Ką daryti, kai puola virusai?

Ką daryti, kai puola virusai?

Gripo epidemijos metu kiekvienas patarimas, kaip sustiprinti savo sveikatą, išvengti mus puolančių virusų ir bakterijų, yra labai vertingas. Plauname muilu ne tik rankas, bet ir nosį ar uostome kasdien česnaką? O gal turime "stebuklingų" mišinių receptų? Matyt, viskas tinka, kuomet norime džiaugtis žiema gryname ore, o ne ligos patale.

Pakalbinome įvairaus amžiaus ir profesijų klaipėdiečius, kokiais būdais jie ginasi nuo peršalimo ir virusinių ligų.

Jūratė Diržauskienė, gydytoja otorinolaringologė

Kai siaučia gripas, labai svarbus yra darbo ir poilsio režimas. Patartina geriau būti namuose negu eiti į didesnius žmonių susibūrimus. Taip išvengsime kontakto su sergančiaisiais. Stenkimės daugiau būti gamtoje, gryname ore, tik tinkamai apsirenkime.

Tokiu metu negalima laikytis dietos - būtinas visavertis, kaloringas maistas, nepamirštant valgyti daug vaisių ir daržovių. Svarbu gerai išsimiegoti.

Mano šeima gripu šiemet nesirgo. Stengiamės gyventi sveikai: daug vaikštome pajūryje, slidinėjame, užsiimame fitnesu.

Manau, apsisaugoti nuo ligų padeda ir košelė iš sutrintos su visa žievele citrinos, imbiero šaknies, cinamono ir medaus. Po šaukštelį šio mišinio reikėtų pagerti bent savaitę.

Labai svarbu ir gera nuotaika - mokėkime džiaugtis smulkmenomis. Juokas labai stiprus antivirusinis vaistas! O jeigu jau susirgote gripu, būtinai gydykitės, nelėkite į darbą.

Reikia kreiptis į savo gydytoją, griežtai laikytis jo rekomendacijų. Būtina išsigulėti, gerti daug skysčių, gerai maitintis.

Deja, yra žmonių, kurie nekreipia dėmesio į tokias ligas, galvoja, kad jos praeis savaime. Tačiau kai žmogaus imunitetas nusilpęs, organizmo atsparumas sumažėjęs, gripo komplikacijos gali prasidėti labai greitai. Šiomis dienomis gydome daug žmonių, sergančių ausų, ryklės pūlingais uždegimais, sinusitu ir kitais gripo sukeltais negalavimais.

Valerija Klovienė, sveikuolė

Peršalimo ligos dažniausiai prasideda nuo slogos, kuri labai apsunkina kvėpavimą. Bet paskalavus nosiaryklę druskos tirpalu tris kartus per dieną, slogos greitai nelieka.

Dukra iš Danijos atsiuntė specialų ragą slogos profilaktikai, pas mus kol kas vaistinėse tokių nėra. Į stiklinę šilto virinto vandens reikia įberti vieną specialų šaukštelį ar pusę arbatinio šaukštelio druskos be jodo.

Tirpalą supilti į ragą nosiai, o jei tokio neturite, tai galima pasinaudoti mažu arbatinuku. Galvą palenkti žemyn ir į kairę pusę, o į dešinę nosies angą pilti iš rago tirpalą, kvėpuoti per burną. Tirpalas išteka per kairę angą. Po to viską kartojame iš kitos pusės.

Siaučiant ligoms sveika gerti citrinų ir medaus sirupą. Jį paruošti nesudėtinga. Citriną reikia pavirinti penkias minutes, atvėsinti ir išspausti sultis, kurios labai gerai teka. Sumaišyti su penkiais šaukštais medaus. Sirupą laikyti šaldytuve. Gėrimui į stiklinę vandens išmaišyti du tris šaukštelius sirupo. Tai puikus gėrimas, stiprinantis sveikatą.

Ineta Pačiauskaitė, visuomenės sveikatos specialistė

Gripu susergu maždaug kas dvejus metus. Šiemet planavau pasiskiepyti, bet taip ir neprisiruošiau. Laimei, kol kas gripu nesusirgau. Stengiuosi sveikai maitintis, nevaikščioti į didesnes žmonių susibūrimo vietas, renginius. Taip pat nepamirštu gerai išvėdinti patalpų namuose ir darbe. Miegu prie atviro lango.

Kasdien po šaukštelį kartu su arbata naudoju sveikatą stiprinantį mišinį iš medaus, citrinos ir imbiero šaknies.

Lilija Petraitienė, politikė

Gripu ir net sloga šiemet nesirgau ir tikiu, kad nebesusirgsiu. Net stebiuosi, kad tiek daug aplink žmonių serga.

Sveikatos profilaktikai namuose ir darbe kartu su arbata vartoju mišinuką iš imbiero šaknies, citrinos ir medaus. Neužmirštu ir vitamino C.

Skiepų atžvilgiu esu nusiteikusi skeptiškai, manau, jog suaugusiems žmonėms skiepytis nuo gripo nėra jokio reikalo. Tikiu, kad organizmo atsparumas ligoms susijęs ir su žmogaus nuotaika, pozityviu mąstymu. Mažiau sirgsime, jei dažniau juoksimės, užsiimsime malonia veikla, mokėsime pastebėti žiemos grožį, pasakyti gerą žodį šalia esančiam žmogui.

Informacija

Klaipėdos visuomenės sveikatos centro duomenimis, Klaipėdos apskrityje sergamumas gripu ir ūmiomis kvėpavimo takų infekcijomis pastaruoju metu nežymiai sumažėjo. Vasario 4-10 dienomis sergamumo rodiklis siekė 154,5 atvejų 10 tūkst. gyventojų.

Apskrityje gripu susirgo 1 561 asmuo, iš jų 776 - vaikai iki 17 metų amžiaus. Vaikų iki 17 metų amžiaus sergamumas ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis sudarė 62 proc. Pastarąją savaitę dėl sunkios gripo eigos į ligonines pateko 99 asmenys, iš jų 65 vaikai. Intensyvios terapijos skyriuose gydėsi 3 suaugusieji.

Didžiausias sergamumas registruojamas Kretingos rajone ir Klaipėdos mieste. Gripo epidemija paskelbta beveik visoje Klaipėdos apskrityje, išskyrus Skuodo rajoną ir Palangos bei Neringos savivaldybes.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder