Kaip įsigyti donoro kortelę?

Kaip įsigyti donoro kortelę?

Jei nusprendėte tapti donoru, yra keli būdai gauti donoro kortelę, sako Transplantacijos biuro l. e. p Transplantacijos koordinavimo skyriaus vedėja Vita Petronytė.

LRT radijo klausytojas Virgis iš Jurbarko domisi, kaip išsigyti donoro kortelę.

„Nuėjau pas šeimos daktarą ir pasakiau, kad noriu įsigyti donoro kortelę, jis mane nusiuntė pas sekretorę, ji ilgai ieškojo internete, pagaliau kažkam paskambino ir man pranešė, kad eičiau į banką, ten viską sutvarkys. Nejau bankas susijęs su tokiais reikalais?“ – klausia Virgis.

„Vilniečiams tai patogu padaryti Nacionaliniame transplantacijos biure, kitų miestų gyventojams – akcijų metu, kurios būna organizuojamos visoje Lietuvoje“, – tvirtina V. Petronytė.

Pasak jos, donoro kortelę galima įsigyti pas gydytoją poliklinikoje, ligoninėje, taip pat mokslo įstaigoje (aukštojoje ar vidurinėje) pas visuomenės sveikatos specialistą.

Įsigyti donoro kortelę galima ir internetu. Prisijungus prie biuro internetinio puslapio www.transplantacija.lt, yra nuoroda „pasirašyk internetu“, nuvedanti prie internetinės bankininkystės ar elektroninių valdžios vartų.

Transplantacijos biuro l. e. p. Transplantacijos koordinavimo skyriaus vedėja teigimu, suprantama, kad šeimos gydytojui gauti visą informaciją yra sunku. „Todėl visada rekomenduojame ir patiems gydytojams, jeigu kyla kokių nors klausimų, nesiuntinėti žmonių nuo vieno pas kitą, o pasiskambinti į biurą ir mūsų darbuotojai visuomet patars, kur tą formą galima atsispausdinti, kaip ją užpildyti ir kur siųsti“, – rekomenduoja V. Petronytė.

Pasirašant sutikimą reikia turėti asmens tapatybę įrodantį dokumentą (pasą, asmens tapatybės kortelę, vairuotojo arba studento pažymėjimą). Jokių sveikatos tyrimų atlikti nereikia. Apie audinių ir organų tinkamumą transplantacijai gydytojai sprendžia tik po žmogaus mirties.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder