Klaipėdoje neurochirurgija - ant bangos

Klaipėdoje neurochirurgija - ant bangos

Viena stipriausių Klaipėdos universitetinės ligoninės grandžių - neurochirurginė pagalba, kurią čia gauna viso Vakarų Lietuvos regiono gyventojai. Gydytis pas uostamiesčio neurochirurgus atvyksta pacientų ir iš didžiųjų šalies miestų, nors ten irgi veikia neurochirurgijos centrai. Taip pat sulaukiama pacientų ir iš užsienio šalių. Pacientus į šią ligoninę traukia geresnė tvarka ir paslaugų kokybė. Tad ne veltui pastaruosius trejus metus stabiliai daugėja Neurochirurgijos klinikoje atliekamų operacijų, kurių skaičius per metus jau viršija 1000.

Klaipėdos universitetinės ligoninės Neurochirurgijos kliniką sudaro du specializuoti neurochirurgijos skyriai. Neurochirurgijos skyrius Nr. 1, vadovaujamas gydytojo neurochirurgo Vytauto Grykšo, daugiau specializuojasi stuburo patologijos srityje, Neurochirurgijos skyrius Nr.2, vadovaujamas gydytojo neurochirurgo Daniaus Liutkaus, onkologinių susirgimų ir galvos smegenų kraujotakos sutrikimų gydyme. [CITATA]

Neurochirurgijos klinikos vadovas gydytojas neurochirurgas doc. dr. Antanas Gvazdaitis, sukaupęs kelių dešimtmečių darbo patirtį, džiaugiasi suburtu jaunu, kvalifikuotu ir perspektyviu gydytojų neurochirurgų kolektyvu.

Neurochirurgijos klinikoje atliekamos įvairaus profilio neurochirurginės, tarp jų ir pačios sudėtingiausios, operacijos dėl galvos ir nugaros smegenų navikų, aneurizmų, malformacijų, insultų, traumų, stuburo diskų išvaržų bei periferinių nervų ligų, naudojant naujausias šiuolaikines technologijas (mikroskopas ir mikrochirurginė technika, neuroendoskopas, neuronavigacijos sistema, intraoperacinis neuromonitorius, pneumogrąžtas, ultragarsinis aspiratorius, irigacinė koaguliacija, intervencinė neuroradiologija ir kt.).

Komandinis darbas - paciento labui

Pasak klinikos vadovo doc. dr. A. Gvazdaičio, klinikoje kiekvienam ligoniui sudaromas individualus gydymo planas.

"Klinikos neurochirurgai kas rytą aptaria kiekvieno paciento būklę ir atliktas operacijas. Moderni, šiuolaikinė neurochirurgija gali būti plėtojama tik daugiaprofilinėse ligoninėse, nes tai - komandinis darbas, kurį atlieka gydytojų specialistų komanda.

Siekiant kuo geresnių gydymo rezultatų neurochirurgijoje būtinos veido ir žandikaulių chirurgijos, akių, ausų - nosies - gerklės, nervų ligų, psichiatrijos, krūtinės chirurgijos, kraujagyslių chirurgijos, onkologijos, chemoterapijos, spindulinio gydymo ir anesteziologijos tarnybos", - akcentavo A. Gvazdaitis. Anot jo, kokybiška neurochirurgija neįmanoma be kvalifikuotos diagnostikos.

Klaipėdos universitetinėje ligoninėje, be kita ko, sukurta aušto lygio neurochirurginių susirgimų laboratorinės, patologinės ir radiologinės diagnostikos bazė. Ligoninėje veikia klinikinė, biocheminė, imunologinė, bakteriologinė, citologijos, genetikos laboratorijos, atliekama greita patologinė (histologinė) diagnostika.

Spiraliniai ir daugiasluoksniai (vienu metu skenuojantys iki 64 sluoksnių) kompiuteriniai tomografai, naujas 1,5 teslos magnetinio rezonanso tomografas, geros raiškos angioseriografas suteikia galimybę pakankamai tiksliai ištirti smegenų kraujagysles ir kitą neurochirurginę patologiją.

Operacinėse - šiuolaikinė medicinos įranga

Klaipėdos universitetinės ligoninės neurochirurgai džiaugiasi galėdami naudotis pačiomis naujausiomis neurochirurginių operacijų technologijomis bei medicinine įranga.

"Jei ne šios technologijos, kai kuriais sudėtingais atvejais būtų sunku pacientams išsaugoti ne tik sveikatą, bet ir gyvybę", - pabrėžė A. Gvazdaitis.

Tai atskiri specialūs instrumentų - mikroinstrumentų komplektai skirtingoms patologijoms operuoti, didelių apsukų aušinamas pneumogrąžtas, ultragarsinis aspiratorius, universalus operacinis neuromonitorius, neuroendoskopinė įranga galvos smegenų ir stuburo operacijoms, bipoliarinis neurochirurginis koaguliatorius, įranga stereotaksinėms galvos smegenų operacijoms, neuronavigacinė sistema, linijinis greitintuvas bei endovaskulinei - intervencinei neuroradiologijai reikiamos priemonės.

APTARIA. Neurochirurgijos klinikos vadovas doc. dr. Antanas Gvazdaitis (kairėje) ir šios klinikos Neurochirurgijos skyriaus Nr. 2 vedėjas dr. Danius Liutkus aptaria operacijos planą.

"Turima įranga ir aukšta gydytojų kvalifikacija leidžia atlikti visas, net ir pačias sudėtingiausias neurochirurgines operacijas, pavyzdžiui, galvos smegenų kraujagyslių operacijas dėl arterinių aneurizmų, arterinių - veninių malformacijų, kraujagyslių susiaurėjimų ir kt.

Būtent naudojant neuroendoskopiją ir neuronavigaciją, sėkmingai atliktos unikalios galvos smegenų skilvelių ir giluminių struktūrų navikų šalinimo operacijos", - teigė A. Gvazdaitis.

Neurochirurgijos skyriaus Nr. 2 vedėjas gydytojas neurochirurgas dr. Danius Liutkus akcentavo, jog gana dažnai atliekamos ir kompleksinės intervencijos.

"Būna, kai didelis kraujingas galvos smegenų pamato navikas, kurio viršutinė dalis spaudžia galvos smegenis, o apatinė perauga kaukolės pamato kaulus ir tęsiasi žemyn į veidą bei akiduobę, šalinamas vienos intervencijos metu dalyvaujant kelių specialybių gydytojams. Iš pradžių intervencinis radiologas atjungia naviką maitinančias kraujagysles, suleisdamas į jų spindį greitai sukietėjančią specialią medžiagą, todėl operacija tampa žymiai mažiau kraujinga.


Tada neurochirurgai pašalina intrakranijinę smegenis spaudžiančią naviko dalį, o operaciją tęsiantys veido - žandikaulių chirurgai pašalina likusią apatinę naviko dalį. Esant reikalui, operacijoje dalyvauja ir gydytojas oftalmologas. Operaciją atliekant gydytojų specialistų komandai, žymiai geresni ir paciento gydymo rezultatai", - sakė dr. D. Liutkus.

Naujos neurochirurginės technologijos - neuronavigacija ir neuroendoskopija - padeda sėkmingai diagnozuoti ir gydyti retas sudėtingas ligas. Štai neseniai iš Vilniaus į ligoninės Neurochirurgijos kliniką atvyko gydytis pacientė, kuriai buvo diagnozuota galvos smegenų kavernoma.

Būtent su neuronavigacijos ir neuroendoskopijos pagalba pavyko išoperuoti giluminius židinius, nepažeidžiant svarbių smegenų struktūrų", - pasakojo A. Gvazdaitis.

Ir tokių sudėtingų operacijų klinikos neurochirurgams tenka atlikti ne vieną. Sėkmingai atliktos sudėtingos vestibulinių švanomų, turkiabalnio srities meningiomų, išsaugant regos nervus, operacijos, neurosarkoidozių ir kitos operacijos. Dažnai jos trunka po kelias valandas ar dar ilgiau, stengiantis pašalinti navikus su kuo mažesnėmis pasekmėmis pacientų tolimesniame gyvenime.

Daugėja sudėtingų operacijų

Pasak A. Gvazdaičio ir D. Liutkaus, Neurochirurgijos klinikoje gydoma visos skubios ir planinės neurochirurginės patologijos: įvairių lokalizacijų ir formų galvos ir nugaros smegenų navikai, įskaitant ir smegenų skilvelių sistemos, kaukolės pamato, turkiabalnio srities bei hipofizės navikus, galvos smegenų arterines aneurizmas ir arterines - venines malformacijas bei kavernomas, įvairios kilmės spontaninės smegenų kraujosruvos, galvos smegenų vandenė, smegenų išeminiai insultai, smegenų ir kaklo arterijų stenozės bei trombozės, galvos smegenų, stuburo ir periferinių nervų traumos bei degeneracinės ligos, nervų spaudimo (tuneliniai) sindromai ir kt.

A. Gvazdaičio teigimu, kasmet daugėja sudėtingesnių, giluminių smegenų operacijų naudojant neuronavigaciją. Vis daugiau atliekama endoskopinių operacijų.

"Pastaraisiais metais keičiasi ligonių kontingentas, sumažėjo trauminių ligonių, daugėja nugaros smegenų patologijos ir neuroonkologinių ligonių. Dažnėja išeminių insultų", - sakė klinikos vadovas.

Stuburo gydymas - patikimose rankose

Klaipėdos universitetinės ligoninės Neurochirurgijos skyriuje Nr. 1 chirurginiais metodais gydomos galvos ir stuburo traumos bei įvairios stuburo ir nugaros smegenų ligos. Per metus skyriaus neurochirurgai atlieka apie 700 operacijų.

Šiame skyriuje atliekamos ne tik planinės operacijos, bet visą parą užtikrinama skubi kvalifikuota neurochirurginė pagalba. Pasak skyriaus vedėjo Vytauto Grykšo, traumuotų pacientų skaičius, bėgant metams, išlieka beveik tas pats, o stuburo ir nugaros smegenų ligomis sergančių žmonių gerokai padaugėjo.

"Pastaruoju metu padaugėjo stuburkaulio tuberkuliozės atvejų, susirgimų spondilodiscitu, infekciniu tarpslankstelinio disko ir greta esančių stuburo slankstelių pūlingu uždegimu. Tai nerimą kelianti tendencija, rodanti sumažėjusį žmonių atsparumą bakterijoms.

Kai kuriais atvejais užtenka gydymo vaistais, tačiau kai liga užleista, tenka operuoti. Pastaruoju metu onkologinių auglių nustatome ir operuojame kasmet vis daugiau, dominuoja metastatiniai stuburo navikai.

Nugaros smegenų navikų ir kitų sričių navikų metastazių atvejais radikaliai šaliname pažeistus audinius ir atkuriame stuburo atraminę funkciją, fiksuodami pakenktą vietą metalinėmis konstrukcijomis", - sakė V. Grykšas.

TENDENCIJA. Neurochirurgijos skyriaus Nr.1 vedėjas gydytojas neurochirurgas Vytautas Grykšas: "Traumuotų pacientų skaičius, bėgant metams, išlieka beveik tas pats, o stuburo ir nugaros smegenų ligomis sergančių žmonių gerokai padaugėjo."

Pasak skyriaus vedėjo, dažnai pasitaikanti patologija - disko išvarža. "Kelis šimtus per metus įvairiausių lokalizacijų ir rūšių tarpslankstelinių diskų išvaržų operacijų atliekame tik su mikrochirurgine technika.

Dėl to akivaizdžai sumažėjo pooperacinių recidyvų skaičius, pacientai patiria mažesnį pooperacinį skausmą, patiria mažiau apribojimų pooperaciniu periodu. Taikydami ligoninėje veikiantį didelės raiškos magnetinio rezonanso tomografą, neurochirurgai pagerino kaklinės stuburo dalies tarpslankstelinių diskų išvaržų diagnostiką.

Nemažą skyriaus veiklos dalį užima stuburo bei nugaros smegenų ligų diagnostika ir gydymas: tarpslankstelinių segmentų nestabilumas, stuburkaulių pasislinkimai ir kt.

"Šiais atvejais naudojame stuburo implantus, kuriais sutvirtiname įvairias stuburo sritis reikiamais būdais. Degeneracinės ligos pakenkto stuburo fiksacinės operacijos žinomos kaip pakankamai sudėtingos dėl stipriai pakitusios stuburkaulių anatomijos.

Operacijos saugumui padidinti naudojame operacinę neuronavigacinę sistemą, užtikrinančią labai tikslų stuburo implantų įleidimą ir nervinių struktūrų išsaugojimą. Kad išvengtume klaidų, prieš operaciją įvertiname stuburo balansą", - pasakojo patyręs neurochirurgas.

Poreikis auga

Neurochirurgijos klinikos vadovo A.Gvazdaičio teigimu, nuolat auga neurochirurgijos paslaugų poreikis.

"Mūsų klinika ir ateityje neketina mažinti paslaugų apimčių, todėl planuojama paslaugų plėtra.

Tam sukurtos visos sąlygos - dirba kvalifikuotas gydytojų kolektyvas, sukomplektuota moderni įranga, bet svarbiausia - yra poreikis šioms paslaugoms, o tai rodo didėjantis pasitikinčių ir pasirenkančių mūsų kliniką pacientų srautas.

Klaipėdos universitetinėje ligoninėje užtikrintas geras paslaugos prieinamumas: visi klinikos gydytojai dirba Ambulatoriniame konsultaciniame skyriuje, pacientams nereikia ilgai laukti diagnostinių procedūrų.

Neurochirurgijos klinikos gydytojai ne tik operuoja, bet ir aktyviai dalyvauja mokslinėje veikloje, publikuoja mokslinius straipsnius Lietuvoje ir užsienio šalyse leidžiamuose moksliniuose žurnaluose, skaito pranešimus šalies ir tarptautinėse konferencijose.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder