad kai kuriose tautose placenta yra suvalgoma. Iškepama su prieskoniais ir motina arba visa šeima, o kartais ir gimdyme dalyvavę žmonės ją suvalgo.

Bet kad Lietuvoje moterys būtų valgę placentą, nesu girdėjusi. Taip per apklausą ir pasakiau“, – aiškina Dalia Jakaitė.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder