Jaunuoliui antrą kartą persodinta širdis

Jaunuoliui antrą kartą persodinta širdis

Kauno klinikose atlikta unikali transplantacijos operacija - jaunam vyrui antrą kartą persodinta širdis.

Gavus mirusiojo artimųjų sutikimą donorystei, iš donoro, paruošto Kauno klinikų Centriniame reanimacijos ir intensyviosios terapijos skyriuje, buvo paimta širdis, kepenys, kasa, inkstai ir ragenos. Širdies persodinimo operaciją atliko Širdies, krūtinės ir kraujagyslių chirurgijos klinikos vadovas profesorius Rimantas Benetis su medikų komanda.

26 metų amžiaus pacientui Kauno klinikose širdies persodinimo operacija pirmą kartą buvo atlikta 2007 metais.

Su donoro širdimi jaunas vyras gyveno ketverius metus, bet joje pradėjus vystytis kraujagyslių ligai ir dėl šios priežasties sparčiai blogėjant paciento būklei, jis buvo įtrauktas į skubios transplantacijos laukiančiųjų sąrašą. Atsiradus donorui, buvo atlikta pakartotinė širdies persodinimo operacija, kuri, pasak medikų, pavyko sėkmingai, paciento būklė šiuo metu yra stabili. Pakartotinė širdies persodinimo operacija yra rizikingesnė dėl didesnės infekcijos ir komplikacijų tikimybės.

Tokia operacija yra pirmoji Lietuvoje ir Baltijos šalyse. Tarptautinės širdies ir plaučių transplantacijos organizacijos duomenimis, pasaulyje per metus atliekama per 3200 širdies persodinimo operacijų, maždaug 3 proc. iš jų - pakartotinės.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder