Infekcinių ligų skyriuose - pacientai iš Lietuvos ir užsienio

Infekcinių ligų skyriuose - pacientai iš Lietuvos ir užsienio

Dviejų Klaipėdos universitetinės ligoninės Infekcinių ligų skyrių išskirtinumas yra tas, kad čia dėl infekcinių ligų gydomi ne tik Klaipėdos ir Vakarų Lietuvos gyventojai. Šiltuoju metų laiku šių skyrių pacientais tampa ir atvykėliai iš įvairių Lietuvos kampelių, užsieniečiai, pasisvečiuoti į tėviškę grįžę emigrantai ir jų atžalos, pajūryje "pasigavę" virusinių ir bakterinių infekcijų.

Vaikams - kvalifikuota skubi pagalba

Infekcinių ligų skyrius Nr.1 teikia medicininę pagalbą vaikams iki 18 metų visą parą. Šiame skyriuje yra palatų - boksų, pritaikytų gydyti ligonius, juos maksimaliai izoliavus. Per metus skyriuje gydoma apie 1800 ligonių.

"Mūsų skyriuje teikiama ir stebėjimo paslauga, trunkanti iki 24 valandų. Per tą laiką gydytojas turi galimybę įvertinti paciento būklę, nuspręsti, kaip toliau gydyti - hospitalizuoti, nukreipti į kitą gydymo įstaigą ar išleisti į namus",- sakė šio skyriaus vedėja, vaikų intensyviosios terapijos gydytoja Dalia Bračkienė.

Infekcinių ligų skyriuje Nr. 1 tiriami ir gydomi vaikai, sergantys infekcinėmis - virusinėmis ir bakterinėmis kvėpavimo organų (tonzilitais, pneumonijomis), žarnyno (salmonelioze, kampilobakterioze, rotovirusine infekcija), centrinės nervų sistemos (virusiniais ir bakteriniais meningitais), beriamomis (vėjaraupiais, skarlatina), erkių pernešamomis (Laimo liga, erkiniu encefalitu) ir kitomis ligomis.

KOMANDA I. Infekcinių ligų skyriaus Nr. 1 (vaikų) komanda: (iš kairės): ūkio reikalų tvarkytoja Kazimiera Statkuvienė, vyresnioji slaugos administratorė Rasa Alionienė, infekcinių ligų gydytojas Antanas Ignacas Narvilas, infekcinių ligų gydytoja Larisa Zajac, skyriaus vedėja Dalia Bračkienė, bendrosios praktikos slaugytoja Zita Morkūnienė.

Sunkių būklių atvejais vaikai stacionarizuojami Reanimacijos ir intensyviosios terapijos skyriuje.

Skyriuje pradėtą gydymą pageidaujantys gali pratęsti ambulatoriškai, pas juos gydžiusį gydytoją.

Ligų diagnostikai ir diferencinei diagnostikai taikomi modernūs bakteriologiniai, virusologiniai ir imunologiniai tyrimo metodai, visą parą atliekami klinikiniai ir biocheminiai tyrimai.

Prireikus visą parą konsultuoja kitų specialybių gydytojai, kadangi ligoninė yra daugiaprofilinė.

Skyriuje dirba kvalifikuotas medicinos personalas - vaikų ligų gydytojai, infekcinių ligų gydytojai, gydytojai internai ir gydytojai rezidentai bei rūpestingos slaugytojos.

"Gydytojai ir slaugytojos nuolat tobulina profesinius įgūdžius įvairiose medicinos mokslo institucijose, mokslinėse konferencijose, suvažiavimuose, dalyvauja Lietuvos pediatrų draugijos, Lietuvos infektologų draugijos veikloje.

Neseniai kapitaliai suremontuotame skyriuje stengiamasi sudaryti kuo geresnes sąlygas pacientams bei juos slaugantiems asmenims", - akcentavo D. Bračkienė.

KOMANDA II. Infekcinių ligų skyriaus Nr. 2 (suagusiųjų) kolektyvas (iš kairės): infekcinių ligų gydytojai Toma Augėnaitė, Ieva Diškevičiūtė - Paserpskienė, slaugytoja Laima Lukoševičienė, Silvija Želnienė, Stanislovas Stropus, skyriaus vedėja Rasa Girdžiūnienė, ūkio reikalų tvarkytoja Jolita Stolovčinskienė, skyriaus vyresnioji slaugos administratorė Sigita Ramanauskienė, bendrosios praktikos slaugytoja Lida Bimbienė ir slaugytojo padėjėja Orinta Maminskaitė.

Kasdien - lyg ant peilio ašmenų

Infekcinių ligų skyriuje Nr. 2 gydomi pacientai, sergantys ūmiomis virusinėmis ir bakterinėmis žarnyno infekcijomis (salmonelioze, kampilobakterioze, amebiaze ir kt.), centrinės nervų sistemos virusinės ir bakterinės kilmės infekcijomis (meningitais, encefalitais), ūmiais virusiniais hepatitais, leptospiroze, AIDS, erkių pernešamomis (erkiniu encefalitu, Laimo liga) ir kitomis ligomis.

Per metus šiame skyriuje gydoma apie 1600-1700 pacientų, kurių didžioji dalis - apie 600 serga ūmiomis žarnyno infekcijomis.

"Žiemos sezono metu padaugėja pacientų, sergančių ūmiomis virusinėmis kvėpavimo takų infekcijomis, tokiomis kaip gripas - kasmet gydome apie 200 pacientų, sergančių sunkia gripo forma, kurią dažnai lydi įvairios komplikacijos.

Vasarą vyrauja vadinamosios "nešvarių rankų" ligos - virusinės ir bakterinės žarnyno infekcijos, kuriomis susergama netinkamai termiškai apdorojus maistą, nesilaikant maisto saugojimo taisyklių, asmens higienos ir panašiai", - sakė Infekcinių ligų skyriaus Nr. 2 vedėja, gydytoja infektologė Rasa Girdžiūnienė.

Pasak vedėjos, vis dažniau gydomi pacientai - keliautojai, parsivežę iš tolimų kraštų retų ir sunkių ligų: tai maliarija, Dengės karštligė, amebiazė ir kitos.

"Infekcinių ligų skyriaus personalas kasdien vaikšto lyg ant peilio ašmenų: nei gydytojai, nei slaugytojai bei jų padėjėjai nežino, kokios būklės pacientas atvyks bet kuriuo paros metu.

" Kai kurios infekcinės ligos yra neprognozuojamos. Pavyzdžiui, liga žudikė - meningokokinė infekcija. Niekada nežinai, kaip ši liga vystysis toliau, kokios bus komplikacijos. Turime Reanimacijos poskyrį, ten gydome ir stebime sunkius ligonius. Kai kuriais atvejais gelbsti sukaupta patirtis ir žinios apie įvairias ligų išraiškas bei simptomus. Ligų diferencinė diagnostika - sunkus, bet įdomus darbas.

Labai svarbu tai, jog Klaipėdos universitetinėje ligoninėje yra labai geros ligų diagnostinės galimybės ir visi reikalingi gydytojai specialistai, todėl negaištamas brangus laikas ir pacientas laiku diagnozavus ligą pradedamas gydyti.

Jeigu pacientui reikalinga skubi medicininė pagalba ir nepatvirtinamas infekcinis susirgimas, ligonis nedelsiant pagal susirgimą (chirurginį, ginekologinį, neurochirurginį ir kt.) perkeliamas tolimesniam gydymui į kitą ligoninės skyrių.

Žarnyno infekcijomis, ūmiomis neuroinfekcijomis ar virusiniais hepatitais persirgusius pacientus ir toliau stebime ambulatoriškai", - sakė R. Girdžiūnienė, dirbanti gydytoja infektologe jau per 20 metų. Ji atlieka ir vidaus organų echoskopijas.

Skyriuje dirbančių patyrusių gydytojų infektologų ir bendrosios praktikos slaugytojų komandą neseniai papildė dvi jaunos gydytojos infektologės, pasirinkusios šią išties nelengvą medicinos sritį.

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder