Gyvybę išgelbėjo 35 valandas trukusi operacija

Gyvybę išgelbėjo 35 valandas trukusi operacija

Klaipėdos universitetinėje ligoninėje pagalbos sulaukia net rečiausiomis smegenų kraujagyslių patologijomis sergantys žmonės.

Balandį Neurochirurgijos klinikoje 15 - mečiam pacientui atlikta sudėtinga, net 35 valandas trukusi unikali operacija, kurios metu buvo visiškai pašalintas grėsmę gyvybei kėlęs kraujagyslių rezginys, medikų vadinamas arteriovenine malformacija. "Labai sudėtinga ir rizikinga operacija, tačiau dar pavojingiau buvo jos nedaryti",- sakė Neurochirurgijos klinikos vadovas docentas Antanas Gvazdaitis, operacinėje praleidęs beveik pusantros paros. Tačiau rizika pasiteisino - po atviru būdu atliktos operacijos išvengta net menkiausių pooperacinių komplikacijų. Nepraleidęs ligoninėje nei mėnesio pasveikęs jaunasis pacientas prieš šv. Velykas išvyko namo.

Kankino galvos skausmai

Klaipėdietis Deivydas pasakojo, jog iki ligos diagnozės jį kamavo labai stiprūs galvos skausmai. Medikai penkiolikmečiui įtarė migreną, kitus sveikatos sutrikimus, tačiau tyrimai atskleidė, jog vaikinas turi įgimtą galvos smegenų kraujagyslių patologiją. "Kai diagnozavo ligą, apie ją perskaičiau daug medicininės literatūros. Iki smulkmenų domėjausi, kokia operacija manęs laukia. Mama yra gydytoja, tad aš jau nuo penktos klasės tvirtai nusprendžiau, kad studijuosiu mediciną. Norėčiau būti chirurgu. Kraujo, operacijų nebijau. Nebijojau ir savo operacijos, nes buvau viską išsiaiškinęs ir jai pasiruošęs. Esu labai dėkingas mane operavusiems medikams, jie atliko labai sudėtingą darbą. Džiaugiuosi, kad pakliuvau būtent į šią ligoninę pas chirurgą Antaną Gvazdaitį",- pasakojo Deivydas. Penkiolikmetis iki operacijos eksternu spėjo baigti ir devintąją klasę, nes nežinojo, kokios bus pasekmės po operacijos. Dabar vaikinas jaučiasi pasveikęs, o dar labiau sustiprės po reabilitacijos kurso. Neurochirurgijos klinikos medikus Deivydas nustebino savo žiniomis ir tvirtu charakteriu. Po operacijos išmiegojęs pusantros paros, jis paklausė chirurgo: "Ar pilnai pašalinote man intraventrikulinę malformacijos dalį?" "Labai šaunus vaikinas, pavyzdys, koks turi būti pacientas, besirūpinantis savo sveikata. Aš labiau bijojau tos operacijos negu jis", - šypsojosi neurochirurgas A. Gvazdaitis.

Sudėtinga patologija

Prieš operaciją konsultuotasi su garsiais Vokietijos, Maskvos neurochirurgais ir niekas, anot A. Gvazdaičio, jokių garantijų nedavė, kad pavyks išvengti tokių pooperacinių komplikacijų kaip kalbos, regėjimo sutrikimai ar galūnių paralyžius. Labai rizikinga operacija, tačiau, anot chirurgo, dar pavojingiau buvo jos nedaryti. Tad pasirengta operacijai ir ji buvo atlikta žingsnis po žingsnio, kraujagyslė po kraujagyslės. "Arterioveninė malformacija - tai kraujagyslių vystymosi anomalija, kuomet susiformuoja ydingas kraujotakos variantas. Šiai ligai būdingos patologinės arterijų ir venų jungtys (rezginiai arba kraujagysliniai dariniai), kuriomis arterinis kraujas patenka į galvos smegenų venas, aplenkdamas normalų kapiliarinį tinklą. Problema ta, kad arterinis kraujas patenka į patologinį kraujagyslių rezginį ir nuteka į veninę sistemą, kurioje ryškiai padidėja slėgis. Dėl jos įvyksta patologinės malformacijos kraujagyslės plyšimas. Be to, kraujagyslė gali pakartotinai plyšti ir tai dažniausiai įvyksta toje pačioje vietoje. Plyšus kraujagyslei, prasideda stiprus kraujavimas, galintis sukelti negrįžtamą smegenų pažeidimą ir staigią mirtį", - pasakojo A. Gvazdaitis.

Deivydui dėl arterioveninės malformacijos ne vienerius metus skaudėjo galva, o neseniai staiga atsirado labai stiprus galvos skausmas, pykinimas ir vėmimas, nes plyšo malformacija.

Magnetinio rezonanso tomografija parodė, kad tas pakraujavimas įvykęs giliai galvos smegenyse - pačiuose smegenų skilveliuose. Pasak neurochirurgo A. Gvazdaičio, būtinai reikėjo šalinti patologinį galvos smegenų kraujagyslinį rezginį, nes bet kuriuo momentu galėjo vėl pakartotinai plyšti kraujagyslė ir sukelti sveikatai pavojingą kraujavimą.

Lydėjo sėkmė

Sunku įsivaizduoti, kaip medikai ištveria tokias ilgas ir sudėtingas operacijas kaip ši, trukusi beveik pusantros paros. "Man atrodė, kad užtrukome tik kelias valandas - tokia buvo įtampa ir didžiulė atsakomybė, jog praradau laiko pojūtį. Dariau dvi keliolikos minučių pertraukas. Šita operacija būvo iššūkis ir anesteziologams, tačiau jie puikiai atliko savo darbą. Malformacijos kraujagyslės - išplonėjusios, trapios, įsitempusios nuo persipildymo arteriniu krauju ir menkiausias nukrypimas nuo operacijos eigos galėjo išprovokuoti masyvų kraujavimą. Per tą laiką, kol operavau, pasikeitė keturios brigados: asistentų ir operacinės slaugytojų. Nuovargį pajutau tik baigiantis operacijai, kai beliko užsiūti pjūvį", - prisiminė neurochirurgas A. Gvazdaitis.

Anot jo, operacijos sėkmę lėmė ne tik anesteziologų, operacinės personalo ir asistentų - kolegų K. Jacikevičiaus ir D. Liutkaus profesionalumas, bet ir ligoninės turima moderni medicininė įranga - geras šiuolaikinis neurochirurginis mikroskopas, speciali irigacinė kaustika bei galvos smegenų kraujagyslių operacijoms skirta intraoperacinė angiografija, kuria operacijos metu galima atlikti informatyvų kraujagyslių tyrimą.

Anot medikų, galvos smegenų arterioveninė malformacija yra reta patologija - Lietuvoje kasmet nustatoma tik 20-30 žmonių. Ji gali pasireikšti epilepsija, įvairaus laipsnio paralyžiumi, galvos skausmais, nuovargiu, sąmonės ir elgesio sutrikimais, charakterio pakitimais, kitais nervų sistemos pažeidimo požymiais. Arterioveninės malformacijos gali susiformuoti bet kuriame organe: blužnyje, plaučiuose, kepenyse, inkstuose, nugaros ir galvos smegenyse. Tačiau labiausiai jos pavojingos galvos smegenyse. Tada iškyla grėsmė ne tik gyvenimo kokybei, bet ir žmogaus gyvybei.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder