Kaip pailsėti... nepavargstant

Kaip pailsėti... nepavargstant

Ar būna, kad grįžę iš atostogų pastebite, jog visai nesijaučiate pailsėję, o nuovargio susikaupė dar daugiau? Kad širdyje liko nemalonių nuosėdų ir nusivylimo, nors poilsis buvo organizuotas puikiai ir visiškai prie nieko nebuvo galima prikibti? Jei taip, vadinasi, jums reikia mokytis ilsėtis.

Būtina keisti dekoracijas

Gerai pagalvojus, žodis „atostogos“ kelia tam tikras asociacijas su „atokvėpiu“ - tai yra metas sustoti, padaryti pertrauką, pasimėgauti ramybe. Bet atostogos neilgos, nuveikti norisi daug, o geriausia viską ir vienu ypu! Juk net nevykstant į egzotiškas šalis, tolimas salas ir prie šiltų jūrų mums visada yra ką veikti - namuose reikalų susikaupia tiek, kad jiems sutvarkyti nepakaktų ir trejų atostogų.

Psichologai primygtinai rekomenduoja: jeigu nusprendėte pailsėti, „keiskite dekoracijas“. Važiuokite prie jūros, kopkite į kalnus, su palapinėmis vykite į mišką. Svarbiausia mintis yra ta, kad smegenis reikia „perkrauti“, o tai įmanoma tik pakeitus aplinką. Gulėdami ant sofos ir žiūrėdami mėgstamiausią serialą jūs ne pailsėsite, o dar daugiau pavargsite.

Atostogos reikalingos tam, kad žmogus galėtų atgauti jėgas ir gautų naujų įspūdžių. Pagrindinis klausimas: ko tikitės iš atostogų? Neverta sutikti su variantais, kuriuos jums primygtinai perša draugai, reklama ir net šeimos nariai. Būkite egoistai - vadovaukitės savo pomėgiais, skoniu ir galimybėmis. Net jeigu atostogausite skyrium - nieko baisaus! Nuo šeimos žmogus pavargsta nė kiek ne mažiau kaip nuo kolegų darbe. Galimybė pabūti vienam yra neįkainojama, ir toks sveikas egoizmas visada atsiperka.

Kiekvienam - savo

Rinktis poilsį reikia pagal savo temperamentą. Žinoma, jeigu vykstate kur nors su šeima, teks ieškoti kompromisų. Ir vis dėlto atsiminkite, kad kiekvienas savaip įsivaizduoja idealias atostogas ir turi savų poreikių, į kuriuos būtina atsižvelgti.

Pavyzdžiui, cholerikų niekas neprivers valandų valandas „marinuotis“ paplūdimyje. Jiems būtina aktyviai veikti - nardyti, plaukioti burlente, banglente, jodinėti, kopti į kalnus ir panašiai. Cholerikas su džiaugsmu vyks į ekskursijas, keis miestus ir viešbučius. Įveikti kliūtis jam - malonumas.

Sangvinikai taip pat aktyvūs, bet jiems labiau reikalinga draugija. Gera kompanija jiems labai daug reiškia, su ja jie pasirengę vykti nors į pasaulio kraštą. Diskotekos, kur galima aktyviai megzti pažintis, spontaniškos iškylos į kalnus arba naktinį paplūdimį, geležinkelio stoties gaudesys - jie čia jausis kaip žuvis vandenyje. Nebandykite sangviniko įkalbėti keliauti į nuošalią vietelę, kokį nors jaukų kaimelį - jam tai bus kankynė.

O štai flegmatikui toks poilsis - kaip tik tai, ko reikia. Ramūs, neskubantys, nelinkę į emocijų protrūkius žmonės paprastai nevengia vienatvės ir su rutina susijusio darbo. Jie valandų valandas žvejos, nuo ryto iki vakaro kapstysis lysvėse arba miške rinks uogas ir grybus. Ir net nusiųstas į „griežtojo režimo“ sanatoriją flegmatikas bus laimingas. Ir dar vienas svarbus pastebėjimas: iš visų keturių tipų vieninteliam flegmatikui reikia ilsėtis iškart ne mažiau kaip tris savaites. Kitiems visiškai atsigauti pakaks 12-14 dienų.

O štai melancholikams - žmonėms, kurie, švelniai tariant, ne itin trokšta bendrauti, geriausia užsiimti kūryba. Piešimas, rankdarbiai, muzikos arba romano, kulinarinių šedevrų kūrimas kuo puikiausiai atkurs jų dvasines ir fizines jėgas. Ir, priešingai, būtinybė su kuo nors bendrauti, pažindintis, linksmintis triukšmingose kompanijose sukels stresą ir depresiją. Žinoma, „gryni“ temperamentai pasitaiko labai retai, tačiau kiekviename iš mūsų kuris nors vienas dominuoja. Nepamirškite to, kai planuosite savo atostogas.

Ir dar keletas patarimų

Nepainiokite poilsio su nuotykiais. Išvykos, bendravimas su draugais, triukšmingos kompanijos - visa tai išsekina ne mažiau kaip kasdienis darbas ir įprastos pareigos namuose. Neverta išvažiuoti į atostogas tiesiai iš darbo ir grįžti tiesiai į jį: reikia palikti kelias dienas prieš kelionę ir po jos adaptuotis. Nesistenkite per atostogas viską spėti, viską apžiūrėti, viską išgerti ir suvalgyti ir visur apsilankyti. Kitaip tariant, nesiblaškykite. Ilsėkitės neskubėdami, protingai ir naudingai mėgaudamiesi. Atostogas planuokite tik bendrais bruožais. Atostogaujant be spontaniškumo, laikantis griežto plano ir juolab tada, kai kas nors vyksta ne pagal „patvirtintą“ planą, galima įsivaryti ne menkesnį stresą kaip rengiant metinę ataskaitą. Ar jums to reikia? Nebijokite likti vieni ir pabūti tyloje. Tokia „kelionė į save“ bus daug naudingesnė už madingiausius ir triukšmingiausius vakarėlius. Tik likęs vienas žmogus geba pajusti, kad yra milžiniško pasaulio dalis. O tas pasaulis yra nuostabus! Atlikite žygdarbį: atsiplėškite nuo socialinių tinklų, interneto, mobiliųjų telefonų. Nesugebėjimas atitrūkti nuo kasdienių reikalų ir įprotis lindėti internete pavers niekais puikiausias atostogas. Atsisakykite ilgo poilsiavimo drauge su bendradarbiais. Jums nereikia tų pačių veidų, tik kitoje aplinkoje, lygiai kaip nereikia ir tų pačių problemų.

Po atostogų stenkitės kuo ilgiau išsaugoti teigiamas emocijas. Pasirūpinkite psichologiniais inkarais: mielais suvenyrais, kurie pagyvins jūsų kasdienybę, nuotraukomis, kuriomis galima papuošti darbo vietą ir kompiuterio monitorių ir panašiai. Nepraraskite ryšio su vieta, kur jums buvo gera. Tai padės jums „atsijungti“ ir „persikrauti“ apėmus stresui.

Tikriausias požymis, kad gerai pailsėjote - jausmas, kad vakarykštės problemos jūsų nebejaudina, o būsimos - negąsdina. Gerų atostogų!

Parengta pagal dienraščio "Respublika" priedą "Julius/Brigita"

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder